Üzüm başta olmak üzere pek çok çeşidi bulunan pekmezde son yıllarda en çok tercih edilen ürünlerden biri de Şeker Pancarı Pekmezi. Ülkemizde Kırklareli ve Amasya İllerinde en çok üretilen ürünlerden biri olan Pancar pekmezi Bigalı kadınlar tarafından da üretiliyor. Biga’nın Güvemalan Köyünde pancar hasadının ardından kadınlar, kış kışlık için kolları sıvadı. 7 saate yakın süren üretim süreci nedeni ile zor bir üretim sürecinden geçen pekmezde şeker ve tatlandırıcının kullanılmaması nedeni ile adeta doğal antibiyotik gibi tüketiliyor.
Şırası kaynatılan pekmez, Gelberi denilen ağaçtan yapılma aletle soğutulması pekmeze ayrı bir lezzet katarken, son yılların en çok tercih edilen ürünü oldu. Yapımı iki gün süren pekmezin özellikleri ile ilgili bilgi veren köylüler, “ Şeker ve tatlandırıcı kullanılmadığı için tamamen doğal olan şeker pancarı pekmezi sağlığa çok faydalı. Her yıl pekmez yaparız. Zahmetli ve uğraş isteyen bir iş. Pazarlarda pekmez satılıyor ama evde yapılan kadar lezzetli olmuyor” ifadelerine yer verdiler.
Atakan Alkış
Foto: BHA