Gündem

"Cinsiyet Ayrımcılığına Karşı Duruyoruz"

8 Mart Kadın Platformu, Çanakkale’nin Kepez beldesinde yaşanan kadına şiddet olayı ile ilgili  basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, sokak ortasında darp edilen kadının yüz kemiklerinin kırıldığı ve ameliyata alındığı belirtildi. Şiddet mağduru kadının, darp eden saldırgan tarafından hastaneye götürüldüğü ve saldırganın iki gün boyunca refakatçi olarak kadının yanında kalarak tehdit ve tacizlerine devam ettiği ifade edildi. Kadının durumu hastane güvenliğine bildirmesi üzerine saldırgan Ö.K. polis tarafından gözaltına alındı. Ancak ifadesi alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Olayın sosyal medyada gündem olmasıyla birlikte Ö.K. tutuklandı.

8 Mart Kadın Platformu, cinsiyet ayrımcılığını reddettiklerini vurguladı. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un uygulanmaması nedeniyle kadına yönelik şiddetin arttığını belirtti.

Açıklamada, Çanakkale'deki kadın hakları dernekleri ve oluşumlarının şiddete maruz kalan, tacize uğrayan, ötekileştirilen her kadının yanında olacaklarını belirterek şu ifadelere yer verildi: “Biz kadınlar eşitlikçi, barışçıl, huzurlu, güvenli ve haklarımızın yasalarla korunduğu bir yaşam istiyoruz. Erkeği kadından üstün gören, baskıcı, şiddeti normalleştiren, cinsiyet ayrımcısı zihniyeti reddediyoruz. Erkek failleri aklayan, cezasız bırakan, şiddeti meşrulaştıran tutum ve uygulamalar son bulmalı, 6284 sayılı yasa etkili şekilde uygulanmalıdır. Kadınlar olarak; insan hak ve onuruna uygun şekilde yaşamak, eşit hak ve özgürlüklere sahip olmak için birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Çanakkale’de 8 Mart Kadın Platformu olarak bu olayın takipçisi olacağız. Şiddet suçtur, cezasız kalmamalıdır. Bu olay yalnızca darp değil; ısrarlı takip, hürriyeti kısıtlama, tehdit, savunmasız durumdaki hastaya cinsel istismar ve insan hakları ihlalidir."

 

İlk Duruşmada Yanında Olacağız

Açıklama, “17 Temmuz 2024 günü saat 11:05’te görülecek ilk duruşmada kız kardeşimizin yanında olacağız, yalnız bırakmayacağız” ifadeleriyle son buldu.

 

Tuba Demirtaş