Gündem

İmzalar Atıldı, Bedeli belediye’den, Uygulaması ÇOMÜ’den… (videolu)

Çanakkale, İstanbul ve Ankara’dan sonra, HPV aşısını ücretsiz uygulayacak 3. İl oldu.

Ücretsiz aşı, Belediye’den sosyal yardım alan,  15-25 yaş aralığındaki, kadın ve kız çocuklarını kapsayacak.

Maliyeti 4 bin lirayı bulan HPV aşısının, ücretsiz uygulanması için hazırlanan proje gereği, Belediye Başkanı Av. Muharrem Erkek ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, protokol imzaladı.

Gırtlak, rahim ağzı ve ağız kanserleri gibi çeşitli hastalıklara sebep olan virüs’ e karşı en etkili önlem olan HPV aşısı, Çanakkale’de ücretsiz uygulanacak..

HPV Aşısı’ nın SGK tarafından karşılanmasına ilişkin, STK’ lar tarafından 30’dan fazla dava açılmıştı. Sonuçsuz kalan davalar nedeniyle, aşı ücretsiz hale gelmemişti.

Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı oturumlarında, oy birliği ile alınan karar ile Belediye Başkanı Erkek’ e aşı protokolü imzalaması için yetki verilmişti.  Hazırlanan proje kapsamında Çanakkale mücavir alan içerisinde ikamet eden ve belediyeden sosyal yardım alan, 15- 25 yaş arasındaki kadın ve kız çocuklarına ücretsiz HPV aşı uygulaması desteğine ilişkin konuşan Belediye Başkanı Erkek;

"Belediyesi olarak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Hastanemiz ile birlikte toplum sağlığı açısından önemli bir adım attık. Rahim ağzı kanseri kadınlarda maalesef çok sık görülen ve önlenebilir bir kanser türü. Bunu önlemek için de belli dönemlerde HPV aşısı uygulaması çok önemli.” dedi.

 

-----

Ücretsiz HPV aşısı için imzalar atıldı

 

Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi iş birliğiyle kadın vatandaşlara yönelik ücretsiz HPV (Human Papilloma Virüs) aşısı uygulaması için protokol imza töreni düzenlendi. Bu önemli adım, rahim ağzı kanserinin önlenmesi ve toplum sağlığının korunması amacıyla atıldı.

Ülke genelinde ve dünya çapında büyük bir sağlık sorunu olan HPV ile mücadele için Çanakkale Belediyesi, Ankara ve İstanbul'un ardından bu uygulamayı başlatan üçüncü belediye oldu. Proje kapsamında, Çanakkale'de ikamet eden ve belediyeden sosyal yardım alan 15-25 yaş arası kadın ve kız çocuklarına ücretsiz HPV aşısı yapılacak. İlk etapta 20-25 yaş arası, ardından 15-20 yaş aralığındaki hedef kitleye aşı uygulanacak.

Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, imza töreninde yaptığı açıklamada, "Bugün Çanakkale Belediyesi olarak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Hastanemiz ile birlikte toplum sağlığı açısından önemli bir adım atıyoruz. Rahim ağzı kanseri kadınlarda maalesef çok sık görülen vir kanser türü ve önlenebilir bir kanser türü. Bunu önlemek için de belli dönemlerde HPV aşısı uygulaması çok çok önemli. Biz de Çanakkale'de Merkez ilçede ikamet eden ve sosyal yardım alan 15-25 yaş arasındaki genç kızlara ve kadınlara bu HPV aşısını uygulayacağız. Bunun teminini ve maaliyetini Çanakkale Belediyemiz karşılayacak. Aşıların yapılmasını, sağlık açısından gerekli kontrolleri üniversite hastanemiz sağlayacak. Birlikte yapabilirdik böyle bir uygulamayı Çanakkale açısından, toplumsağlığı açısından. Genç kızlarımızın, kadınlarımızın gelecekleri açısından çok çok önemli gördüğümüz bir uygulama. Bunu Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerimiz uyguluyor. Biz Türkiye'de uygulayan üçüncü belediye, üçüncü kent olacağız. Şimdi de üniversitemiz ile birlikte bu konuya ilişkin iş birliği protokolünü Rektörümüzle birlikte imzalayacağız. Çanakkale'miz için hayırlı olsun" diye konuştu.

 

Üniversite ile birlikte bu konuda farkındalık yaratmak içinde belli eğitim çalışmaları yapacaklarını ifade eden Başkan Erkek, "Maddi imkanı olan tüm genç kızlar ve kadınlarda bu aşıyı yaptırsın. Maliyetli bir aşı bu. 3 doz uygulanıyor. Biz sosyal yardım alan biz genç kız ve kadınlar için 15-25 yaş arasında. Çünkü bu dönemde olması da çok çok önemli. Böyle bir adım atıyoruz" dedi.

 

Ardından konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ise, "Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak bünyemizdeki iki hastanemiz, bir tanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanemiz diğeri de Diş Hekimliği Fakültemize bağlı olan Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezimiz. Tüm faaliyetlerimizi halkımız için, Çanakkale halkı için ve halk sağlığı için yürütüyoruz. Başkanımızdan da böyle bir istek geldiğinde biz hızlı bir şekilde Başkanımız, Belediye Başkan Yardımcılarımız, Başhekimliğimiz, Dekanlığımızca hızlı bir şekilde görüşmeleri yaptık. Bu HPV aşısını özellikle Çanakkale'deki hem genç kızlara hem de kadınlara yönelik bu aşının uygulanması noktasında üzerimize düşen neyse hızlı bir şekilde çözümledik. Hemen acil servisimizde bir odayı hem aşının uygulanması hem de aşı sonrası aynı kovid aşısı gibi kısa sürede aşı uygulanan bireylerin gözlemlenmesi, sağlıklarının izlenmesi gerekiyor. Uzman hekimlerimizce bu izlenme çalışması yapılacak. Hayırlı ve uğurlu olsun" şeklinde konuştu.

 

Törenin sonunda, Başkan Muharrem Erkek ve Rektör Cüneyt Erenoğlu arasında HPV aşısı uygulama hizmetine ilişkin protokol imzalandı.

 

Atakan Alkış

Foto:BHA