Turizm

Troas Kültür Rotaları ile Çanakkale’nin 6 bin 500 yıllık tarihini keşfedin

Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın (GMKA) desteği ile yürütülen "Anadolu Mirası: Troas Kültür Rotaları" projesi, bölgenin zengin kültürel ve doğal mirasını tanıtırken turizm potansiyelini artırarak bölgesel kalkınmaya katkı sağlıyor.

Çanakkale Valiliği’nin himayesinde ve Çanakkale İl Özel İdaresi’nin başvuru sahibi; Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ortak olduğu proje, ziyaretçilerine Asya'dan Avrupa'ya uzanan 6.500 yıllık bir tarihsel ve doğal zenginliği keşfetme fırsatı sunuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren GMKA, Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında geçen senelerde desteklediği Anadolu Mirası: Troas Kültür Rotaları projesi yaz aylarının gelmesi ile ziyaretçilerinin ilgi odağı haline geliyor.

320 Kilometrekarelik 11 Etap, Bölgenin Tarihi ve Doğal Güzelliklerini Keşfetmeye Davet Ediyor

Proje kapsamında oluşturulan Çanakkale Seyir Terası misafirlerine eşsiz bir manzara seyri yaşatırken, kültür rotaları olan; Hektor, Cevatpaşa, Priamos, Aşil, Bozcaada Sokrat, Aziz Paulos, Murad Hüdavendigar ve Barbaros etapları üzerinde yer alan doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleri ile de yürüyüş meraklılarına ve doğa tutkunlarına eşsiz bir deneyim sunuyor. Güzelyalı'dan başlayarak Troya Antik Kenti’ne, oradan Assos Antik Kenti’ne ve Kaz Dağları boyunca ilerleyerek Balıkesir İl sınırındaki Tarihi Roma Köprüsü’ne kadar uzanan toplam 320 kilometrelik 11 etap, bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmeye davet ediyor. Proje kapsamında geliştirilen mobil uygulama ve QR kod sistemleri sayesinde ziyaretçiler, rota üzerindeki noktalar hakkında detaylı bilgilere kolayca ulaşabiliyorken interaktif haritalar ve bilgilendirme tabelaları rotaların kolayca takip edilmesini de sağlıyor. Bölgedeki kırsal kalkınmayı desteklemeyi ve yerel halkın aktif katılımını teşvik etmeyi hedefleyen projede bölgenin turizm potansiyelini artırarak ekonomik kalkınmasına da katkı sağlıyor.

Bölgedeki antik kentlerden tapınaklara; endemik bitki türlerinin görülebileceği Kazdağları’ndan deniz kenarı yürüyüşlerine; Barbaros tabyalarından Bozcaada Kalesine kadar birçok noktanın görülebileceği Troas Kültür Rotaları hakkında daha fazla bilgiye ve interaktif haritaya troaskulturrota.com adresinden ulaşılabiliyor.

 

Kaynak: Güney Marmara Kalkınma Ajansı