Belediye

Başkan Erkek çalışmaları ve projeleri anlattı

Geçen yerel seçimde Çanakkale Belediye Başkanı seçilen Muharrem Erkek, dört aylık görev süresini, yaptıklarını ve yapacaklarını anlatmak için basın toplantısı düzenledi.

Çanakkale festival şehri olacak

Sokak hayvanları sorunu var, çalışma yapacağız

Cuma Pazarı ve Sarıçay projesini birlikte yapacağız

Türkan Saylan Sosyal Tesisi ve çevresini kapsayan proje yarışma ile belirlenecek

Seramik festivali de düzenleyeceğiz

SSK’ya ne kadar borçları var?

Sosyal konutlar ne durumda?

 

Geçen yerel seçimde Çanakkale Belediye Başkanı seçilen Muharrem Erkek, dört aylık görev süresini, yaptıklarını ve yapacaklarını anlatmak için basın toplantısı düzenledi. Bir mekanda düzenlenen basın toplantısında Başkan Erkek, göreve geldiği günden bu yana yaptığı çalışmaları ve bundan sonra yapacağı çalışmaları, projelerini şöyle anlattı:

“Bu müstesna kenti gözümüzün bebeği gibi korumamız lazım. Boğazıyla, ormanlarıyla, Kaz Dağlarıyla, tarihi Türk değerleriyle her şeyiyle olağanüstü bir coğrafyada çok güzel bir kentte yaşıyoruz. Geleceğini hep birlikte çok iyi planlamamız lazım. Bizim de zaten hayata geçirdiğimiz ilk projemiz, anlat Çanakkale projesi oldu.

Strateji geliştirme kurulumuz, Çanakkale, yani geleceğe bakış, memnuniyet, Çanakkale'nin geleceğini hemşerilerimize sorduk. Anketimize bin iki yüz, bin iki yüz bir kişi katıldı.

Çok önemli görüşler, tespitler, çok faydalandığımız değerlendirmeler de bu oldu. 2025 – 2029 stratejik hazırlık çalışmalarına çok önem veriyoruz.

Stratejik plan geliştirme kurulumuz yaklaşık yaklaşık tam on beş adet farklı temada katılımcı demokrasiye verdiğimiz önemli bir sonucu olarak paydaş toplantıları gerçekleştirdi. Bu toplantılara üniversitemizden, kamu kurum kuruluşlarından, sivil toplum örgütlerinden birliklerden, odalardan, gönüllülerden, sivil inisiyatiften toplam yedi yüz kişi katıldı.

Stratejik planımızı son derece katılımlı bir şekilde hazırlıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız da devam ediyor. Yine seçim sürecinde taahhüt ettiğimiz eski Çanakkalemizde Kemalpaşa mahallemizde yayalaştırma projemiz var biliyorsunuz.

Onu hayata geçirdik. Tabii ki ileride eski Çanakkale dediğimiz Namık Kemal Mahallesi, Kemalpaşa Mahallesi, Fevzipaşa Mahallesi. İleride tamamen trafiğe kapatılmalı. Orada sanat sokakları olmalı, müzeler olmalı, akmalı. Kültür ve sanat ağırlıklı bir bölge cephe iyileştirmelerinin devam ettiği, kentin kimliğini onun şekerinde etrafında gerekli düzenlemeleri yapıp otopark olsun, diğer düzenlemeleri. O eski Çanakkale aslında trafiği sokmamak lazım. Ama bunu tabii ki adım adım yapacağız.

Başladık. Biliyorsunuz eski balıkhane sokak, Fetvane Sokak, eski mahkeme sokak ve küçük hamam sokakta uygulamalar başladı. Esnafımız açısından da önemli.

ULAŞIM

 

ilk adım, biraz duraklarımızı yeniledik, duraklarımız iyi durumda değildi. Ama ulaşımla ilgili önemli adımlar atıyoruz. Eski emniyet binamızın karşısında bir yeni motosiklet bankalarını ama uygulamada nasıl takip ediyoruz onu daha çok geliştirmemiz lazım. Motosiklet kullanımı son derece yaygınlaştı.”

