Gündem

Kale Seramik’te çıta neden düştü?

Çanakkale’nin sanayi devi Kale Seramik’in geçtiğimiz günlerde düzenlenen kuruluş yıldönümü ve Seramik Bayramı’na katılımın düşük kalması konuşuluyor.

Çanakkale’nin sanayi devi Kale Seramik’in geçtiğimiz günlerde düzenlenen kuruluş yıldönümü ve Seramik Bayramı’na katılımın düşük kalması konuşuluyor. Daha önce Cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, milletvekilleri katılırken, bu yılki törene sadece bakan yardımcıları düzeyinde temsil edildi, Çanakkale milletvekilleri bile katılmaması dikkat çekti. Şimdi merak edilen ise Kale Seramik’te çıta neden bu kadar düştü?

 

Merhum İbrahim Bodur, Çan ilçesinde 1957 yılında Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Ş kurdu. Devamında da hızla büyüdü. Başta seramik olmak üzere makine ve parça imalatı, savunma, kimya, elektrik malzemeleri, enerji, bilişim, nakliye, turizm ve gıda alanlarında faaliyetler başladı. Kale Holding çatısı altında çok sayıda şirket yer aldı. Merhum Bodur döneminde üst üste yatırımlar yapıldı. Türkiye’de ve dünyada girişimci sanayicilerin isimlerinin arasında Çanakkale’den İbrahim Bodur’um ismi de yer alıyordu. Bu yüzden Kale Seramik, Türkiye sanayisinde çok etkili ve önemli bir yerde yer alıyordu.

MİLLETVEKİLLERİ DE KATILMAMIŞ

Hızla büyüyen şirketlerin merkezi olan Çan’da her yıl kuruluş yılı olan Temmuz ayında da kuruluş yıldönümü ve Seramik Bayramı adı altında şenlik düzenlendi. Bu da gelenek haline geldi. O dönemde kuruluş yılında ve seramik bayramına Cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanalar, ülkenin önden gelen sanayicileri katılırdı.

Geçtiğimiz günlerde Kale Grubu’nun 67. kuruluş yıldönümü ve geleneksel Seramik Bayramı düzenlendi. Tören, bakan yardımcılığı düzeyinde temsil edildi. Bu sönük geçen programdan sonra Kale Grubu’nun durumu konuşulur oldu. Çanakkale milletvekillerinin bile katılmadığı programdan sonra grubun çıtasının neden bu kadar düştüğü konuşuluyor.

Cumhurbaşkanları, başbakanlarla beraber çok sayıda bakanlar katılırdı. Çanakkale’nin eski valileri de gelip törende yer alırdı. Şimdi ise sıradan küçük bir şirketin programı gibi geçmesi eleştiri konusu oldu. Üzen tablonun neden bu hale geldiği ise merak ediliyor.

Babasından aldığı bayrağı daha yükseğe taşıması beklenen kızı Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay ve eşi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Osman Okyay bu çıtayı her geçen gün aşağıya çektiği görülüyor. Çanakkale’nin en önemli sanayi şirketlerinden biri olan Kale Grubu’nun bu duruma gelmesine başta şirketin doğduğu Çan ilçesi olmak üzere Çanakkale genelinde üzüntü ile karşılanıyor.

 

Bünyamin Nami Tonka

Foto: Arşiv