Gündem

Bozcaada’da DELİ DUMRUL uygulaması

Tatil cenneti Bozcaada, artık güzelliği ve temiz plajları ile değil Bozcaada Belediyesi’nin araçlardan 200 TL alması ve esnafının gelen ziyaretçileri kazıklaması ile anılıyor. Belediyenin başlattığı uygulama da efsane kahraman Deli Dumrul’un uygulamasına benzetiliyor.

Tatil cenneti Bozcaada, artık güzelliği ve temiz plajları ile değil Bozcaada Belediyesi’nin araçlardan 200 TL alması ve esnafının gelen ziyaretçileri kazıklaması ile anılıyor. Belediyenin başlattığı uygulama da efsane kahraman Deli Dumrul’un uygulamasına benzetiliyor. GESTAŞ’ın iskelesinin olduğu birçok yerde böyle bir uygulama bulunmazken sadece Bozcaada Belediyesi’nin böyle bir uygulama başlatması tepki ile karşılanıyor.

 

Zamanında bir yiğit yaşarmış, adı da Deli Dumrul’muş. Duha Koca’nın oğlu Deli Dumrul, bir dere üstüne köprü yapmış. Bu dere kuruymuş. Geçenden otuz üç akçe, geçmeyenden de döve döve kırk akçe almaya başlamış. Neden diye sorana da kahramanlığını öne sürmüş.

Bu Deli Dumrul hikayesine benzeyen bir uygulama Bozcaada Belediyesi tarafından hayata geçirildi bu yaz sezonunda. Belediye meclisinden alınan kararla sonucunda "Çevre ve Trafik Düzenlemesi Katkı Ücreti" uygulamasını başlattı. Adaya gelen araçlar için şehir merkezinin üst tarafından GESTAŞ iskelesine giden yol üzerine bir bariyer kurdu. Bu bariyere de elemanlar konuldu. Sıradan gelen araçlardan elemanlar 200 TL para alıyor. Buna gerekçe olarak belediye bir çok neden sunarken, bu uygulama da Deli Dumrul uygulamasına benzetildi.

BOZCAADA KAN KAYBEDİYOR

Yıllardır ünlü tatil yeri Bodrum, yıllardır fiyat pahalılığı ile tepki topluyordu. Bu sorun nedeniyle vatandaşların buradan kaçacağı söyleniyordu ve beklenen oldu. Bu yıl Bodrum adeta boş kaldı. Bu sorunun bir benzerinin Bozcaada’da yaşanacağı belirtiliyor. Bozcaada esnafının uyguladığı fiyat politikası ve belediyenin paralar, tatilcilerin isyanına neden oluyor. Adaya ulaşmak bile büyük bir para. Araçla adaya geçmek için 1140 TL ödemek gerekiyor. Eğer rezervasyon yapılırsa bu fiyat 1800 TL’ye çıkıyor. Adaya ulaşmak için verilen bedelin yanında burada yeme içime de çok pahalı. 2 melemen 8 çay için bin TL ara alınıyor. 2 simit, 3 açma birkaç parça böreğe verilen para ise 400 TL.  Ana yemeğin olmadığı mütevazi bir alkollü masa için 4 kişinin ödediği para 11 bin TL.

ARAÇLARDAN 200 TL PARA ALINIYOR

Gelenleri soyma çalışması adada bunlarla sınırlı değil, bu sefer belediye devreye giriyor. Bozcaada Belediyesi, feribot sırasını bekleyen araçlardan 200 TL para alıyor. Tüm bu fiyatlara tatilciler adeta isyan ediyor. Bu fiyatları gören yerli ve yabancı turistler, adada daha fazla durmayarak geri dönüyor. Bu sorun önümüzdeki yıllarda Bozcaada da boş kalacak. Bu konuda önlem alınmaması durumunda Bozcaada için çanlar çalacak. Öte yandan Gestaş iskelesinin bulunduğu hiçbir yerde böyle bir uygulama olmazken, Bozcaada Belediyesi’nin böyle bir uygulama başlatması tepki ile karşılanıyor.

 

Tuba Demirtaş