Gündem

Hain darbe girişiminin 8’inci yılı

15 Temmuz hain darbe girişiminin 8. yıl dönümünde tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

15 Temmuz hain darbe girişiminin 8. yıl dönümünde tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Hem şehitliklerde hem de Çanakkale merkezde düzenlenecek etkinliklerle zafer kutlanacak, şehitler bir kez daha anılacak. Etkinliklerde birlik ve beraberlik mesajları verilecek.

15-16 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup FETÖ tarafından gerçekleştirilen askeri darbe teşebbüsünün yıl dönümünde tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de çeşitli etkinlikler düzenleniyor. En uzun gece olarak tanımlanan 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gecede Çanakkale ve tüm ülkede vatandaşlar demokrasi destanı yazdı. O destanın 8. Yıldönümü dolayısı ile birçok etkinlik bugün düzenlenecek.

 

 

Tam 8 yıl önce, 15 Temmuz’da, Türkiye siyasi tarihinin en ağır saldırısı yaşandı. Tarih yapıcı milletimiz, Anadolu’daki bin yılı boyunca hiç tanık olmadığı, en alçak ihanet girişimi ile karşı karşıya kaldı. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üzerinden ülkemize açık bir saldırı yapıldı. Bugün saldırının 8’inci  yıldönümü.  Yıldönümü dolayısı ile Çanakkale Valiliği başkanlığında kentte etkinlikler yapılacak.

 

ÇANAKKALE’DE DÜZENLENECEK ETKİNLİKLER

 

 

Bugün saat 12.30’da Şehitler abidesine Çanakkale Valiliği Çelenk'inin Sunulması ile başlayacak daha sonra Saygı Durusu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Şehitler Abidesi Camiindeki Programa geçilecek. Sembolik Şehitliklere Karanfil Bırakılacak,  Kur'an-ı Kerim Tilaveti, Mevlid-i Şerif Programı ve Dualar yapılacak.

 

 

CUMHURİYET MEYDANI

Bugün saat 20.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda Çelenk Koyma Töreni düzenlenecek. Burada 15 Temmmuz Şehitleri Sancak Koşusu yapılacak. 15 Temmuz Milli Birlik Yürüyüşü Cumhuriyet Meydanından İskeleye kadar devam edecek.

 

Çanakkale Boğazı’nda da saat 21.30’da etkinlik yapılacak. Deniz Taşıtlarının 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Selamlaması yapılacak.

 

İSKELE MEYDANINDA PRGRAM GECE GEÇ SAATLERE KADAR DEVAM EDECEK

 

En fazla program ise İskele Meydanı’nda yapılacak.  Saygı Duruşu- İstiklal Marşı

15 Temmuz Şehitleri Sancak Koşusu Sancak Teslim Töreni

Kur'an-ı Kerim Tilaveti ve Dua Okunması

Vali İlhami Aktaş'ın Konuşmaları

Bir öğrenci tarafından şiir okunması

Çanakkale Mehteran Derneğinin Gösterisi

15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Zaferi Oratoryosu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantısı

15 Temmuz Belgeseli Gösterimi

Bir öğrenci tarafından şiir okunması

15 Temmuz Belgeseli Gösterimi

Çanakkale Türk Tasavvuf Musiki Korosu İlahi ve Kaside

Saat 00:00’da Kur'an-ı Kerim Tilaveti ve Dua Okunması

16 TEMMUZ saat SAAT : 00:13 te tüm camilerde sela okunacak.

 

 

O GÜN ÇANAKKALE’DE NE OLMUŞTU?

 

Çanakkale’de 15 Temmuz gecesi darbe girişimi olduğu öğrenen vatandaşlar sokağa döküldü. İskele Meydanı’nda buluşan binlerce vatandaş darbeye karşı dimdik ayakta durdu. 15 Temmuz gecesi Çanakkale'de binlerce kişi ellerinde Türk bayrakları ile darbe girişimini protesto etmek için iskele meydanında toplandı. Grup ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine slogan atarak sevgi gösterisinde bulundu.

 

Türkiye’de 4 yıl önce 15 Temmuz gecesi gerçekleşen Askeri Kalkışma sonrası uçakla Edremit’e oradan da karayoluyla Çanakkale’ye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Av. Bülent Turan, iskele meydanında ellerinde Türk bayrakları ile toplanan AK Partililer ile vatandaşlarla buluştu.

 

 

 

O dönem vekil olan Bülent Turan, Çanakkale merkezdeki son durumla ilgili bilgi almak üzere dönemin Çanakkale Valisi Hamza Erkal’la görüşmek üzere iskele meydanından ayrıldı.

