Yerel

Kronik Hastalıklar Hakkında Bilgilendirme Etkinliği

Biga İlçe Sağlık Müdürlüğü, sağlıklı nesiller yetiştirmek ve kronik hastalıkların erken tanı ve tedavisi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla öğretmenlere yönelik bir bilgilendirme etkinliği düzenledi.

Etkinlikte, Biga Devlet Hastanesi'nden Dr. Gökhan Mert Aziret, Biga Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerine kronik hastalıklar hakkında kapsamlı bilgiler verdi.

 

Dr. Gökhan Mert Aziret, konuşmasında kronik hastalıkların genellikle bir yıl veya daha uzun süreli tedavi gerektiren ve hastanın günlük yaşamını önemli ölçüde etkileyen rahatsızlıklar olduğunu belirtti. Kronik hastalıkların kompleks yapıları nedeniyle birden fazla faktöre bağlı olarak geliştiğini ifade eden Dr. Aziret, bu hastalıkların bazen herhangi bir belirtiye sebep olmadan ilerleyebileceğini ve uzun süre devam etmelerinin hastada başka sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Ayrıca, kronik hastalıkların işlevsellik kaybına neden olabileceğini de ekledi.

 

Toplum içerisinde çok farklı kronik hastalığa sahip kişiler bulunduğunu ifade eden Dr. Gökhan Mert Aziret, "Ancak bazı kronik hastalıklar, diğerlerine göre çok daha yaygın olarak görülür. En sık görülen kronik hastalıklar ise  diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, eklem iltihabı, astım, Alzheimer, kemik erimesi, depresyon  ve kanser bunların başında gelir. Kronik hastalıkların toplumda pek çok kişiyi etkilediği düşünülürse bu hastalıkların tamamen tedavi edilememesi olumsuz bir durum olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle kronik hastalıkların daha az kişiyi etkilemesi, toplum sağlığı açısından hedeflenen bir durumdur” diye konuştu.

 

 Bu bilgilendirme etkinliği, öğretmenlerin kronik hastalıklar konusunda farkındalık kazanmalarını ve bu bilgileri öğrencilerine ve çevrelerine aktararak toplumda daha sağlıklı bireylerin yetişmesine katkı sağlamayı amaçladı.

 

Atakan Alkış