Orman Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP Türkiye Ofisi ortaklığıyla “Enerji Verimli, Düşük Maliyetli Ahşap Binaların Teşvik Edilmesi Projesi kapsamında, ahşap taşıyıcılı binaların yaygınlaştırılması amacıyla, kamu kurum ve kuruluşları ile STK yöneticilerini bilgilendirme toplantısı 17-18 Temmuz tarihinde Adana'da düzenlendi.
Asrın felaketi olarak değerlendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem dolayısıyla hasar gören hizmet binaları ve lojmanların, ahşap taşıyıcı sistemler kullanarak yeniden inşasının, güvenli ve sürdürülebilir kullanım alanlar oluşturmaya başladığını ortaya koyan programa; Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı uzmanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Adana-Konya-Hatay-Osmaniye Büyükşehir Belediye Başkanlıklarından yetkililerin yanı sıra Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi(Cerrahpaşa), Kocaeli Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesinden çok sayıda akademisyen ve STK temsilcileri katıldı.
Ahşap yapıların; hafif, doğal, sağlıklı, enerji verimli, yenilenebilir, deprem performansının yüksek olması ve karbon salınımını azaltan özellikleri nedeniyle dünyada çokça tercih edilmeye başlanıldığının vurgulandığı “Enerji Verimli, Düşük Maliyetli Ahşap Binaların Teşvik Edilmesi Projesi toplantısında bilim dünyasında ahşap yapılar konusunda otorite olarak kabul edilen Prof. Dr. Ario Ceccotti “Ahşap elde etmek için ormanlara zarar vermiş olmuyorsunuz, çok küçük bir bölümünü kullanarak ormanın yaşamasını ve sürdürülebilir olmasını sağlıyorsunuz. Çünkü ağaç yeniden oluşabilen ve büyüyen bir canlı. Ahşap son derece hafif bir malzeme. Depremi yapının kütlesi ile doğru orantılı olarak düşünürseniz bir bina ne kadar ağır olursa hissedeceği depremin kuvveti de daha büyük olacaktır. Bu bakımdan ahşap hafif olmasıyla avantajlı. Güçlü bir depremde binaların çöküp çökmemesi çok önemli bir gösterge. Yeni ve modern ahşap binalarda deprem olduğunda çökme olmaz hatta deprem anında böyle bir binanın içinde olmak çok daha güvenlidir. Bina sallanabilir ama üzerinize çökmez ve bina içindeki eşyalar sabitlendiği sürece böyle bir binada hayatta kalırsınız. Eğer bina güncel, en yeni standartlara göre inşa edilmişse büyük bir deprem ve artçılarından sonra bile kullanılabilir durumda olacaktır dedi.
Ahşap Yapılar Yönetmeliği'nin hazırlanmasında önemli katkılar sunan Dr. Erkan Akpınar ve Dr. Fatih Kurul da son yıllarda bu alanda yaşanan gelişmeleri dile getirdiler.
Orman Genel Müdürlüğü, İnşaat ve İkmal Daire Başkanı İrfan Filik; Hasarlı olan yapıların önemli bir kısmını ahşap yapılar yönetmeliğine göre hemen inşa etmeye başladıklarını belirterek “Bu konuda olumlu geri dönüşler alıyoruz. Bu konuda talep eden kurum ve kuruluşlarımızla her türlü işbirliğini yapamaya hazırız dedi.
Toplantı sonrasında, Osmaniye ve Hatay illerinde Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından yapımına devam edilen ahşap taşıyıcı yapılar yerinde incelendi. ?
Kaynak: OGM