 

Dönemin İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden ile alana gelen dönemin Çanakkale Valisi Hamza Erkal, vatandaşlara hitap ederek, Türk milletinin kendi kaderine sahip çıktığını söyledi. Türk milletinin kendi milli iradesiyle birlikte meclisine, hükümetine, vatanına sahip çıktığını da belirten Erkal "Gerçek manada göğsünü siper edercesine tankların önüne atılarak bütün o jetlerin, atılan o bombaların ve helikopterlerden açılan ateşlerin hiç birini kaile almayarak gönlünü, göğsünü siper ederek karşı durdu. Hiç kimseye geçit vermeyeceğini gösterdiği bir gündür. Bizim için bugün demokrasi günüdür. Bu meclis en zorlu savaşlarda dahi, en çetin en kötü düşmanlar tarafından bombalanmadı. Savaş esnasında dahi bu meclis açıktı. Çünkü milli iradenin adresi olan bu meclisin açık kalması gerekiyordu. Ve herkes buna saygı gösterdi. Savaştığımız düşmanlarımız dahi saygı gösterdi. Ama maalesef ki bu hainler meclisi bombaladılar. Özellikle Başbakanımızın odasını hedef alarak bombaladılar. Cumhurbaşkanımızın çıktığı oteli ordadır düşüncesiyle Marmaris'teki oteli bombaladılar. Bakın o silahları, uçakları, tankları, helikopterleri bu millet kendini korusun diye onlara teslim etti. Ancak çiğ süt emenler bunu yapabilir. Bunlar çiğ süt emmiş, okyanus ötesine bağlanmış mankurt kafalılardır. Bunlar beyinleri süngerleşmiş cahillerdir. Hepsi gerçek manada haramzade. Ama bu millet artık koyun gibi güdülecek bir millet değildir" demişti.

 

Dönemin Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu, gerçekleştirilmek istenen darbe girişimi kapsamında 16 Temmuz’da sabah polisler tarafından Cumhuriyet Baş Savcılığı talimatıyla gözaltına alındı.

 

Çanakkale Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grup tarafından, Türkiye Cumhuriyeti’nin meşru hükümetini devirmeye yönelik 15.07.2016 tarihinde gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimi kapsamında Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu 16.07.2016 günü Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gözaltına alınmıştır” denilmişti. 

 

 

15 TEMMUZ GECESİ NELER YAŞANDI?

 

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminde yaşananlar:

15 Temmuz gecesi darbe girişiminde tüm talimatlar, hazırlıklar ve yaşananlar kayıt altına alındı. Başbakanlık Müsteşarı'nın başkanlığında ve ilgili bürokratların katılımıyla, Çankaya Köşkü'nde kurulan Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nde 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi sırasında bürokratik mekanizmalara verilen tüm talimatlar, hazırlıklar ve yaşananlar kayıt altına alındı. 

 

Dakika dakika yaşananlar

Koordinasyon Merkezi'ne gelen ilk bilgi Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesinden silah sesi duyulduğu oldu. Saat 21.30 ile 22.00 arası Başbakanlık Kızılay binasındaki koruma personeli, Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesinden silah seslerinin geldiğini, Koordinasyon Merkezi'ne iletti. Bu ihbar üzerine Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Kontrol Merkezi (SKHKM) yetkilileri arandı. Yetkililer, "Ani müdahale mangaları tarafından tatbikat yapılıyor." yanıtını verdi.                    

 

Darbeciler tarafından kullanılan tankların Çankaya Köşkü çevresinde dolaştığı dikkat çeken görüntülerde, helikopterin açtığı ateş sonrasında Köşk'ün önündeki caddede bekleyen vatandaşlar siper alırken, polislerin de helikopter ateşine tabanca ve otomatik silahlarla karşılık verdiği görüldü.      

 

Vatandaşların köşk çevresinden ayrılan tankları da ellerinde Türk bayraklarıyla protesto etmeleri kameralara yansıdı.       

 

F-16'lar alçak uçuş yapınca...   

Saat 22.00-22.20 arasında Ankara'da Meclis ile Genelkurmay karargahının bulunduğu bölgede, F-16’ların alçak uçuş yapmaya başlaması üzerine tekrar SKHKM arandı ve yine aynı cevap verildi, F-16 uçaklarının hangi amaçla uçurulduğu, Genelkurmay Başkanlığına bir saldırı olup olmadığı, uçakların neden bu kadar alçaktan uçurulduğu yönündeki sorular ise yanıtsız kaldı.             

 

Bu sırada askeri birlikler tarafından Boğaz köprülerinde yolların kesildiği haberi alındı. Gölbaşı Polis Özel Harekat Başkanlığı ile Havacılık Dairesi Başkanlığına, F-16 savaş uçakları ile askeri helikopterle hava saldırısı yapıldı. Ankara ve İstanbul’da bazı noktalarda tankların ve zırhlı personel taşıyıcıların sokağa çıktığı bilgileri de Koordinasyon Merkezi'ne ulaştı.             

