Yerel

Yashan Sinagogu Ziyaretçilere Kapalı

Çanakkale’de geçmişte üç adet bulunan sinagogtan günümüzde sadece Yashan Sinagogu ayakta kalabildi. Tarihi açıdan büyük öneme sahip sinagog, ziyaretler sırasında kapısının kapalı olması ve içeride görevli bulunmaması nedeniyle ziyaretçiler burayı ziyaret etmeden kapıdan geri dönüyor.

İsmetpaşa Mahallesinde bulunan yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip Yashan Sinagogu diğer adıyla Mekor Hayim Sinagogu, tarihî önemiyle dikkat çekiyor. Ancak, son günlerde ziyaretçiler mağduriyet yaşıyor. Sinagogun giriş kapısında, ziyaret saatlerinin hafta içi her gün 10.00-12.00 ve 13.00-17.00 olarak belirtilmesine rağmen, bu saatler içinde sık sık kapalı. Kapalı olma sebebi ise henüz bilinmiyor.

Mekor Hayim Sinagogu, 19. Yüzyılın sonlarında yeniden inşa edilerek, 1945’te cemaatine iade edilmiş ve 2005 yılında kapsamlı bir restorasyon sonrası tekrar ibadete açıldı. Sinagog, Çanakkale’deki Yahudi nüfusunun azalmasıyla uzun yıllar terkedilmişti. Ancak, Yılmaz Benardete ve Cemaat Vakfı’nın çabalarıyla yeniden restore edilip, düzenli bakım ve onarımı yapılıyor.

Bu tarihi yapı, sadece yerel değil, yurt dışından da eski Çanakkale kökenliler tarafından ziyaret ediliyor. Aynı zamanda, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri tarafından İbrani Tarihi dersleri için de kullanılıyor.

Yetkililerin, sinagogun düzenli olarak açık olup olmadığını denetlemeleri ve ziyaret saatleri konusunda yaşanan aksaklıkların nedenini bir an önce açıklamaları gerektiği vurgulanıyor. Sinagogun tarihi ve kültürel değerinin korunması adına bu tür sorunların çözülmesi, ziyaretçiler açısından büyük önem taşıyor.

 

Hasan Sami Er

Foto: BHA