Gündem

Çanakkale’de 15 Temmuz programı düzenlendi

Hain darbe girişinin 8’inci yılı dolayısı ile Çanakkale şehri merkezinde de çok sayıda etkinlik düzenlendi. Birlik yürüyüşü yapıldı, İskele meydanında 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü düzenlendi. Programa çok sayıda vatandaş katıldı.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk sunma töreni düzenlendi. 15 Temmuz Milli Birlik Yürüyüşüne; Çanakkale Belediye Başkan Vekili Bülent Şarlan’ın yanı sıra Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Muharrem Şahin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Erol Günaydın, Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Vakfı Çanakkale il Başkanı Gökhan Uz, İl Müdürleri, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenin ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı, 25 milli sporcunun 2 bin 500 metrelik mesafeyi, “Demokrasi Bilinci, Elden Ele Taşınan Bir Bayrak Yarışıdır” sloganıyla koşacağı Sancak Koşusu'nun startı verildi.

 

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı, Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayan ve  İskele Meydanı'nda son bulan Milli Birlik Yürüyüşü ile devam etti. Yürüyüş sırasında Türk Bayrakları ile yürüyen kentlilere kordon boyunda tekneler de denizden eşlik etti. Belediye Başkan Vekili Bülent Şarlan, yürüyüşün ardından İskele Meydanı'nda Çanakkale Belediyesi tarafından gerçekleştirilen lokma dağıtımına katılarak vatandaşlar ile bir araya geldi.

 

 Daha sonra program İskele Meydanı'nda düzenlenen etkinlikle devam etti

 

İskele Meydanı’ndaki program Saat 20.00'de başladı. Programa, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, kurum amirleri, STK’lar, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

İlk olarak Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na Çanakkale Valisi İlhami Aktaş tarafından çelenk konuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar, 15 Temmuz Şehitleri Sancak Koşusu ve Milli Birlik Yürüyüşü'ne katıldı. İskele Demokrasi Meydanı’nda devam eden program kapsamında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait römorkörler su gösterisi yaptı.

 

İskele Meydanı’nda gerçekleştirilen program ise saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Programda sancak teslim töreni gerçekleştirildi. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından, 15 Temmuz şehitleri için dua edildi. Programda konuşan Çanakkale Valisi İlhami Aktaşi, “Bugün burada cumhuriyetin önsözünün yazıldığı, Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine çıktığı en kutsal şehirlerimizden biri olan Çanakkale'de, tarihimizin en karanlık günlerinden birinin yaşandığı 15 Temmuz'un 8’inci yıl dönümünde demokrasimize sahip çıkmak, demokrasimizi korumak ve o gecede yapılan mücadeleleri tekrar anmak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. 8 yıl önce bu gece bu saatlerde başlayan dünyanın hiçbir yerinde karşılaşmayacağımız büyük bir akıl tutulmasıyla milletin parasıyla alınan mermiler, milletin parasıyla alınan uçaklar, milletin meclisini bombalamaya başlamış, milletin üzerine kurşunlar yağdırmış, milletin üzerine tanklar sürmüştür. Çok iyi yetiştirilmiş olan o F-16 pilotları maalesef kendi halkının üzerine hiçbir gerekçesi olmadan, hiçbir haklı tarafı olmadan kurşun yağdırmıştır. Tarihimize kara harflerle, kara saatlerle geçecek o direnişle hesaba katılmayan bir şey vardı. O da milletin iradesi ve onun temsilcisi olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının iradesiydi. Sayın Cumhurbaşkanımızın istekleriyle tüm halkımız bugün olduğu gibi meydanları doldurmuş, bugün olduğu gibi sokaklara dökülmüş, bugün olduğu gibi o kargaşaya, o kalkışmaya, o hain FETÖ girişimine dur demiştir. dedi.

 

Konuşmanın ardından Çanakkale Mehteran Takımı tarafından mehteran gösterisi gerçekleştirildi. Etkinlik, öğrencilerin şiir okuması ve 15 Temmuz Belgeseli gösteriminin ardından sona erdi.

 

Tuba Demirtaş

Foto: valilik-belediye