İlçe - Belde

Biga'da Öğretmenlere Kronik Hastalıklar Konusunda Bilgilendirme

Biga Devlet Hastanesi, özellikle ileri yaş grubunda yaygın olan ve gençleri de etkisi altına alan kronik hastalıklara karşı bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor.

Hareketsiz yaşam tarzı, düzensiz beslenme, sigara içme ve aşırı alkol kullanımı gibi faktörlerin etkisiyle giderek artan kronik hastalıklar hakkında bilgi vermek amacıyla, Biga İlçe Sağlık Müdürlüğü personeli Dr. Gökhan Mert Aziret tarafından Biga Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerine yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda, dünyada hızla artan ve mevcut sağlık hizmetlerini zorlayan kronik hastalıkların tanımı, risk faktörleri ve korunma yöntemleri üzerinde duruldu. Dr. Aziret, özellikle hareketsizlik ve düzensiz beslenme alışkanlıklarının gençler arasında da kronik hastalıkların yaygınlaşmasına neden olduğunu belirterek, sağlıklı yaşam tarzının önemine dikkat çekti.

Dr. Gökhan Mert Aziret yaptığı bilgilendirmede “Kronik hastalıklar kabaca 1 seneden uzun süreli tedavi gerektiren ya da hastanın günlük yaşamında 1 seneden fazla kısıtlamaya neden olan hastalık grubudur. Kronik hastalıklar, Birden fazla faktöre bağlı olarak gelişen, kompleks hastalıklardır.  Gelişimi uzun süren, bazı hastalarda herhangi bir belirtiye sebep olmadan ilerleyen rahatsızlıklar  şeklinde ilerler.   Hastalığın uzun süre devam etmesi, hastada başka sağlık sorunlarına da yol açabilir ve hastada işlevsellik kaybına neden olabilir.   Toplum içerisinde çok farklı kronik hastalığa sahip kişiler bulunur. Ancak bazı kronik hastalıklar, diğerlerine göre çok daha yaygın olarak görülür. En sık görülen kronik hastalıklar ise  diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, eklem iltihabı, astım, Alzheimer, kemik erimesi, depresyon  ve kanser bunların başında gelir. Kronik hastalıkların toplumda pek çok kişiyi etkilediği düşünülürse bu hastalıkların tamamen tedavi edilememesi olumsuz bir durum olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle kronik hastalıkların daha az kişiyi etkilemesi, toplum sağlığı açısından hedeflenen bir durumdur” dedi.

 

Mine Yel