Spor

Çanakkale Boğazı'nı 37. kez yüzerek geçecekler (videolu)

Çanakkale Boğazı’nı yüzerek geçme yarışması bu yıl 37. kez düzenlenecek. Yarışma 30 Ağustos’ta yapılacak.

Çanakkale Boğazı yüzme yarışmaları bu yıl 37. kez düzenlenecek. Türkiye’nin en eski yüzme yarışmalarından biri olan kıtalararası yüzme yarışması Rotary Kulübü öncülüğünde Wilusa Turizmin de katkıları ile yapılacak.

Yarışma ilk olarak 1810 yılında İngiliz Edebiyatçının yüzerek geçtiği ve  bu nedenle dünyanın en  eski yüzme yarışı  ünvanına sahip   Çanakkale Boğazı Yüzerek Geçme yarışmaları bu yıl da yoğun bir katılımla gerçekleştirilmesi bekleniyor. İlhamını aşkı için Boğazı yüzerek geçen Hero ve Leandros’un hikayesinde alan yarışma, bu yıl da binlerce sporcu ağırlayacak. Rotary kulübü tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen yarışmalara geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl  da Çanakkale’nin yerel markası Wilusa Turizm da destek verecek.  Yarışmanın düzenlendiği günden bu yana  18 milyondan fazla yüzücünün katıldığı yarışmada bu yıl ilk kez katılımcı sayısı bini geçti.

Yarışma ile ilgili düzenlenen toplantıda Rotary Kulübü Döönem Başkanı Dr. Ali Güven Serçe,  Wilusa Turizm Yöneticisi Ahmet Çelik, yüzme yarışı teknik heyeti ve basın mensupları yer aldı. Yarışma hakkında bilgi veren Rotary Kulübü Dönem Başkanı Dr. Ali Güven Serçe “Bu sene 37.’sini yapmaya hazırlandığımız Çanakkale Boğazını Yüzerek Geçme Yarışmasına start vermiş durumdayız.  36 yıldır kesintisiz yapılan Türkiye’nin en eski yüzme yarışması aslında. Türkiye’nin en eski yüzme yarışması olması ve 36 yıldır kesintisiz yapılması bizim içiin çok kıymetli. Bunun yanı sıra manevi olarak ve 30 Ağustos’ta olması  ayrıca çok önemli. Zafer bayramında böyle bir organizasyonu düzenlemek ayrıca gurur veriyor bizlere.  Bu yarışmanın sağlıklı sonuçlanması için güzel bir özveri ile çalışılıyor.

 Bu yarışmanın katılımının yüksek olmasını sağlamak amacı ile elimizden geleni yapıyoruz. Şu anda Şu anda bin 244  kayıtlı yüzücümüz var.  250 tanesi yabancı uyruklu ve geri kalan 994 da yerli yüzücümüz şu ana kadar başvuru yaptılar. Bu sporcuların hepsi ile yakından ilgileniyoruz, konaklamasındna yüzme yarışmalarına kadar her şeyleri ile ilgileniyoruz. Bu yarışma Çanakkale’miz  için tanıtım imkanı da sağlıyor. Bu nedenden dolayı gönüllü herkesin bize destek vermesini bekliyoruz” dedi.

Yarışmanın sponsorlarından Ahmet Çelik ise “Yarışmanın Çanakkale için arz ettiği öneme değinerek “Bizim yüzme yarışımızdan sonra olacak olan Troya Kültür Yolu Festivali, ve öncesinde olan Troia Festivali ile birlikte yarışmamız, şehrimizin tanıtımı ile alakalı çok ciddi yatırımlar bunlar.  Bu tr organizasyonlar aslında Turizmcilerin değil, bütün sektörlerle birlikte ne kadar entelektüel ve ileri bir seviyede olduğunu gösteren faaliyetler bunlar. Çünkü bütün kamu kurum ve kuruluşların içine girdiği çok güzide bir organizasyon.  Türkiye’nin de denizlerde yapılan en büyük yarışmalarından bir tanesi.  Geçen Hafta İstanbul Boğazı yüzme yarışmaları gerçekleşti. Bu hafta da bizim yarışmalarımız olacak.  Bizim amacımız daha fazla yerli ve yabancı profesyonel yüzücüyü  Çanakkale’ye getirebilmek.  Oteller başta olmak üzere Çanakkale esnafına daha ekonomik fayda sağlamak.  Rotary kulübümüz de 36 sene önce bu işe başlamış ve bugün de çok ciddi bir seviyeye gelmiş.  Bu yarışmayı her geçen yıl da daha iyi seviyeye yükseltmek için çalışacağız” dedi.

Bu yıl 37. Kez gerçekleştirilecek Boğazı Yüzerek Geçme Yarışmalarında kayıtlar devam ediyor. 28 ve 29 Ağustos tarihlerinde de devam edecek olan kayıtlar son gün gece yarısı son bulacak.  Kayıtlar devam ederken yüzücülere parkuru ve yüzecekleri alanları göstermek amacı ile tekne turları yapılacak. Ardından 30  Ağustos 07:00 Feribotu ile Eceabat’taki start noktasına sporcular taşınacak. 08:30’da verilecek start ile birlikte yüzücüler tarihe kulaç atacak. Çıkış noktası ise her yıl Çimenlik Kalesi olurken bu yıl izinlerin çıkmaması nedeni ile İskele meydanında olacak.  Nusrat Mayın Gemisi ile birlikte bu yıl denizaltının da Çimenlik kalesine çekilmesi nedeni ile izin verilmeyen çıkış alanı Bu yıl yüzer iskele ile İskele Meydanında kurulacak.

Atakan Alkış

Foto: BHA