Gündem

ÇTB meclis toplantısı yapıldı

Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB)  2022-2026 Dönemi Ağustos ayı, 23 sayılı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Birol Çetin Başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ve Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

ÇTB’nin faaliyetleri ile üye talep ve önerilerinin görüşüldüğü meclis toplantısında, tarımda yeni üretim sezonu ve yüksek maliyetler, planlı tarımsal üretim modeli ve bitkisel üretim destekleri, işlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması, tarıma yönelik yapısal reformlar, orman yangınları, lisanslı depoculuk, elektronik ürün senetleri, ürün ihtisas borsaları, ürün piyasası aracı kurumları görüşüldü.

Toplantının açılışında konuşan ÇTB Meclis Başkanı Birol Çetin, “Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarına değinerek, duyduğu üzüntüyü ifade etti. Yüksek sıcaklıklar, kurak koşullar ve kuvvetli rüzgârların birleşimiyle ilimizde meydana gelen Orman yangınları ve hemen ardından İzmir, Bolu ve Manisa’da yaşanan yangınlar nedeniyle binlerce hektar orman yok oldu, alevler yerleşim alanlarına ulaştı ve birkaç köyün boşaltılmasına yol açtı.  Şiddetli rüzgarlar ve kurak koşullar bu yangınların kontrol altına alınmasını son derece zorlaştırdı ve birçok ilde yaygın yıkıma yol açtı. Yangından etkilenen ve zarar gören tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum”. dedi.

ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ise toplantıda yaptığı konuşmada borsanın Ağustos ayı faaliyetleri ve devam eden projeleri hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, "Öncelikle geçtiğimiz günlerde birçok ilimizde aynı anda görülen orman yangınları içimizi acıttı. Yanıp kül olan aslında sadece ormanlarımız değil aynı zamanda nefesimiz ve geleceğimiz. Yangın tehdidinin daha fazla arttığı şu günlerde orman yangınlarına karşı herkesi daha fazla duyarlı ve tedbirli olmaya davet ediyorum. Yaşanan yangınlardan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

Abdullah Deniz; Ağustos ayı içerisinde yayımlanan bir kararla, uygulanması istenen enflasyon muhasebesi hakkında da açıklama yaparak, “2024 yılında uygulamaya alınan enflasyon muhasebesi firmalarımıza ilave yük getirecek” dedi. Başkan Deniz yaptığı açıklamada "Enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlar işletmeleri kar ediyor gibi gösteriyor ancak bu sanal bir durum. Malınızı sattığınız fiyattan bile yerine koyamıyorsunuz. Bu durumda bırakın kar etmeyi, sermaye her geçen gün erimeye devam ediyor" dedi. İşletmelerimizin içinde bulunduğu zor koşullar göz önünde bulundurularak, bu konunun firmalarımızı rahatlatacak bir şekilde, ilave vergi yükü olmadan, iş dünyasının da görüşleri alınarak, yeniden değerlendirilmesini beklediklerini dile getirdi.

LİSANSLI DEPOCULUK GELİŞİYOR

Lisanslı depoculuk sisteminin Türkiye'de son yıllarda önemli bir gelişme gösterdiğini belirten Başkan Abdullah Deniz, “Mevcut durumda ülkemizde toplam 17,3 milyon ton kuruluş kapasitesine sahip 217 lisanslı depo faaliyet gösteriyor. Bu depoların toplam lisans kapasitesi 11,6 milyon ton. Kuruluş izni alarak lisans almayı bekleyen ya da kuruluş başvurusu yapmış 10,7 milyon ton kapasitesinde 278 lisanslı depo da faaliyet izni almak için çalışmalarını yürütüyor. Tüm bu yatırımlar tamamlandığında ise toplam 28 milyon ton kapasiteye sahip 494 depo faaliyette olacak" ifadelerinde bulundu.

 

TÜRİB ve ELÜS Ekosistemi hakkında da bilgiler veren Başkan Abdullah Deniz, "Borsamızın da dahil olduğu 112 Ticaret Borsamız ile “Acentelik Sözleşmesi” imzalandı. 235 Bin yatırımcımız TÜRİB’e kaydedildi. 25 Aracı kurum ve bankaya “Takas Taahhütnamesi” imzalatılmıştır ve bu kurumlar ELÜS piyasasında takas üyesi haline getirildi" dedi.

Tarım Ürünlerinde Yeni Dönemin TÜRİB Aracı Kurumlarla Güçlendiğini belirten Başkan Abdullah Deniz, Kuruluşunu tamamlayıp Bakanlığa faaliyet izni için başvurmuş ÜPAKlar ile ilgili de bilgi vererek, Çanakkale Ticaret Borsasının kurucu ortağı olduğu Marmara Ürün Piyasası Aracı Kurumu A. Ş.’nin çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Başkan Abdullah Deniz ayrıca “Tarım ve Orman Bakanlığının yakında hayata geçireceği planlı tarımsal üretim modeline geçilmesiyle birlikte arz-talep dengesinde tutarlılığın sağlanacağını ve piyasada oluşacak fiyat istikrarı sayesinde hem üretici hem de tüketici refahının korunacağını ümit ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde Resmî Gazetede 'İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik' yayınlandı. Toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu kapsamında hazırlanan yönetmelikle, bundan sonra üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri bakanlıkça kiraya verilecek ve tarımsal üretime kazandırılacak. Yüksek tarım potansiyeline sahip olan ülkemiz için alınan bu kararı yerinde ve doğru bulduğumu ifade etmek isterim" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. Oylamaların akabinde, Ağustos Ayı Faaliyetlerinin sunumu ve önümüzdeki günlerde ilimizde düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali başta olmak üzere, Bayramiç Tarım ve Hayvancılık Panayırı, Biga Tarım Fuarı ile YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı ve Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı ile ilgili Meclise bilgilendirmeler yapıldı.

ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

Meclis Başkanı Birol Çetin toplantının sonunda “30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Mustafa Kemal Atatürk’ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’un 102. Yılını bir kez daha gururla anıyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ediyoruz. Aziz Milletimizin ve siz Değerli Meclisimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu Olsun” dedi.

 

Haber Merkezi