Gündem

252 Proje İçin Denetim Başladı ‘Eko’ Değilse,Gereği Yapılacak!....

Tartışma konusu Ekoturizm Projeleri için, İl Özel İdaresi harekete geçti.

Genel Sekreter Celil Sezgin’ in, 252 projenin denetimi için, Ruhsat Müdürlüğü’ ne talimat verdiği öğrenildi.. 

Çevre dernekleri başta, birçok STK’nın ve Siyaset kamuoyunun eleştirdiği, Çanakkale’nin bitmek bilmeyen tartışma konusunda, adeta sona geliniyor.

Önceki günlerde, Vali İlhami Aktaş, ‘NET’ tavrını göstermiş,  son dönemde İn Genel Meclisinden geçen  ‘EKO’ Turizm İmar Planı Dosyalarını, Meclise iade etmişti.

Bir deyişle de, Vali Aktaş;  Evet görüp geçen, ya da ‘ret’ gören dosyaların, “Neye göre evet, neye göre hayır denildiği” şeklinde akıllara gelen soruya yanıt istemişti.

-----------------------------------

Eko Turizm Denetimleri Başladı

Uygun Olmayanlara, Gereği Yapılacak

------------------------------------

Son 10 yıl içinde Meclisten geçen ve 9 milyon 387 bin metrekare alanda inşası gerçekleşen, toplam 252 Eko Turizm projesi. Büyüteç altına alındı. Her biri için denetim süreci başladı.

Hep akla gelen soruya; UYGUNLAR MI? DEĞİLLER Mİ?’( ye, Genel Sekreter Celil Sezgin yanıt sunacak çalışmanın talimatını verdi.

Edinilen bilgiye göre,  İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil Sezgin, Ruhsat Denetim Müdürlüğü’ne talimat verdi ve 252 Eko Turizm Projesini mercek altına aldırdı.

Son 10 yıl içinde, Meclisten onay alıp geçtikten sonra,  Proje sahiplerinin yapı ruhsatı İskan belgesi alıp almadığından, amaç dışı kullanım var mı sorularına yanıt sunacak denetimlerde, Eko Turizm tanımına uygun olmayanlar için de gereğinin yapılacağı bildirildi.

Çanakkale’nin, 9 milyon 387 bin metre karelik alanında faaliyete geçmiş projeler, uzunca süredir eleştiri konusuydu.

Bir otelcilik işletmeciliği faaliyeti anlamında olması gereken Eko Turizm Projelerinin, aslına uygun hizmet verip vermediği, yapılan denetimler sonucunda ortaya çıkacak.

Eleştiri konusu projeler için akla gelen; “Uygunlar mı?, Değiller mi?” sorusuna yanıt olacak bu denetimlerin titizlikle gerçekleştirilmesi için, ilgili ekiplere talimat verildiği de ulaşılan bilgilerden.

Akla gelen; “Eko Turizm tanımına uygun olmayan projeler için ne olacak?” sorusuna, ilgililerin verdiği yanıt;  “Gereğini yapılacak” şeklinde oldu.

Çanakkale’ nin tartışma konusu, ‘EKO’ Turizm İmar Planı Dosyalarına, Vali Aktaş ‘NET’ bakışını geçtiğimiz gülerde göstermişti.

Vali Aktaş,  İl Genel Meclisi’nden son dönemde geçenler gibi,  ‘ret’ gören dosyaları dra, “Neye göre evet, neye göre hayır gördüler” sorusuna cevap isteyip,  yeniden görüşülmek üzere Meclise iade etmişti.

Bu çarpıcı gelişme ardından, İl Özel İdaresi de düğmeye bastı. Eko’ lar için denetim başlattı.

Meclisten geçen ve 9 milyon 387 bin metrekare alanı kapsayan 252 Eko Turizm projesi hakkında inceleme başlatan,  Ruhsat Denetim Müdürlüğü, bu sayede Eko Turizm tanımına uygun olup olmayanları belirleyecek.

Denetimlerde, öncelikle;  Proje sahiplerinin yapı ruhsatı belgesi alıp almadığı tespit edilecek.

 Ayrıca, 1/200.000 binlik plan notlarında altı çizilen ayrıntılar incelenecek.

Proje sahibinin, İşyeri açma çalışma ruhsatını aldıktan sonra, bir yıl içinde Kültür Bakanlığından alınması gereken, işletme izin belgesinin olup olmadığı da sorgulanacak.

TANIMA UYGUNLAR İSE, KUTLARIZ!..

 “Otel olarak işletiliyorlarsa gayet güzel, tebrik ederiz. Farklı amaçla kullanan varsa gereği yapılır” görüşünü savunduğu öğrenilen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sezgin’ in,  “suiistimal edilen proje var ise, gereği yapılacak” talimatını, İlgili birimlere verdiği öğrenildi.

 

Tuba Demirtaş