Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, “ Sizleri, şahsım ve meclis başkanlık divanı adına saygıyla selamlıyor ve sizleri bugün Çan İlçesi’nde kurulu seramik fabrikalarımızda misafir etmekten duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum. Davetimize icabet etmeniz dolayısı ile çok teşekkür ederim“ diyerek, “Türkiye geldiği bu noktada terörle mücadeleden ekonomideki önlemlere kadar pek çok alanda aldığı sorumluluk ile vasata razı olmama iradesini ortaya koydu” şeklinde konuştu.
Meclis başkanı Osman Okyay, “Dünyada jeopolitiğin çok önem kazandığı yeni bir döneme girdik. Bu dönemde kimlerle komşu, kimlerle müttefik, kimlerle hasım olduğunuz gerçeği, ekonomiden demografiye kadar tüm önemli değişkenlerinizi ciddi ölçüde etkileyebiliyor. Suriye, ırak, Rusya, İran, Yunanistan, mısır ve hatta İsrail ile ilişkilerimizde yaşadığımız iniş çıkışların “kelebek etkisi” bu yeni normalin yansımaları” diye konuştu.
Okyay, ”Son dönemde alınan önlemler ve getirilen teşviklerin süreli olması, bugün için iş dünyamıza önemli bir nefes alma imkânı sağlayacak olsa da, orta ve uzun vadede katma değeri yüksek bir ekonomiye geçiş için yeterli olmayabilir. Yakın gelecekte dünyada ve ülkemizde, ekonomilerin karşı karşıya olduğu tehditlerde bariz bir değişiklik öngörmüyoruz. Bu nedenle süreli teşvik ve düzenlemelerin, sürekli ve katma değer oluşturmaya hizmet edecek teşvik ve düzenlemelerle desteklenmesi isabet olur” ifadesinde bulundu.
Başkan Okyay, “Nisan ayında önemli bir referandum ile ülkemizde hükümet sistemi değişikliğini oylayacağız. Her kampanyanın doğasında bir miktar gerginlik olması normal karşılanmalı. Ama herkesin, toplumda kalıcı hasarlar bırakacak bir gerginliğe yol açacak hareketlerden kaçınması çok önemli. Ülke olarak atlattığımız bunca badireden sonra demokratik olgunluğumuzu önce birbirimize, sonra tüm dünyaya göstermeyi başarabilmeliyiz. Türkiye olarak karşı karşıya kaldığımız meydan okumaları toplumsal motivasyona döndürmeyi ancak bu olgunlukla başarabiliriz.
Amerika’nın korumacı politikaları, Çin’in hızlı büyümesinin yapısal sorunları, Avrupa Birliği’ndeki düşük ekonomik performans esasen tüm dünyada Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için bir mükemmel fırtına ortaya çıkarıyor. Bu yeni dengeden istifade edebilmek, gelecek için çok önemli.
Örneğin, Hindistan bugüne kadar Amerika’yı rekabette öne taşıyan temel unsurlardan olan silikon vadisi ortamını sağlayarak dünyada Amerika’ya giremeyecek olan tüm beyinleri toplama hazırlıklarına başladı bile. Dünya, kendi başarı hikayesini yazma konusunda çok hevesli ülkelerle dolu. Çin, Hindistan, Rusya, Türkiye, Brezilya, Arjantin, Endonezya ve hatta belki bir süre sonra Mısır” dedi.
“ÇANAKKALE’YE YATIRIM YAPIN”
Okyay sözlerine şu şekilde devam etti: “Gelecek ayın 18’inde, Çanakkale Zaferi’nin 102’inci yıldönümünde Çanakkale Köprüsü’nün temeli atılıyor. Açılan ihaleyi Türk-Kore ortak girişim grubu kazandı ve ihale onaylandı.
Çanakkale Köprüsü, sadece Asya ve Avrupa kıtalarını bir kez daha birleştirmekle kalmayacak, Çanakkale’yi hayal ettiğimiz şehir olma yolunda hızlandıracak, büyütecek.
Buradan tüm dostlarımıza, tüm ülke girişimcilerine açık çağrı yapıyorum, geleceğin kazananı olmak isteyenler, Çanakkale’ye yatırım yapsın.
Grup olarak "aklım fikrim Çanakkale" adıyla yeni bir proje başlatmış bulunuyoruz. Çanakkale’nin daha yaşanabilir bir şehir olarak büyümesi için “akıllı şehir” konseptine kavuşmasının fikri çalışmasını yapacak bu projede Türkiye Bilişim Vakfı ve Novusens ile birlikte çalışacağız.
