Gündem

Çanakkale belgeseli CNN International’da

Yüzlerce yıl öncesine ait antik kentlere sahip olan Çanakkale’nin belgeseli CNN International’da yayınlanacak. Belgesel 7 Eylül Cumartesi günü Türkiye saati ile saat 15.30’da yayına girecek.

Doğası, denizleri, havası ve verimli toprakları ile Çanakkale geçmişten bu yana bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu gerçeği de kentte buluna antik kentlerden anlıyoruz. Truva, Assos ve diğer antik kentlerde şimdiye kadar çıkan bulgular geçmişi günümüze taşıyor.  Bu antik kentlerin en önemlisi ise Troya. UNESCO’nun Kültür Mirası Listesindeki binlerce yıllık geçmişe sahip Troya’yı günümüze ulaştıran Homeros’un İlyada destanında sözü geçen yerlerin yanı sıra Antik Dönemin filozoflarına ev sahipliği yapan Assos, her yıl binlerce yabancı turist tarafından gezilerek ziyaret ediliyor.  Troya’nın geçmişi yabancı belgesel yapımcılarının da radarında.  Daha önce dünyaca ünlü film yıldızı Megan Fox’un  ‘Kayıp Efsaneler’ belgeseline konu olan Troya ve Assos bu kez Uluslararası popülerliği en yüksek kanallarından biri olan CNN Belgeseline konu oldu.

Daha önce Dünyanın ve Türkiye’nin bir çok yerinde tarihi belgeleri ile ekranlara taşıyan Hıdden Treasures, bu kez Troya ve Assos başta olmak üzere Çanakkale’nin sualtı batıkları ve  müzelerine  yer verdi. Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Arslan başta olmak üzere kazılarda iz bırakan ve ünlü tarihçilerin de yer aldığı belgeselde Troy bu kez farklı bir dille aktarılmış olacak. Belgesel, 7 Eylül 2024 Cumartesi Türkiye saati ile 15.30’da yayınlanacak.

 

Sedat Uz

Foto: Belgeselden