Gündem

Tam zamanında gelen talimatla, Yaşama Bağlanan Onlarca Hayat

Çanakkale, günlerdir adeta yangınlarla sınav veriyor. Devletin tüm kurumlarını Alarm durumuna geçiren Orman yangınlarının, biri bitmeden bir değeri başladı.

Valilik tedbir üzerine tedbir, yasak üzerine yasak kararı aldı, bu sayede olası can kayıplarının önlendiği gözlendi.

İnsan eliyle çıkan yangınlar, Çanakkale’ye kelimenin tam anlamıyla cehennemi yaşattı.

Bayramın 3. günü, Gelibolu Yarımadasından yükselen dumanlar, onlarca saat etkili olan orman yangınının habercisi olmuştu.  

Kumköy yangını kontrol altına alınıp, “Kabus bitti”  der iken,  Ezine Geyikli ve Ayvacık’ dan gelen haberler, gülerdir alevlerle boğuşan ekipleri yeniden seferber etti.

Kumköy yangını sırasında, yerleşim yerlerini tehdit eden alevlere karşı bazı köyler boşaltışmış, alevlerin sardığı evlerde bu sayede olası can kayıpları yaşanmamıştı.

Vali Aktaş, Geyikli yangınında da benzer bir karar imza attı, alevlerin kuşattığı iki köyde olası can kayıplarını önlemiş oldu.

--------------------------------------------

TEDBİR AMAÇLI BOŞALTMA KARARI,

ONLARCA KÖYLÜYÜ HAYATA BAĞLADI

--------------------------------------------

Çanakkale, hafta içi yangınlarla boğuştu. Alevlerin tehdit ettiği yerleşim bölgelerinde, tarifi imkansız korku ve endişe yaşandı.

İl genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, fırtına şeklinde esen rüzgarlar, çıkan yangınları kıra sürede büyüttü.

Valilik bir dizi yasak kararına imza attı. Anız tarlalarında balyalamadan, iş makinelerinin yangına sebebiyet verecek ekipmanlarına dek, tüm olasılıklar değerlendirildi. Bu na karşın, insan eliyle çıkan yangınlar dikkatlerden kaçmadı.

Çanakkale, ilgili tüm kurumlarıyla “KIRMIZI ALARM’  durumuna geçti. Ne var ki, dikkatsizliğin ve tedbirsizliğin neden olduğu yangınların önüne geçilemediğı  görüldü.

Kamuoyu,  Valilik tarafından tam da zamanında alınan ‘yasak’ kararları, yangınlar sırasında köyleri boşaltma refleksi sayesinde, olası can kayıplarının önlenmesini” “Devlet Refleksi, Can Kurtardı” şeklinde sözlerle yorumladı.

 

Çanakkale’ nin, hem Avrupa, hem de Anadolu kıyalarından,  günlerdir dumanlar yükseliyor.

Yarımada’ da, yerleşim yerlerini tehdit eden alevler nedeniyle, Vali Aktaş’ ın talimatı ile bazı köyler tedbir amaçlı boşaltışmış, alevlerin sardığı evlerde olası can kaybı yaşanması bu sayede önlenmişti.

Tam zamanında alınan köyleri boşaltma kararı sayesinde, Ezine Geyikli yangınında da olası can kayıplarının önüne geçildiği öğrenildi.

Ezine Geyikli’ de çöplükte çıkan ve ormanlık alaya sıçrayan yağın, yörede tarifsiz bir korku yaşattı.

Vali İlhami Aktaş’ ın sergilediği refleks sayesinde, Kumköy yangınında olduğu gibi, Ezine’ye bağlı iki köyün tahliye edilmesi sayesinde; alevlerin etkili olduğu Kiremitoba ve Aladağ köylerinde, bazı ev ve ahırlar kül olmasına karşın, köylülerin tahliye edilmesi sayesinde olası bir facia yaşanmadı.

 Gelibolu yarımadasından sonra, Ezine ilçesinde çöplükte çıkan yangın, etkili rüzgarla birlikte makilik alana, sonrasında da ormanlık alana ulaşmıştı.

Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı hava unsurları yanı sıra, söndürme ekipleri kara araçları ile birlikte bölgeye sevk edildi.

Alevlerin tehdit ettiği Kiremitoba ve Aladağ köyleri, tıpkı Kumköy yangınında olduğu gibi tedbir amaçlı tahliye edildi.

Köye ulaşan alevler  ev ve ahırları sardı , söndürme çalışmalarına bazı köylüler de ekiler eli birlikte katıldı.

Ekiplerin yangını kontrol altına almak için mücadele ettiğini ifade eden Vali Aktaş, "Gece 00.30 civarında Çamköy’deki yangınımıza orman teşkilatımız başta olmak üzere diğer kamu, kurum, kuruluşların araç, gereç ve personeliyle müdahale devam ediyor. Çamköy tedbiren boşaltıldı. Bu gece vatandaşlarımızı Ayvacık ilçemizde misafir edeceğiz. Yangın köyün içinde başlamasına rağmen köye doğru değil, yangın dış tarafa doğru ilerledi. Ekiplerimiz yangını kontrol altına almak için mücadele ediyorlar. İnşallah en kısa sürede ’kontrol altına alındı’ haberini vermeyi ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

Çanakkale Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada ise: “Ayvacık ilçesi Çamköy köyü civarında devam eden orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Devam eden orman yangını söndürme çalışmaları Vali İlhami Aktaş tarafından yerinde koordine ediliyor. Çamköy köyü tedbir amaçlı boşaltılmış olup, rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köylerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir” ifadeleri ne yer verildi.