 

Silahlı müdahale talimatı

Bu bilgilerin ardından, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay başkanlığında müsteşarlık makamında, Müsteşar Yardımcısı Özer Kontoğlu, Genel Müdürler Metin Yener, Bilal Durdalı, Başbakan Başmüşaviri Cemalettin Haşimi'nin de katılımıyla, Başbakanlık Çankaya Yerleşkesi'nde Koordinasyon Merkezi oluşturuldu. Kızılay'daki binada faaliyette olan Koordinasyon Merkezi'nin ise faaliyetleri geçici olarak durduruldu, nöbetçi personel evlerine gönderildi.      

 

Alınan bilgilerdeki tatbikat iddialarında dikkat çeken çelişkiler göz önüne alınarak, 22:10’da havadan ve karadan tüm saldırılara karşı silahlı müdahale talimatı verildi.     

 

Tüm personel göreve çağrıldı     

İçişleri Bakanlığı, tüm valilikler ile il emniyet müdürlükleri aranarak, alarma geçmeleri talimatı verildi. Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı'nda, tüm personel göreve çağrıldı, personele, ilave güvenlik önlemleri almaları, izinsiz geçişlere engel ve silahlı müdahalelere hazır olmaları, zırhlı araçlar dahil yardım talebinde bulunulması talimatı iletildi.              

 

Tüm polislere silahlı olarak görev yapma çağrısında bulunuldu ve Ankara ile İstanbul başta olmak üzere, kritik kamu binalarına girmeye çalışan her türlü unsura silahlı müdahale yetkisi verildi.       

 

MİT Müsteşarı'na ulaşılmaya çalışıldı ama cevap alınamadı   

Bu arada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar başta olmak üzere, kuvvet komutanları ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a ulaşılmaya çalışıldığı ancak cevap alınamadığı da kayıtlarda yer aldı.               

 

Genelkurmay Başkanlığı çevresinde silah sesleri duyulduğu ve komuta kademesinin rehin alındığı yönündeki bilgilerin kamuoyuna yansıması üzerine, saat 22.30-23.00 arasında bakanlar, Çankaya Yerleşkesi'ne intikal etmeye başladı.  

 

Saat 22.45 itibarıyla Çankaya Köşkü üzerinde uçan dronlara (3 veya 4) uzun namlulu silahlarla ateş edildi. Dezenformasyonların yayılması ve provokasyon ihtimali nedeniyle Twitter, Facebook, Youtube ve benzeri sosyal medyaya yönelik kısa süreli uygulama yapılması kararı alındı.

 

22.56'da TRT ile temas kuruldu ancak...

Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay'ın talimatıyla, Başbakan Binali Yıldırım'ın televizyon yayınına bağlanması için temaslar kuruldu. İlk olarak saat 22.56'da TRT ile temas kuruldu ancak TRT'nin yayına bağlanamaması üzerine, saat 22.59'da NTV ile temasa geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar, siyasi parti liderlerinin darbeye karşı açıklama yapmalarının uygun olacağı görüşü üzerine bu yönde çaba sarf edildi.

 

Ayrıca TBMM'nin açık tutulması gerektiğine karar verilerek, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, beraberindeki heyetle TBMM'ye geçti. Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Siirt gibi illerin valileri aranarak, olası hareketlenmelere karşı tedbir almaları istendi.

 

''Bu bir kalkışmadır, buna izin vermeyeceğiz'' açıklaması

Saat 23.05'te Başbakan Binali Yıldırım, NTV'ye bağlanarak, "Bu bir kalkışmadır, buna izin vermeyeceğiz." açıklamasını yaptı.

 

Saat 23.00 ile 23.30 arasında Yenimahalle’de bulunan MİT yerleşkesine helikopterle saldırı düzenlenmesi üzerine çatışma çıktı. Meclis çevresinde askeri helikopter uçmaya başlaması, Genelkurmay Kavşağı'na çıkan yolların polis tarafından tutulması, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'e belediye araçları ve iş makineleri ile kritik kamu binaları giriş ve çıkışlarının kapatılması, tank ve zırhlı araç girişinin önlenmesi talimatı verildi.

 

TRT'nin işgali

Bir grup asker tarafından TRT Oran Yerleşkesi'ne yapılan işgal de Başbakanlık Koordinasyon Merkezi kayıtlarında yer aldı. TRT Yerleşkesi'ne giriş ve çıkışları engellemekle görevli polis ekibini aşan darbe girişimcileri, daha sonra TRT binasını işgal etti.

 

 

Saat 23.50'de TRT spikerine zorla Yurtta Sulh Konseyi’nin bildirisi okutuldu. Aynı dakikalarda Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde de Yurtta Sulh Konseyi’nin bildirisi yayınlandı.

