Emlak

Yüksek faiz konut satışlarını vurdu

Türkiye’de uzun zamandır devam eden yüksek faiz politikası ve tam tersine evlerin düşük kira getirisi nedeniyle konut fiyatları çok düşürdü.

Türkiye’de uzun zamandır devam eden yüksek faiz politikası ve tam tersine evlerin düşük kira getirisi nedeniyle konut fiyatları çok düşürdü. Bu gelişmelerden dolayı Çanakkale’de de konut satışları çok düştü.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Çanakkale İl Başkanı Mustafa Alptuğ Akkoca Çanakkale’ deki kiralık ve satılık evleri değerlendirdi. Akkoca “Aslında Çanakkale’de güncel olarak konut arzı sıkıntısı var. Özellikle tayin dönemlerinde, yeni yuva kuran gençlerin düğün sezonlarında ve pek tabi deprem etkisiyle konut arzında dönemsel sorunlar yaşanmakta. Bunu açacak olursak, tayin döneminde olan memurların kente göç etmesiyle birlikte imkanı olanların gittiği kentten mülk alması beklenen bir durum olsa da, konut finansmanının yani konut kredilerinin kapalı ya da yüksek faiz oranlı olması sebebiyle kiralık daireye yönelimin ve talebin artması söz konusu oluyor. Deprem etkisiyle talebin şekli eski yapıların tercih edilmemesi ve daha çok yeni yapıların tercih edilmesi sonucuyla birleşince talebin arzı köşeye sıkıştırdığı ve yeni yapıdaki mülk sahiplerinin daha yüksek tutarlarda kira beklentisine ulaştıkları görünüyor. Bu da bireysel yaşamanın dışında bir aile hayatıyla arayışta olan kiracıların genel anlamda 2+1 ve 3+1 daire arayışı esnasında bazı dönemlerde neredeyse hiç ilan bulamamasına sebep oluyor.” dedi.

Aynı durumdan ev satışlarının da etkilendiğini belirten Akkoca, “Çanakkale merkezi değerlendirecek olursak özellikle seçim sonrası dönemde konut satışındaki hareketliliğin geçmiş dönemlerdeki gibi olmadığını söyleyebiliriz. Fakat bu konut satılmıyor anlamına da gelmemeli çünkü piyasada çok net görülen bir şey de doğru fiyatlı konutların çok hızlı alıcı bulabilmesidir. Bu gibi dönemlerde vatandaşlar konutların satılmaması bekler, yüksek faiz getirisi birçok vatandaşın ve yatırımcının aklını çelecek tutarlara ulaştığı için. Ama okurlarımızın da fark ettiğini düşündüğüm bu konuyla ilintili bir diğer değişken Konut fiyatlarının hala artmaya devam etmesidir. Birçok satıcı, müteahhit ya da emlak danışmanının konut fiyatlarındaki yükselişe rağmen konut satışı yapabilmelerinin ardında ise konut kredilerinin yok denecek kadar az olduğu ya da yüksek oranlı olduğu bu dönemde vatandaşın alım kararı ardından kullandığı diğer pazarlık ve uzlaşma yöntemleri etkili oluyor. Örneğin çokça takas teklifi, araba + nakit, daire üstüne nakit gibi pazarlıkların ve anlaşmaların olduğu bir dönem yaşıyoruz. Elbette nakiti olan alıcıların daha rahat hareket ettiği daha düşük teklifler verdiği ve daha sıkı pazarlık yaptığı bir dönemdeyiz.

Mine Yel

Foto: BHA