Gündem

Ahmet Kaşıkçı'nın bıraktığı kültürel miras izleri (videolu)

Tarihi bilgisi ve deneyimlerini kitaplarına aktaran yazar Ahmet Kaşıkçı, Çanakkale’nin eksik kalan yönlerini ele alarak kaleme aldığı eserlerle şehre önemli bir kültürel katkı sağlıyor.

Tarihi bilgisi ve deneyimlerini kitaplarına aktaran yazar Ahmet Kaşıkçı, Çanakkale’nin eksik kalan yönlerini ele alarak kaleme aldığı eserlerle şehre önemli bir kültürel katkı sağlıyor. Öğretmenlik, TV programcılığı ve alan kılavuzluğu gibi farklı görevlerde başarıyla çalışan Kaşıkçı, özellikle Çanakkale’nin tarihini, kadınlarını ve önemli olaylarını konu alan eserleriyle öne çıkıyor.

 

1946 yılında Gelibolu’da doğan Kaşıkçı, öğretmenlik kariyerine genç yaşta başlamış ve zamanla Çanakkale'nin tanıtımına kendini adanmış bir yazar olarak tanınıyor.

Kaşıkçı, hayat hikayesini ve yazarlık serüvenini anlatırken eserleri hakkında da bilgi verdi. “1946 yılında Gelibolu’da doğdum. İlkokul ve ortaokulu bitirdikten sonra Sanat Okulu’na yazıldım. Sanat Okulu’ndan mezun olduktan sonra Çanakkale Öğretmen Okulu’na girdim. 3 yıllık öğretmen okulunu 4 ayda bitirerek 18 yaşıma girmeden öğretmen oldum. İlk görev yerim Gelibolu’nun Bayramiç Köyü’ydü, ancak 18 yaşıma girmediğim için maaş alamıyordum. O dönemin ilköğretim müdürü Ekrem Övün, bana açığa alınan öğretmenlerin aldığı üçte iki maaşın verilmesini sağladı. Böylece öğretmenlik mesleğime yarım maaşla başladım.”

Ahmet Kaşıkçı, Çanakkale’nin farklı köylerinde öğretmenlik yaptıktan sonra Kumkale’de okul müdürü olarak görev yaptı. Çanakkale Merkez Gazi Okulu’nda öğretmen olarak geçici görevde bulunduğu süre içinde, Turgut Reis Ortaokulu’nu Çanakkale’de parmakla gösterilen okullar arasına soktu. 1989 yılında ise yılın öğretmeni seçildi.

Televizyonculuk Dönemi ve Kitaplarının Kaynağı

Ahmet Kaşıkçı, Olay TV’de muhabirlik yapan Turan Nerler’in teklifiyle televizyonculuğa adım atarak emeklilik dilekçesini verdi. O dönem 600’e yakın canlı yayın gerçekleştirdi. “Bir Dolu Testi” ve “Üç Renk Çanakkale” gibi programlarla Çanakkale’nin köylerini gezip kayıt altına aldı. Kitaplarının temelini bu dönemde biriktirdiği bilgiler oluşturdu.

“Çanakkale’nin köylerinde canlı yayın yaptığımız zamanlarda, annem ve anneannemin bana öğrettikleriyle bilgi birikimimi kaleme almaya başladım. Anneannem Fatma Molla, Gelibolu’nun eski muallimelerinden biriydi ve her soruya anında cevap verirdi. Onun sayesinde tarih bilgim şekillendi.”

Unutulmaz Şiir: "Yaş 41"

Kaşıkçı, şiir yazmaya Sanat Okulu’nda başladı. Turgut Reis Ortaokulu’nda sunuculuk yaparken şiirlerini seslendirdi. Dönemin valisi Erdinç Büyükakalın’ın beğenisini kazanan "Yaş 41" şiiri, Çanakkale’de bir anaokulu yaptırılmasına vesile oldu. Kaşıkçı, şiirle ilgili olarak “Vali şiirimi dinledikten sonra, okul için gerekli desteği sağladı ve anaokulu yaptırıldı. Bu şiirim asla unutulmaz” diye belirtti.

Çanakkale’nin Belleği Olan Kitaplar

Ahmet Kaşıkçı, gönüllü rehberlik yaparken de Çanakkale’nin tarihini tanıtan rehber niteliğindeki “Gelibolu Dedim Zaman Durdu” adlı kitabını yazdı. Kitap, Çanakkale Yarımadası’ndaki 12 bölgenin tanıtımını içeriyor ve gelen ziyaretçilere hem bilgilendirici hem de hatıra olarak dağıtılıyordu.

Kaşıkçı ayrıca “Çanakkale’de İz Bırakanlar” ve “Kültür Kuşları” adlı kitaplarıyla Cumhuriyet döneminde ve günümüzde Çanakkale’de iz bırakan kadınların hayat hikayelerine yer verdi. Çanakkale’nin gelişmesinde kadınların önemli bir rol oynadığını vurgulayan Kaşıkçı, “Bu ülkeyi kadınlarımız kalkındıracak” dedi.

Cezayirli Hasan Paşa’nın Hayatı

Kaşıkçı’nın bir başka eseri ise Osmanlı donanmasını Çanakkale’ye konuşlandıran Cezayirli Hasan Paşa’nın hayatını anlatan “Hasanlı Paşa” kitabı. Kaşıkçı, Hasan Paşa’nın Osmanlı’yı 19 yıl boyunca yönettiğini ve Çanakkale topraklarında önemli vakıflar kurduğunu belirtti.

Kaşıkçı, yazdığı kitaplarla sadece yakın tarihi değil, Osmanlı ve antik dönemlere de ışık tutarak Çanakkale’nin eksik yanlarını tamamlamayı sürdürüyor.

 

Hasan Sami Er

Foto: BHA