 

TÜRKSAT Genel Müdürlüğü aranarak, TRT yayınlarının iletiminin durdurulması talimatı verildi, digitürk, d-smart gibi paketler dahil, tüm TRT yayınlarının iletiminin engellenmesi istendi, internet ortamında yayın yapan platformlardan TRT yayınlarının durdurulması için işlem başlatıldı.

 

Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları başta olmak üzere, askeri tesislerin internet sitelerine erişim engeli getirilmesi için adım atıldı.

 

TRT'nin işgalden kurtulması için, vatandaşların yerleşkeye yönlendirilmesi, polisin takviye edilmesi kararlaştırıldı.

 

Vatandaş sokaklara çağrıldı

Saat 23.00-00.00 arasında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, vatandaşları, darbe teşebbüsünü protesto için meydanlara davet etti. Bu dakikalarda meydanlara çıkmak için AKP teşkilatlarının SMS yoluyla uyarılabileceği, camilerde ezan veya sela okutturulabileceği, belediye başkanlarından da destek alınabileceği değerlendirildi ve bunun için hazırlıklara başlandı.             

 

AKP Genel Merkezi'nden tüm teşkilata, "Sokaklara çıkmak için mesaj göndermeye hazır olun." talimatı verildi.             

 

Diyanet İşleri Başkanlığı ve bazı müftüler aranarak, sela veya ezan okunmaya başlanması için hazırlık yapmaları ve müftülerden, imamları hazır tutmaları istendi.

 

Saat 23.55'te İstanbul Atatürk Havalimanı'nda darbe girişiminde bulunanlar tarafından uçuş kontrol kulesine el konuldu ve uçuş trafiği durduruldu.

 

Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay'ın talimatı ile uluslararası basına darbe girişimine dair ilk bilgilendirme saat 00.18 ile 00.30 arasında yapıldı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, CNN Türk canlı yayınına bağlanarak, halka sokağa çıkma ve darbe girişimine karşı direnme çağrısında bulunmasının ardından, yurdun tamamında halk darbe girişimine direnmek üzere, meydanlara akın etti. Darbe girişimine muhalefet partileri de tepki gösterdi, ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, darbe girişimine karşı açıklamalarda bulundu.

 

Saat 01.00'de Koordinasyon Merkezine, Atatürk Bulvarı, Hoşdere Caddesi ve Genelkurmay civarında 6 tankın araçları ezerek ilerlediği, Genelkurmay çevresinde ve karargah içinde çatışma çıktığı, Ankara Emniyet Müdürlüğüne uçak, helikopter ve tankla atış yapıldığı bilgisi geldi.

 

Kuvvet komutanlarından 'darbeye karşıyız' açıklamaları

Saat 01.28'de ise Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, "Komuta kademesi olarak bu girişimi kesinlikle kabul etmiyoruz." açıklamanda bulundu.              

 

Ardından, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı, "Eşkiyalar başarılı olamayacaklar." dedi.

 

Saat 01.40'da Atatürk Bulvarı ve Çankaya Köşk’ü üzerinden beş nolu giriş kapısı önüne ateş ederek, 5 zırhlı araç yaklaştı. Silah kullanılarak karşılık verildi ve 100 kişilik bir vatandaş grubunun da desteği ile püskürtüldü.

 

Saat 02.00'de ise Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, minarelerden sela okunması çağrısında bulundu.

 

''Darbe püskürtüldü'' açıklaması

Saat 02.30'u gösterdiğinde MİT Basın Danışmanı Nuh Yılmaz, "Darbe püskürtüldü" açıklamasını yaptı.Saat 02.40'da ise TBMM'ye savaş uçağı tarafından iki bomba atıldı.

 

Saat 02.55'te TRT'yi basan askerlerin halk ve polis tarafından püskürtülmesinin ardından, TRT Genel Müdürü Şenol Göka, bildirinin silah zoru altında TSK adına okutulduğu ve çok zor saatler geçirdikleri yönünde açıklamada bulundu.

 

TRT Yerleşkesi'ne toplanan vatandaşlar, burada darbe girişimini protesto etti. Diğer kanallarda işgal ihtimali üzerine tedbirler artırıldı ve işgal edilen ve CNN Türk, Hürriyet ve hurriyet.com.tr'nin bulunduğu Doğan Medya Center'da darbe karşıtı protestoların güçlendirilmesi istendi. Saat 03.22'den itibaren Meclis sabaha kadar sürecek şekilde, aralıklarla yeniden bombalanmaya başlandı.

 

Saat 03.39'da Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ikinci kez savaş uçağı ve helikopterler tarafından vuruldu.

 

Arzu Baladur

Foto: Arşiv