Arkadaşlarımız, kentin yerel yönetimi ve önemli kanaat önderleri ile görüşüp Çanakkale’nin akıllı şehir olma vizyonunun yol haritasını çıkartacaklar. Sizlerden de bu konuda fikir ve önerilerinizle katkı vermenizi rica ediyorum. Hep söylüyorum, Türkiye büyük ve güçlü bir ülke. Atlattığımız bunca badireye rağmen hala önemli bir yatırım ve cazibe merkezi olmamızın nedeni bu.
Bu nedenle hiç bir zaman moralimizi bozmadan, işlerimize dört elle sarılmakta, bugünün zorluklarına değil, geleceğin umuduna, fırsatlarına odaklanmakta yarar var. Sözlerime son verirken bir kez daha bugün davetimize icabet etmeniz dolayısı ile teşekkürlerimi sunuyorum.”
“ÖNCELİĞİMİZ AYVACIK”
Yönetim kurulu üyesi Yaşar Murat Aydoğdu, “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin %8,5’u Çan’dan kayıtlı. ( ÇTSO toplam üye: 6500, Çan’dan kayıtlı olan 552 ) Çan’da bulunan üyelerimiz ağırlıklı olarak 14 no’lu meslek grubunda yani nakliye sektöründe yer alıyor. 552 üyemizin 71’i bu grupta ve bu da 14 no’lu grubun tüm üyelerinin dörtte biri Çan’da demek. Yani Çan’da hareket var, üretim var, bereket var ve bunda da hiç şüphesiz en büyük pay Kale Grubu’nun. Ülkemiz ve ilimiz ekonomisine katkılarından dolayı da kendilerine teşekkür ediyor, değerli büyüğümüz merhum İbrahim Bodur’u da rahmet ve şükranla anıyorum” dedi.
Yönetim kurulu adına konuşan ÇTSO yönetim kurulu üyesi Aydoğdu, ”2018 Troia yılı ilan edilmesi ile ilgili lobicilik çalışmalarımız hızla sürüyor. Meclis başkanımız Osman Okyay başkanlığında yönetim kurulu sayman üyemiz Mustafa Bey ve meclis üyelerimiz Armağan-Kemal ve Ahmet Bey’ler 17 şubat cuma günü sayın bakanımız Nabi Avcı ile İstanbul’da görüştüler. Görüşmeler olumlu geçiyor ve inşallah meyvelerini alacağız” dedi.
Aydoğdu,” Yine 17 Şubat günü Çanakkale’de de odamız ev sahipliğinde "çalışma hayatında milli seferberlik" konulu toplantıyı çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı yetkililerinin de katılımı ile gerçekleştirdik. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde yapılan ekonomik şurada cumhurbaşkanımız istihdam seferberliği başlattı ve % 5 hedef koydu. Çanakkale Ticaret ve Sanayi odası olarak biz % 10 hedef koyuyoruz dedik ve Türkiye’de ilk hamleyi başlattık. Önceliğimiz de Ayvacık deprem bölgesindeki işsizlerimiz olacak. İşkur vasıtası ile işsizler belirlenmesi ve eğitimlerinin ardından işe yerleştirilmeleri için çalışma başlatıldı. Bu vesile ile can kaybı olmaması ile teselli bulduğumuz Ayvacık’ta yaşanan depremlerin de son bulmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Aydoğdu,” Meslek gruplarımız ile haftalık toplantılarımız 2. Turda devam ediyor. Üyelerimizi ilgilendiren her türlü mevzuat ile ilgili bilgilendirmelerimizi mail ile gönderiyoruz ve çok güzel geri dönüşler alıyoruz, üyelerimiz memnun kalıyor. 09 Şubat tarihinde yayınlanan KHK ile sigorta primi ve vergi avantajı sağlayan yeni bir istihdam teşviki getirildi, sizlere de tekrar hatırlatmak isterim.
KOSGEB işbirliği ile yeni girişimcilik eğitimlerimize mart ayında başlayacağız. 2017 yılında meclis üyelerimizin de katılımı ile planladığımız eğitimlerimiz var ve ilkini mart ayında gerçekleştirmek istiyoruz.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak Çanakkale’ye kazandırmak için hedeflerimizi büyüterek çalışmaya, ekonomimize katkı sağlayacak, Çanakkale’ye kazandıracak proje üretmeye devam edeceğiz. Vizyonumuz, yolumuz bunun üzerine kuruludur” ifadesinde bulundu.
“ÇAN KALE GRUBUNA ÇOK ŞEY BORÇLU”
Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu kürsüye gelerek konuşmasını gerçekleştiren Başkan Kuzu konuşmasında Kale Grubu’na Çan’ın çok şey borçlu olduğunu belirtti ve teşekkür etti. Kömür işletmeleri ve termik santralleri ile de bunun desteklendiğini ifade ederek, Çan’a son yıllarda yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi ve tüm iş adamlarını Çan’a yatırım yapmaya davet etti.