Yerel

Bit pazarı esnafı güneş altında kalmaktan şikayetçi

Yakıcı sıcaklarda güneş altında satış yapmaya çalışan bit pazarı esnafı durumdan şikayetçi. Gün sonunda ellerinde kalan malları belediyenin çöp arabasına veren esnaflar, sadece ekmek paralarının çıktığını söylüyor.

Çanakkale’de Cuma pazarı otoparkının yanında bulunan ve 4 yıldan beri kurulan bit pazarı eskiye oranla daha çok rağbet görüyor. Pazarın sunduğu çeşitlilik dikkat çekici fakat bu göz alıcı çeşitliliğin arkasında esnafın güneş altında yaşadığı zorluklar da mevcut. Özellikle yaz aylarında güneş altında satış yapmak oldukça zor hale geliyor. Pazar tezgahlarını kurdukları yerde gölge imkanı bulamayan esnaflar kendi çabaları ile güneşten korunmaya çalışıyorlar.

Fiyatları ise pazarda belirleyici bir faktör genellikle ürünler 10 ile 30 TL arasında değişen fiyatlarla alıcıya sunuluyor. Özellikle teknolojik aletlerde büyük indirimler göze çarpıyor. Örneğin piyasa değeri 9.000 TL olan teknolojik aletin, pazarda 1000 TL’ye satıldığını sıkça rastlanıyor. Bu düşük fiyatlar alıcının gözünü boyarken, esnafın geçim sıkıntısı çekmesine neden oluyor. Satış fiyatının düşük olması esnaf için ekonomik zorlukları da beraberinde getiriyor. Ürünlerini mümkün olan en düşük maliyeti alıp satmak zorunda olan esnaflar gün sonunda ellerinde kalan malları belediyenin çöp arabalarını yüklediklerini belirtiyor.

Çeşitlilikte Sınır Yok

Bit pazarında genellikle bilindik mağazalardan temin edilen ikinci el giyim eşyalarının yanı sıra mutfak eşyaları, ayakkabılar, teknolojik aletler, oyuncaklar, çeşitli biblolar, süs eşyaları ve takılar gibi geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Düşük ve ekonomik fiyatlarla geniş bir çeşitlilik sunarak alıcının ilgisini çekiyor.

Bünyamin Nami Tonka