Yerel

Assos Alevlere Teslim Oldu

Ayvacık İlçesinde, Önceki gün boş arazide nedeni henüz belirlemeyen yangın  makilik alana sıçradı. Rüzgarın da etkisi ile büyüyen yangın tarihi Assos kentine doğru ilerledi. Kontrolü zorlaşan yangın antik kenti alevler arasında bıraktı.

Antik dönem denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Assos bölgesi önceki gün çıkan yangına teslim oldu. Önceki gün saat  16.34’te Ayvacık ilçesi Assos Antik Kentine yakın bir  makilik alanda henüz nedeni bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı. Çıkan yangını ihbar alan Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri   11 dakika sonra yangına ilk müdahaleyi yaptı. Ancak bölgenin otlu olması ve rüzgarın da şiddetlenmesi ile  yangın kısa sürede büyüdü.  Çevredeki ekiplerin ve belediye itfaiyelerin de takviyesi ile  yangınla mücadele genişletildi.   Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 5 helikopter, 10 uçak, 4 ilk müdahale aracı, arazöz ve su ikmal aracı 22 ve 225 personelle havadan ve karadan yangına müdahale etti.

Yangın Arasında Kalan Arazöz Yandı

Yangının hızla büyüdüğü antik kentte bir arazöz alevlerin arasında kaldı.  Kısa sürede arazözün etrafını saran yangını fark eden personel bölgeyi erken terk ederek onları bir can kaybının önüne geçerken, alevlere teslim olan arazöz ise yanarak kullanılmaz hale geldi. Söndürme çalışmalarının devam ettiği o anda can pazarı yaşanırken yürekler de ağızlara geldi. Arazözün tecrübeli personeli, zamanında alanı terk ederek olası bir felaketin önüne geçtiler.

Antik Limandaki Misafirler Küçükkuyu’ya Taşındı

Behram Köyü ve Assos Antik Kentine doğru ilerleyen  yangının limana sıçraması  ihtimaline karşı  bölgede kalanlar tahliye edildi.  Küçükkuyu Belediye Başkanı Muttalip Gürel’in de  yakından takip ettiği yangınla mücadele sürecinde Sahil Güvenlik Komutanlığı botlarıyla, yangın bölgesinden alınan  93 kişi  botlarla Küçükkuyu Beldesine taşındı.

4 Saat Sonra Kontrol Altına Alındı 

Yangının kontrol altına alınmasının ardından jandarma ekipleri yangının başladığı yerde incelemelerde bulundu.  Çıkış nedeni bilinmeyen yangın için çalışmalarını sürdüren Jandarma ekipleri yangın bölgesinden delil topladı.  Yangın, saat 16.34’te makilik alanda başladı. 11 dakika sonra ilk müdahale yapıldı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 5 helikopter, 10 uçak, 4 ilk müdahale aracı, arazöz ve su ikmal aracı 22 ve 225 personelle havadan ve karadan müdahale edildi. Yangından Assos Ören Yeri ve Athena Tapınağı etkilendi. Alevler içinde kalan bir arazöz kullanılamaz hale geldi. Yangın yaklaşık 4 saat sonra kontrol altına alındı.

 

Bünyamin Nami Tonka