Suya dokunduktan sonra döküntü oluşmasına neden olan bir ürtiker (kurdeşen) şeklidir. Kurdeşen kırmızı veya cilt tonunuza benzer renkte olabilir. Koyu tende görülmesi daha zor olabilir. Bu durum, şişme, kaşıntı ve yanma şeklinde ortaya çıkabilir.
Su alerjisi, kişinin suya maruz kaldığında kurdeşen ve diğer alerjik reaksiyon belirtileri yaşamasına neden olan nadir bir durumdur. Bu alerji türü genellikle vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntı, kızarıklık ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Su alerjisi, suyun sıcaklığı, pH seviyesi veya tuzluluğu gibi faktörlerden etkilenmez ve sadece suyun ciltle temas etmesiyle tetiklenebilir.
Su Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Su alerjisi belirtileri, kaşınan, batan bir döküntü olarak ortaya çıkarır. Döküntüler çoğunlukla kol, göğüs ve boyunda ortaya çıkar. Bazen kurdeşen, ayak tabanları ve avuç içleri dışında vücudun herhangi bir yerinde görülebilir.
Su teması sonrasında ciltte oluşabilecek alerjik reaksiyonlar ise şu şekilde olabilir:
Eritem veya cildin kızarması
Yanma veya karıncalanma hissi
Döküntü
Vücudunuzu kuruttuğunuzda, semptomlar 30 dakika ila 2 saat içinde kaybolmaya başlayabilir. Aksi bir durumda uzman bir hekime görünmeniz tavsiye edilir. Cilde temas etmesinin dışında bazı kişilerde su içmek de ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Belirtileri şu şekildedir:
Şişmiş dudaklar
Ağız çevresinde kızarıklık
Daha ciddi vakalarda, aşağıdaki alerji semptomları görülebilir:
Yutma güçlüğü
Hırıltılı solunum
Nefes darlığı veya nefes almada zorluk
Eğer su alerjisi belirtilerinden biri ya da bir kaçını yaşarsanız derhal tıbbi yardım almanız gerekir.
Su Alerjisi Neden Olur?
Su sıcaklığı, pH ve tuzluluk ya da anksiyete genellikle bu tür kurdeşene neden olmaz. Akuajenik ürtiker, soğuk alerjisi veya ısıya karşı alerjik bir reaksiyon olan kolinerjik ürtikerden farklıdır. Akuajenik ürtikerin neden olduğu reaksiyon, sıcaklığı ne olursa olsun doğrudan suya maruz kalındığında ortaya çıkar.
Su alerjisinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte bazı bilim insanları histamin salınımının rol oynayabileceğini düşünür. Histamin, vücudun bir alerjenle temas ettiğinde ürettiği bir maddedir ve bu, suyun ciltle temasında ortaya çıkabilir. Akuajenik ürtiker için diğer olası faktörler şunlardır:
Hepatit C
Laktoz intoleransı
Polisitemi vera (PV) - bir tür kan kanseri
Su Alerjisi Nasıl Geçer?
Su alerjisi için bir tedavi yoktur, ancak semptomları hafifletmek için tedavi seçenekleri mevcuttur. Kaşıntı, şişme ve tahrişi kısa süreli olarak hafifletmek için antihistaminikler kullanılır. Bu ilaçlar, alerji benzeri semptomları tedavi etmek için kullanılabilir.
Bazı kişiler antihistaminik kullanarak iyileşmeyebilir ve doktor alerjik reaksiyonları önlemek için farklı tedavi yöntemleri uygulayabilir. Fototerapi, üst deri tabakasını kalınlaştırarak ve suyun deri altına girmesini önleyerek bazı faydalar sağlayabilir. En doğru tedavi için alanında uzman bir hekime görünmeniz önerilir.
Su Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
Akuajenik kurdeşeni teşhis etmek için doktor belirtilerinizi gözlemlemek üzere fiziksel bir muayene yapar. Ayrıca tıbbi geçmişinizi gözden geçirir ve bir su testi yapar. Bu test sırasında doktor, 30 dakika boyunca üst göğsünüze oda sıcaklığında su kompresi uygular. Bu test bir reaksiyonu tetiklemek için yapılır. Doktor, su testi reaksiyonunuzu kaydeder ve bunu akuajenik pruritus adı verilen benzer bir durumun semptomlarıyla karşılaştırır. Akuajenik pruritus kaşıntı ve tahrişe neden olur, ancak kurdeşen veya kızarıklığa neden olmaz.
Su Alerjisine Ne İyi Gelir?
Su alerjiniz var ise rahatlamak için aşağıdakiler denenebilir:
Cildinizin tamamen kuruduğundan emin olmanız önemlidir. Alerjik reaksiyona neden olan Su'yu vücudunuzdan tamamen arındırmanız rahatlamanızı sağlayabilir.
Çok sıcak veya soğuk alerjinizi tetikleyebilir. Bu tarz durumlardan kaçınmanız faydalı olacaktır.