KPSS DESTEĞİ SÖZÜMÜZ VARDI

Özellikle gençlere, üniversite mezunlarına. Onu gerçekleştirdik. Dokuz yüz elli dört katılımcıya on bir gün boyunca dersler verildi. Çok değerli, gönüllü böyle tarafından.3Haziran'da başladı. Çünkü KPSS gençler için belki de yaşama tutunabilecekleri tek damla. Birçok genç için ve KPSS kursları belki çok yüksek ücret ödeyemiyor. KPSS desteği verdik.

HPV AŞISI UYGULAMAMIZ 2 EYLÜL'DE BAŞLAYACAK

Üniversitemizde bir protokol yaparak bu hayata geçirdi. On beş yirmi beş yaş arasında genç kızlarımız genç kızlar, kadınlar. Tabii ki sosyal yardım alan. imkanı bunu kendi imkanıyla yapmalı. Çünkü çok pahalı bir pahalı bir proje ama biz bunu çok önemsediğimiz için çünkü önlenebilir bir kanser türü bu önlenebilir bir türse niye önlenmesin?

 

AFETLE MÜCADELE

 

Afet ile mücadele kılavuzu kılavuzumuzu hazırladık. Burun hemşerilerimizle sizlerlepaylaştık. Diğer zaten projelerimiz devam ediyor. Çok detaylara girmeyeceğim. Çünkü Çanakkale Belediyesi, sosyal belediyecilik anlamında zaten çok önemli işlere uzun yıllardan beri imza atan bir belediye. Ben bu konuda hem önceki belediye başkanımız sayın hem de tüm belediye çalışanlarımıza, çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Altın yıllar yaşam merkezimiz örneği çok önemli.

ÇANAKKALE FESTİVAL ŞEHRİ OLMALI

Katılım çok yüksek bir açıklaması var Çanakkale'de ben hatırlarım çocukluğumuzda, gençlik yıllarımızda. Çok fazla sayıda sinema vardı ve bunların yarısı açık hava sinemalarıydı. Sabah içerisinde ama hepsi yok oldular. Açık hava sinemalarını da devam ettireceğiz önümüzdeki süreçte. Caz gecesi yaptık. Dört gece. Ilk defa Çanakkale. Bunu da geliştirmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte caz festivalinin ileride yapabiliriz. Çanakkale'yi festivaller şehri yapmamız lazım.

TARİH, KÜLTÜR, TURİZM KENTİ YAPMAMIZ LAZIM

Seramik festivali, caz festivali, işte 61. uluslararası troya festivali başlayacak. Kongreler şehri olmalı.  Onun dışında işte gençlik günlerimiz çocuklara yönelik 23 Nisan katlar çocuk şenliği, doğa ve kuş göç festivali yerel tur, takas şenliğimiz, ona da katılım çok yüksek bir Türkiye'nin her yerinden yerel tohum çalışmaları da önceki dönemler başlayıp devam eden çalışmalarımız, atalık bunları olsun, diğer çalışmalar. Bu arada son dönemde ektiğimiz, biçtiğimiz buğdayımızı yangından gören çiftçilerimize ücretsiz dağıtıyoruz, destek olmaya, dayanışma içerisinde olmaya önem veriyoruz.

 

SOKAK HAYVANLARINI TOPLAYACAĞIZ, ÖLDÜRMEYECEĞİZ

hayvan hakları her zaman söylediğimiz gibi biz şöyle bir inancımız var. Felsefemiz var. tüm varlıklar bu doğanın bu etkinlikte bir parçasıyız. Kentte biz, can dostlarımızla beraber yaşıyoruz.

tabii ki onları toplayacağız. Tabii ki bir sorun olduğunu da biliyoruz. Başıboş sokak köpekleri, aynı zamanda bir sorun da yaratıyor. Bunun da bilincindeyiz. Zaten sorun yaratanları topluyoruz, alıyoruz, rehabilitasyonunu yapıyoruz. Aşılıyoruz, kısırlaştırıyoruz ama asla onların canlarına son vermiyoruz. Böyle bir uygulamayı da doğru bulmuyoruz.

Bizim can dostlarımızın yaşamına kasten son vermek gibi bir hakkımız olduğunu düşünmüyorum. Ama bu sorunu çözmek için de yeni bir projemizi de hayata geçireceğiz. Şimdi ihalesini devam ediyor.

