Kültür ve Sanat

Troia sergileri açıldı

Festival kapsamında düzenlenen sergiler sanatseverlerle buluşuyor. Ana teması Troia olan sergiler dikkatleri üzerine topluyor.

61. Troya Festivali kapsamında düzenlenen etkinliklerde, sanatçı Elif Yurtsever Ceylan'ın "Toprağı Bereketli Troya ve Altın Şaman" başlıklı karma sergisi 9-13 Ağustos tarihleri arasında Devlet Güzel Sanatlar galerisinde sanatseverleri bekliyor.

Sergi, Ceylan'ın kişisel ve mitolojik temaları harmanlayarak bir araya getirmesiyle ilgileri üzerine çekiyor. Sanatçı, eserlerinde genellikle kendisini ifade etmeye çalıştığını ve bu eserlerin içerisinde kendisinden bir parça bulundurduğunu söyledi. Enkarnasyon kavramı ile tanımladığı bu yaklaşımda ürünlerde sonsuz bir varlık olma düşüncesini vurgulamayı hedeflediğini belirtti. Sergi hem kişisel bir ifade biçimi hem de evrensel mitolojilere yönelik olumlu bir bakış açısı sunarak zengin bir sanatsal deneyim yaşatıyor. Sergideki eserlerden ise yalnızca 3 parça Troia ile ilgili temalar taşıyor.

Troia'nın Tanrıları

Festival çerçevesinde açılan bir diğer sergi ise R. Tan Buğra Özer'in "Troia'nın Tannları" adlı sergisi. Sergi, 9 Ağustos-27 Eylül tarihleri arasında Çanakkale Seramik Müzesinde ziyaretçilerini bekliyor. Sergi, Homeros'un "İlyada"sından ilham alarak, Troya'nın mitolojik karakterlerini ve bu karakterlerin tanrısal hayvanlara dönüşümünü kilin plastikliğinde anlatıyor.

Sergi, Troya Savaşı'nın tarih boyunca ilham verdiği krallıklar ve imparatorlukların mirasını, şiirsel ve düşsel bir biçimde yansıtıyor. Akhilleus'un gücünden Hektor'un yiğitliğine kadar, ölümsüz kahramanların ve onların tanrısal yansımalarının sergilendiği bu etkinlik, izleyicilere tarih ve kültürün derinliklerinde bir yolculuk vaat ediyor.

Bünyamin Nami Tonka