Yerel

Ücretsiz ve ücretli otopark yan yana

Kemalpaşa Mahallesi'nde Muammer Aksoy Parkı ile Halk Bahçesi arasında kalan bölgede bir tarafta para alınırken, eski Kız Meslek Lisesi ve eski Emniyet Müdürlüğü alanında otopark ücreti alınmıyor.

Çanakkale'de kronik hale gelen otopark sorunu, gün geçtikçe artan nüfus ve kente gelen turistler nedeniyle iyice çözülemez bir hal aldı. Durum böyleyken Kemalpaşa Mahallesi Lise Caddesi üzerindeki alanda var olan otoparkların bir kısmının ücretsiz olup, yol kenarlarının paralı olması dikkat çekiyor. Eski Kız Meslek Lisesi'nin alanı ile eski Emniyet Müdürlüğü bölgesinde araçlar ücretsiz olarak park yapabilirken, Muammer Aksoy Parkı'nın çevresi ve Halk Bahçesi'nin önünde yer alan Mehmetçik Bulvarı'na park eden araçlardan Çanakkale Belediyesi tarafından otopark ücreti alınıyor. Çanakkale Belediyesi tarafından buraya park eden araçlardan saatlik 40 lira ile günlük 130 lira arasında değişen fiyatlar talep ediliyor.

 

Belediyeler yol kenarından ücret alabilir mi Emsal Danıştay kararı

 

Danıştay 8. Dairesi 24.06.2011 tarihinde vermiş olduğu bir kararında, imar planında yol olarak gösterilen yerlerin otopark olarak tahsis edilerek kiraya verilmesi işleminde hukuka uygunluk bulunmadığından otopark ücreti alınamayacağına dair karar bulunuyor.

 

Cadde ve sokaklardan park ücreti alınamamasının temelini Danıştay 8. Daire E. 20111214 K. 20113344 No’lu karar oluşturuyor. Karara konu ilk derece mahkemesi kararı olan, Isparta İdare Mahkemesince Burdur ilindeki bazı caddelerin ücretli otopark olarak tahsis edilip kiraya verilmesine yönelik belediye kararının iptali istemiyle açılan davada, Mahkeme; 5393 Sayılı Belediye Kanunu gösterilerek karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerleri tespit etmek, işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek hususunda belediyeler yetkili olduğundan tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle reddedilmiştir. Mahkeme kararının temyiz edilmesi sonucunda Danıştay 8. Daire tarafından Isparta İdare Mahkemesi’nin kararının bozulması ile caddelerde ve sokaklarda park ücreti alınmayacağı ilkesi somutlaşmıştır. Belediyelerce cadde ve sokak kenarlarının otopark olarak kullanılamayacağını ve dolayısıyla bundan bir bedel alımının hukuka aykırı olacağı yorumu yapılmaktadır.

Atakan Alkış