Gündem

Sardalye’nin en lezzetli dönemi

Ağustos ayının gelmesiyle birlikte sardalye en lezzetli döneminde. Sardalye yüksek lezzeti ve uygun fiyatıyla yerli halkın ve şehre gelen turistlerin de ilk tercihi.

Ağustos ayının gelmesiyle birlikte sardalye en lezzetli döneminde. Sardalye yüksek lezzeti ve uygun fiyatıyla yerli halkın ve şehre gelen turistlerin de ilk tercihi.

Çanakkale’nin mutfağında önemli bir yere sahip olan sardalya, özellikle Ağustos ayında, yağlanma mevsimiyle birlikte zirveye ulaşıyor. Çanakkale halkının günlük sofralarında sıkça yer alan bu balık, aynı zamanda şehre gelen turistlerin de en çok tercih ettiği yiyeceklerden biri. Çanakkale’de, sardalya neredeyse her sokakta bulunan  balık ekmek satan işletmelerde mevcut. Şehrin yerlileri ve turistler, sardalyeyi lezzetli bir deniz ürünü olarak tercih ediyor. Sardalyenin, bu dönemdeki yüksek lezzeti ve uygun fiyatı, onu hem yerli halkın hem de ziyaretçilerin vazgeçilmezi yapıyor.

Temmuz-Eylül Arasında En Lezzetli Dönem

Sardalya, Kuzey Ege’de bolca yakalanan bir balık türü ve en lezzetli olduğu dönem temmuz ile ekim ayları arasında. Bu dönemde sardalyadan çeşitli yemekler yapılabilir: ızgara, kağıt kebabı, buğulama ve pilaki bunlar arasında yer alıyor. Kasım ve Haziran arasında ise sardalyanın lezzeti düşüyor ve genellikle sadece pilaki ve buğulama yapılıyor. Sardalyanın küçük boylarına “papalina” denir ve ayıklamadan yemek için kullanılırken, büyük boylarına ise “tırsi” adı veriliyor.

Sardalya, sağlık açısından da birçok fayda. Omega-3 yağ asitleri açısından son derece zengin olan bu  balık, dolaşım sistemi hastalıklarının riskini azaltıyor. Ayrıca, fosfor, kalsiyum, potasyum gibi ana minerallerin yanı sıra demir ve selenyum gibi eser mineraller açısından da yüksek.

Sardalya, Çanakkale’de fiyatlarıyla da dikkat çekiyor; kilosu 150 TL civarında satılan sardalya balığının ekmek arası genellikle 80 TL’ye, porsiyon ise 150 TL’ye satılıyor. Porsiyonu ise 300 TL civarında. Bozcaada’da bu fiyat 650’yi buluyor. Çanakkale’de sardalya, özellikle asma yaprağında pişirilerek veya ızgarada hazırlanarak tüketiliyor. Asma yaprağında sardalya tek tek veya toplu şekilde pişirilebiliyor. Çanakkale’ye özgü bu tarif, sadece bu bölge de ve çevre illerde biliniyor.

Geleneksel Sardalya Festivali

Çanakkale’deki geleneksel Sardalya Festivali, bu yıl 28. Kez düzenleniyor. Festival, 30 Temmuz – 4 Ağustos tarihleri arasında Gelibolu’da gerçekleşecek. 1995 yılından beri düzenlenen bu festival, ziyaretçilere açık hava sineması, konserler, halk oyunları gösterileri ve ünlü yazarlarla imza günleri gibi birçok ücretsiz etkinlik sunacak. Festivalin ana teması, geleneksel Gelibolu Sardalye Balığı olacak ve bu tema etrafında çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Tuba Demirtaş