Gündem

Nereden Nereye

Çanakkale’nin sanayi devi Çanakkale Seramik’in her yıl kuruluş yıldönümleri ve Seramik Bayramı’nda Cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar katılırdı, büyük yatırımlar yapılırdı, işçilere ikramiye verilirdi.

Çanakkale’nin sanayi devi Çanakkale Seramik’in her yıl kuruluş yıldönümleri ve Seramik Bayramı’nda Cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar katılırdı, büyük yatırımlar yapılırdı, işçilere ikramiye verilirdi. Bu yılki 67. kuruluş yıldönümü ve Seramik Bayramı’na ise bakan yardımcılığı düzeyinde katılım oldu ve oldukça sönük geçti. Bu manzarayı görenler de “Nereden Nereye” dedi.

Türkiye’nin önden gelen sanayicilerinden merhum İbrahim Bodur, Çan ilçesinde 1957 yılında Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Ş kurdu. Devamında da hızla büyüdü. Başta seramik olmak üzere makine ve parça imalatı, savunma, kimya, elektrik malzemeleri, enerji, bilişim, nakliye, turizm ve gıda alanlarında faaliyetler başladı. Kale Holding çatısı altında çok sayıda şirket yer aldı. Merhum Bodur döneminde üst üste yatırımlar yapıldı.

BAKAN YARDIMCILIĞI DÜZEYİNDE KATILIM OLDU

Çanakkale’den çıkıp dünya devi şirketler haline geldi. Hızla büyüyen şirketlerin merkezi olan Çan’da her yıl kuruluş yılı olan Temmuz ayında da kuruluş yıldönümü ve Seramik Bayramı adı altında şenlik düzenlendi. Bu da gelenek haline geldi. O dönemde kuruluş yılında ve seramik bayramına Cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanalar, ülkenin önden gelen sanayicileri katılırdı. İşçilere kuruluş yıldı dolayısı ile ikramiye verilirdi. Tam bir bayram havasında geçen programlarda büyük yatırımların da temeli atılırdı.

O önemli programlar ve konukların artık geride kaldığı görüldü. Önceki gün Kale Grubu’nun 67. kuruluş yıldönümü ve geleneksel Seramik Bayramı düzenlendi. Törene, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Çanakkale Valisi Ömer Toraman ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı. Merhum Bodur’dan sonra görevine gelen kızı Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay ve eşi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Osman Okyay bu çıtayı her geçen gün aşağıya çekti. Artık grubun kuruluş yıldönümü ve bayramına cumhurbaşkanları, başbakanların yerini bakan yardımcıları düzeyinde katılım oluyor. Bu tablo da hem Çan ilçesinde hem de Çanakkale’de üzüntüyle karşılandı. Merhum Bodur döneminden bu günler kıyaslandığında ise “nereden nereye dedirtti”

 

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, törende yaptığı konuşmada, Kale Grubu’nun öncü ve girişimci bir DNA’ya sahip olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye’de sanayi sektörünün gelişmesi ve dünyada rekabetçi konumunu koruyabilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Yurt içi ve yurt dışındaki bu zorlayıcı tabloya karşın geçen yıl yatırımlarımıza mola vermedik, toplam 75 milyon dolar yatırım yaptık. Türkiye, ancak sanayimiz büyürse istikrarlı bir şekilde büyüyüp gelişebilir. Kale Grubu da Türkiye’nin parlak geleceğine inanan topluluklardan biri olarak, bu süreçte sorumluluğunun bilincinde. Bunun için elimizi taşın altına koyduk, koyuyoruz…” dedi.

 

Atakan Alkış

Foto:Ç Kale Seramik