Yeni bir rehabilitasyon ve barınma hayvan barınma merkezimizi hayata geçireceğiz. Mevcut merkezimizi de iyileştiriyoruz. Orada da çok sayıda köpeğimiz var. Sahiplendirme çalışmalarını hızlandırdı. Ama yeni projemiz de yirmi dönüm bir alanda hizmet verecek. Onunla birlikte kentte bu sorunu biraz daha ciddi bir oranda azaltmış olacağız. Kırsaldan da çok getiriliyor maalesef.

Her yerde rehabilitasyon merkezi yok ama bu konuda arkadaşlarımız gerek kısırlaştırma ameliyatları olsun ve diğer çalışmalar olsun, aşılama olsun, çok yoğun bir şekilde ııı çalışıyorlar.

 

75 DÖNÜM KENT PARK PROJESİ

Yetmiş beş dönüm Kentpark projemizi çok önemsiyoruz. Bunun çalışmalarını da başlattık. Saha iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Projemizi de hazırladık. Orada spor alanlarıyla, etkinlik alanlarıyla, özellikle her yaşta çocuklar, gençler için çok önemli ııı alanlarda çünkü yetmiş beş dönüm bizim halk bahçemiz yaklaşık otuz dönüm.

Onun iki buçuk katı büyüklüğünde bir parkı Çanakkale'ye kazandıracağız. Botanik bahçeleriyle bisiklet dönüş yollarıyla, koşu parkurlarıyla çocuklar için, gençler için önemli insanların orada çok güzel hemşerilerimiz Onun dışında diğer projelerimizle ilgili de çalışmalarımızı sürdürüyoruz çok büyük olasılıkla Eylül sonu itibariyle çok önemli bir çalıştay yapacağız Çanakkale'de. Ulaşım üzerine bu konuda da çalışmalarımızı tamamladık değerli akademisyenlerle, kent içi ulaşım toplu taşıma konusunda uzman.

 

CUMA PAZARI PROJESİ

Çalıştığımız projeler de var. Cuma pazarı üzerinde çalışıyoruz. Sarıçay bölgesi üzerinde çalışıyoruz. Çünkü o bölge çok müstesna bir bölge. O konuda da çalışmalarımız olacak.

 

TÜRKAN SAYLAN TESİSLERİ PROJESİ

Biliyorsunuz hemen yanımızda. Hatta içinde bulunduğumuz yeri de kapsayan Türkan Saylan Sosyal Tesisleri'ndeyiz. bu konuda da bir çalışma yapıyoruz.

Burası tabii kentin en özel noktası, hem müstesna. Çanakkale'mizin olduğu yer. Biliyorsunuz aslında orası belediyemizin mülkiyetinde ama kültür müdürlüğümüze tahsisti. Onun arkasındaki otopark olarak şu anda fiilen alan da belediyemizin mülkiyetinde bu bölge sosyal tesislerin arkasında çok apartmanları olarak kullanılan burada bir çok ciddi bir jüri ile beraber ciddi bir yarışma projesi başlatacağız.

Çünkü burada yapılacak olan eser boğazla yapıyı buluşturan içerisinde çok amaçlı bir salonun olduğu, sergi salonunun olduğu yaşayan bir kütüphanenin olduğu, inovasyon merkezinin olduğunu önemli bir eser olmalı. Çanakkale'ye böyle bir eser kazandırmak istiyoruz ama bunun bir büyük olasılığı değil. Kesinlikle bir yarışmayla, önemli bir yarışmayla ııı gerçekleşeceğiz. Bu konuda da çalışmalara başladık.

 

61. TROİA FESTİVALİ

Resmi açılışımızı 10 Ağustos'ta her zaman olduğu gibi Troya Ören Yeri'nde gerçekleştireceğiz. Homeros Bilim Köprüsü vereceğiz. İleride festivalimize çok daha iyi noktalara getirmemiz lazım. Çok önemli kültür politikalarını geliştirmemiz lazım. Bir seramik festivali de yapmamız lazım Çanakkale'de. Yani adında çanak olan başka bir şehir var mı? Seramik şehriyiz. Üniversitemizin bu konuda önemli çalışmaları var, belediyemizin var. Çanakkale Seramik Grubu'nun kale grubu zaten büyük bir marka. Bizim tarihimizden çok önemli. Onun için bir seramik festivalini de  üniversitemizde birlikte hayata geçirmek istiyoruz.”