Üstünüze yapışan, sıkan kıyafetler alerji durumunu arttırabilir. Bunu önleyebilmek için bol kıyafetler giymeniz önerilebilir. Alerjik reaksiyon gösteren bölgeye herhangi bir giysinin temas etmesini engellemeniz de fayda sağlayabilir.
Sizerinletecek cihazların yakınında durmak faydalı olabilir. Vantilatör, klima gibi soğuk hava dalgası yaratan cihazlar vücut ısınızı düşürerek alerjik reaksiyonun hafiflemesini sağlayabilir.
Reçetesiz satılan kaşıntı önleyici ilaç uygulamak, temasını azaltacağını için alerjik reaksiyon belirtilerini hafifletebilir. Ancak bu ilaçlar için de uzman hekim tavsiyesi almanız gerekir.
Su Alerjisi Olanlar Ne Yapmalı?
Doktorunuzdan akuajenik kurdeşen teşhisi aldıktan sonra, suya dokunmaktan kaçınmak en iyisidir. Bu günlük yaşam çok mümkün olmayabilir. Bu nedenle, suyla temasınızı mümkün olduğunca kısıtlamaya çalışmanız faydalı olabilir.
Alerjik reaksiyonu önlemek için:
Duştan önce cildinize mineral yağ veya vazelin uygulamak suyun cildinizle temasını azaltacağı için alerjik reaksiyonu hafifletebilir.
Duşlar arasında kuru şampuan ve susuz temizleyiciler kullanabilirsiniz.
Nemden uzaklaştıran giysiler giymeniz faydalı olabilir.
Temizlik yaparken pamuk astarlı bulaşık eldivenleri giymeniz faydalı olabilir.
Yağmurlu, karlı havalarda mecbur olmadıkça dışarı çıkmaktan kaçınmaz fayda sağlayabilir.
Su Alerjisi Geçer mi?
Dünya çapında o kadar az kişide su alerjisi vardır ki kendi kendine geçip geçmeyeceği bilinmez. Ancak, tedavi ve yönetim stratejileri ile semptomlar kontrol altına alınabilir.
Su Alerjisi Olan Biri Su İçebilir mi?
Su alerjisi olan bazı kişiler suyu derilerinden uzak tuttukları takdirde içebilirler. Ancak, su içerken daha şiddetli bir alerji gelişebilir ve dudaklarda şişmeye, ağız ve boğazda tahrişe neden olabilir. Bu nedenle su alerjisi olduğunu düşünen kişi alerji derecesinin tespiti için mutlaka uzman bir doktora görünmelidir.
Su Alerjisi Kaç Kişide Var?
Su alerjisi, akuajenik ürtiker olarak da bilinen son derece nadir bir durumdur. Yetişkinlerde su alerjisi daha fazla rapor edilmiştir. Vakaların çoğunun ergenlik döneminde veya ergenlikten kısa bir süre sonra başladığı gözlenlenir.
Ek olarak, genetik geçmiş bu hastalık rol oynayabilir. Yetişkinlerde su alerjisi görülebildiği gibi bebeklerde de su alerjisi görebilir. Bebeklerde su alerjisi belirtileri de ciltte döküntü halinde kendini gösterebilir. Bebeklerin cildi daha hassas olduğu için bebeklerde su alerjisi belirtileri görülmesi durumunda uzman bir doktora danışılması önerilir.
Bu kadar az sayıda vaka bildirimi, durumu daha da gizemli ve ilgi çekici kılmakta, araştırmacılar ve tıp uzmanları için büyük bir merak konusu haline getirmektedir. Durumun bu denli nadir olması, su alerjisinin nedenlerini, etkilerini ve tedavi seçeneklerini tam olarak anlamayı zorlaştırmakta ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına yol açar.
Su Alerjisi Olan Biri Nasıl Duş Alır?
Su alerjiniz varsa, duş almadan önce cilde %100 vazelin bariyeri uygulamak iyi bir yöntem olabilir. Kısa duşlar almak ve duş sayısını sınırlandırmak önerilir. Şiddetli bir alerjik reaksiyon her an ortaya çıkabileceği için doktor tavsiyesine göre bir duş programı belirlemek önemlidir.
Musluk Suyu Alerji Yapar mı?
Su alerjisinde suyun nereden temin edildiği önemli değildir. Musluk suyu, paketlenmiş su, klorlu su, soğuk su, sıcak su veya tuzlu su gibi herhangi bir su türüne karşı vücut alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu nadir durum, genellikle cilt yüzeyinde kızarıklık, kaşıntı ve döküntü şeklinde belirtilerle kendini gösterebilir.
Su alerjisi teşhis edilmesi zor bir durumdur, çünkü belirtiler diğer cilt rahatsızlıklarıyla kolayca karıştırılabilir. Suya karşı gelişen bu alerji, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir ve günlük aktiviteleri kısıtlayabilir.
Kaynak: www.medicalpark.com.tr