Gündem

Tarihimiz yanıyor

Ülkemizin tarihinin en büyük zaferlerinden biri olan Çanakkale Destanı’nın yazıldığı Gelibolu Yarımadası’nda orman yangını çıktı.

Ülkemizin tarihinin en büyük zaferlerinden biri olan Çanakkale Destanı’nın yazıldığı Gelibolu Yarımadası’nda orman yangını çıktı. Çanakkale Savaşları’nın izlerini taşıyan ve en büyük açık hava müzesi özelliğine sahip alanda çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Yangına havadan ve karadan müdahale edilirken, yangın Anafartalar Zaferi’nin yaşandığı alan ve Anzak Koyu bölgesine kadar yayıldı.

 

Eceabat ilçesi Büyükanafarta köyü yakınındaki ormanda dün saat 10.00 sıralarında yangın çıktı. Yangın rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. İhbar üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı çok sayıda ekip sevk edildi. Yangın büyüyünce Çevre illerden de takviye kuvvetler geldi. Yangına havadan ve karadan çok sayıda ekip müdahale ediyor. Yangını kontrol altına almak için havadan 8 uçak, 12 helikopter ile karadan ise 51 arazöz ve 780 personel müdahale ediliyor. Gazetenin baskıya girdiği saatlerde yangın daha da büyüdü. Rüzgarın etkisiyle ilerlemesini sürdüren yangında alevler Conkbayırı’nı kapladı ve Anzak Koyu yoluna indi.

 

 

YANGINA GİDEN ORMAN ŞEFİ, EKİBİYLE KAZA GEÇİRDİ

 

Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafarta köyünde çıkan yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Yangına müdahale için bölgeye giden Eceabat Anafartalar Orman İşletme Şefi Ahmet Yüksel ve ekibi, trafik kazası geçirdi. Yaralanan Yüksel ve ekibi, ambulansla hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı.

 

ALANA GİRİŞLER YASAKLANDI

 

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Eceabat ilçesi civarında devam eden orman yangını nedeniyle tarihi alanın kuzey hattına girişlerin durdurulduğu bildirildi. Açıklamada, "Eceabat ilçesi civarında devam eden orman yangını nedeniyle Tarihi Alan'ın kuzey hattına (Kabatepe Günü Birlik Alanı, Batık Gemi, Mimoza, 57. Alay, Conbayırı) ikinci bir duyuruya kadar girişler durdurulmuştur" denildi.

 

BAKAN DA GELDİ

Gelibolu Yarımadası’nda çıkan orman yangınına yerinde yönetmek üzere Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ile birlikte programını iptal ederek Çanakkale’ye geldi. Uçakla Çanakkale’ye gelen bakan ve milletvekili, burada helikopterle yangın bölgesine gitti.

Arzu Baladur

FOTO: BHA