CUMA PAZARI PROJESİ

Bu konuda pazar yerleri çalışan uzmanlaşmış gruplar var. Onlarla görüşüyoruz. Tabii tamamen kapalı mı olmalı? Bilek üstü kapalı yanları açık mı olmalı? Çalışmalar devam ediyor. Tabii ki esnaflarımızla da göç başlayacağız. Evet, cuma pazarımız gerçekten iyi durumda değil ve çok önemli bir pazar. Bölge için Mutlaka aslında cuma pazarı Sarıçay projesiyle düzenlemeleriyle birlikte düşünülmekte. Ya bütünsel yaklaşmamız gerekiyor meselelere tüm Sarıçay düzenlemesi işte şeye de başladık. Biliyorsunuz onu da seçim süreçleri taahhüt etmiştik. Çmenlik kalemiz yanında talimhane sokakta yeni bir bağlantı yapacağız.

Sarıçay'ın ağzına yakın yerden Barbaros bahçesine yeni bir bağlantı yapacağız. Onunla ilgili bu Eylül meclisinde kamulaştırma kararlarını alacağız. Ya kamulaştırma işlemiyle ya satın alarak dört beş tane parsel var. Küçük küçük yolun üzerinde kamulaştırılması gereken. O yolu açtığımızda yeni bir bağlantıyla Sarıçay'da o Zaman içerisinde mahallemizin de iyileştirilmesine ciddi katkı verecek.

işte hep beraber Sarıçayır rekreasyonu düzenleme alanları, cuma pazarı, hepsini birlikte düşünmemiz gerekiyor.

NE KADAR SSK BORCU VAR?

SSK borçlarımız yok mu? Var. Hem belediyemizin hem kentsel hizmetler var. Yaklaşık yanılmıyorsam 57 Milyon TL civarında olması gerekiyor. Vergi borçlarımızı kapattık tamamını. Bizim bir sorunumuz olmaz ama merkezi yönetim asla şunu yapmamalı. Bir kere belediyeler de bir kamu kurulu. Vatandaş açısından çok önemli. Biz bütün Çanakkale halkına artık seçimler bitti. Çanakkale'nin belediyesiyiz. Çanakkale halkı belediyesiyiz.

Belediyelerin hizmetlerini engellemek açısından bazı uygulamalar getirmek aslında yerel demokrasiye  bir darbe. Bu asla yapılmamalı. Asla yapılmamalı. Ve biz Çanakkale Belediyesi olarak birçok belediye sorunuyla ilişkileridir.

Borçlarının SGK'nın alacaklarının herhalde yüzde üçü belediyelerden olan Türkiye'nin tüm yüzde doksan yedisi kimlerden alacağı var? Lütfen sepete açıklasınlar. Şeffaflık diyoruz.

 

 

 

Belediyeler dışındaki borçları da açmasın. Ve onların niye tasvip etmiyor? Onları da açıklasın. Yani bu tip yaklaşımları son derece Yani şimdi başka bir kelime kullanmayayım. Doğru bulmuyorum yanlıştır. Işte belediyelerin yatırımlarını engellemek için de bazı adımlar atılacağını duyuyoruz.

SOSYAL KONUTLAR

Burada vatandaş söz konusu siyaset üstü bir konu. Tabii orası riskli alan ilan edilmediği için Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları sorun çözümsüz bir hale geldi. Ha şimdi herkes kendisi anlaşılmıyor müteahhitle verebilir de toplumsal imkan var. Ki başlamış da yanılmıyorsam verenler anlaşanlar olmuş. Sosyal konutların bir başka İsmet Paşa Mahallemizde başka alanlar da var. Kentsel dönüşüm gerçek vatandaşımızın ekonomik imkanları da biz özellikle afet müdürlüğümüz bu konuda çalışıyor.”

Atakan Alkış Foto:BHA