Yerel

Eyyam-ı Bahur Sıcakları Geliyor

Çanakkale’de etkisini sürdüren sıcaklıklara bir yenisi daha ekleniyor. Uzmanlar Eyyam-ı Bahur sıcaklıklarının geleceğini belirtti. Hafta sonu termometreler 41 dereceyi bulacak.

Küresel ısınma ile birlikte Temmuz ayında artan hava sıcaklıkları Ağustos ayında da etkisini arttırarak devam edecek. Uzmanlar 31 Temmuz-7 Ağustos tarihleri arasında Eyyam-ı Bahur sıcaklıklarının ülkeyi etkisi altına alacağını belirtti. Çanakkale merkezde ise önümüzdeki 7 gün boyunca en düşük sıcaklık 32 derece, en yüksek sıcaklık ise 41 derece olacak. Özellikle haftasonu artacak sıcaklıklar ile ilgili uzmanlar uyarıyor.

Sıcaklıklardan olumsuz yönde etkilenmemek için 11.00 ve 15.00 saat aralığında dışarı çıkılmaması gerektiğine vurgu yapılıyor. Sağlık çalışanları çıkılması durumunda cilt kanseri riskinin arttığını belirtiyor. Ayrıca sıcak hava dalgalarının orman yangınlarına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Eyyam-ı Bahur Nedir?

Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan bir ifadedir. Her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına denk geliyor. Yerini “çöl sıcakları”, “cehennem sıcakları” ve “Afrika sıcakları” gibi terimlere de bırakan eyyam-ı bahurun, Türkiye’nin güney ve batı bölgelerinde etkisini göstermesi bekleniyor.

Tuba Demirtaş