Gündem

10 bin metrekarelik alana 100 bin kişi sığdırdı! Kuyruklu Yalan

Büyük tartışmalarla devam eden Çanakkale Kültür Yolu Festivali’ndeki konsere Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, 100 bin kişinin geldiğini iddia etti.

Yapılan araştırmaya göre; 100 bin kişinin 100 bin metrekarelik alana sığa bileceğini söylüyor. 100 bin metre karelik tabyanın sadece ondan birine vatandaşların toplandığı görüldü. Bu da 10 bin metrekarelik alana ancak 10 bin civarında kişinin sığabileceğini gösteriyor. Gelenlerin büyük kısmı ise sandalyesi ile geliyor. Şimdi Kaşdemir’in 10 bin metrekarelik alana 100 bin kişiyi nasıl sığdırdığı konuşuluyor.

 

Ekonomik krizin iyice derinleştiği dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı  tarafından kültür yolu adı altında 16 ilde günlerce süren festivaller düzenliyor. Binlerce sanatçının katıldığı festivalin bir ayağı da Çanakkale’de yapılıyor. Çanakkale Kültür Yolu Festivali adı altında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Çanakkale Savaşları’nda ilk şehitlerin verildiği yer olan Anadolu Hamidiye Tabyası’nda düzenleniyor. Şehitlerin kanı ile sulamış bu alanda düzenlenen konserlerde içki su gibi akıyor. Bu konuda tepkiler çığ gibi büyüyor.

Bir yandan tepkiler devam ederken diğer yandan şehitliklerle ilgilenmesi gereken Başkan Kaşdemir, buradaki işleri bırakıp festival ve başka işlerle ilgileniyor. Tartışma yaratan festivalde çekilen fotoğrafları sosyal medya hesabında paylaşan Kaşdemir, “100 BİN kişi Hamidiye Tabyaları’nda buluştu. Teşekkürler ÇANAKKALE.” notu ile paylaştı. Bu paylaşım büyük tartışmalara yol açtı.

Anadolu Hamidiye Tabyası’nın tamamı 100 bin metrekare civarında. Buna tabya içinde bulunan müzeler, kafeler, sergi alanları, havuzlar, lokantalar, kafeler, tuvaletler, hayan parkı, uçak sergi alanı gibi alanların tamamı dahil. Buna devasa sahne de eklendiğinde bu 100 bin metrekarelik alanın ancak yarısı boş duruyor. Kaşdemir’in paylaştığı hava görüntülerinde tabyanın ancak ondan birinde vatandaşlar konseri izliyor. Bu yaklaşık 10 bin metrekarelik alan yapıyor. 100 bin kişinin 10 bin metrekarelik alanda durması imkansız. Bu gelenlerin büyük kısmı ise sandalyeleri ile geliyor. Ve aynı zamanda önlerinde de masalar var. Tüm bunlar hesaplandığında bu alana nacak 10 bin civarında kişinin sığabileceği belirtiliyor. Kaşdemir’in yaptığı paylaşım bu yüzden alay konusu oldu.

 

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

9 gün sürecek festivalde akşamları tabyada konser düzenleniyor. Binlerce kişinin geldiği konserde yasak olmasına rağmen alkol içiliyor. Vatandaşlar ellerinde siyah poşetler içinde içkilerle konsere geliyor. Konser boyunca içki su gibi akıyor. Kimisi ayakta arkadaşları ile içerken kimisi ise topluca alana kurdukları masalarda alkol alıyor. İçkiyi fazla kaçıranlar ise taşkınlık çıkartıyor. Bu taşkınlığa sahnedeki sanatçılar bile müdahale ediyor. Uyaran sanatçılardan biri de Ebru Yaşar oldu. Sahne önünde bazı gençlerin taşkınlık çıkartması üzerine “Yavaş yavaş için arkadaşlar taşkınlık yok” diyerek uyarılarda bulundu. Konserden sonra tabyanın her alanında alkol şişeleri ile dolu olduğu görüldü

Şehit kanları ile yoğrulmuş bu topraklarda ortaya çıkan manzaraya da tepkiler her geçen gün artarken, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı bu konuya sesiz kalıyor.

 

Mehmet Güler