Sağlık

Horlama Protezi Nedir?

Horlama protezi horlama tedavisinde kullanılan etkin malzemelerden biridir.

Horlama protezi horlama tedavisinde kullanılan etkin malzemelerden biridir. Bu materyal uyku sırasında kullanılır ve diş üzerine takılarak alt çenenin önde konumlanmasına yardımcı olur. Dil ve damak sarkması ile tıkanan nefes yolunu açarak uyku apnesi ya da horlama sorunlarının önüne geçer.

 

Horlama protezi uyku esnasında alt çenenin ileri pozisyonda durmasını sağladığı için alt çenesi küçük ya da geride olan kişilerde bile horlama ya da uyku apnesi sorunlarının önüne geçer. Protezin yalnızca tedavi aşamasında kullanımına dikkat edilmelidir.

 

Horlama çoğu insanı etkileyen son derece yaygın olan bir sağlık problemidir. Bu durumdan etkilenen kişilerin yaşam kaliteleri de olumsuz bir şekilde etkilenir. Bunun yanında çeşitli uyku sorunları da meydana gelir. Horlama durumu çoğunlukla üst solunum yollarındaki anormal hava akışı sebebiyle oluşur. Günümüz teknolojisinde bu problemleri çözmek için farklı yöntemler kullanılır. Horlama protezi kullanımı da bu yöntemlerden biridir.

 

Horlama protezi, uyku apnesi olan veya horlayan kişilerin ağızlarına yerleştirilen ve horlama sesinin azalmasını sağlayan bir malzemedir. Bu ürün dilin geriye doğru düşmesine engel olur. Üst hava yollarını genişlettiği için hava akışını düzenler ve horlama sorunlarının önüne geçer.

 

Bu protezler çoğunlukla yumuşak ve konforlu malzemelerden üretilir. Kullanacak olan hastaların ağız yapılarına uygun olacak şekilde özel olarak tasarlanır. Bu yöntem özellikle dil kökü ve yumuşak dama nedeniyle meydana gelen horlama tiplerinde kullanılır.

 

Horlama Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Horlama protezi uygulamasına karar verirken öncelikle kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır. Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Emar (MR) çekilir ve gerekli görülmesi halinde uyku testi yapılır.

 

Horlama protezleri kişiye özel olarak yapılır. Hastaların alt ve üst çenesinin ölçüleri alınarak özel bir şekilde üretilir. Bu yöntemde genel prensip alt çenenin öne alınmasının sağlanmasıdır.

 

Bu protezler kişiye özel olarak üretilir.

Yumuşak malzemelerden üretilmesine dikkat edilmelidir.

Rahat bir şekilde çıkarılabilir olmalıdır. Çene eklemini çok fazla zorlamaması önemli bir konudur.

Bunun yanında ağzın öne ya da yan kısımlara doğru hareket etmesini engellememelidir.

Ağız içi horlama protezleri özellikle son dönemlerde sıklıkla tercih edilir. Bu sayede hastaların ameliyattan ya da CPAP maske kullanımından kurtulmaları mümkün olur.

 

Horlama Protezi Nedenleri Nelerdir?

 

Horlama sorunları kişilerde farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bunlar;

 

Kişilerin sürekli sırt üstü yatması

Kilo fazlalığı durumları

Alkol ya da sigara kullanımı

Sürekli uyku ilacı ya da alerji ilaçla kullanma

Dil kökünde çok fazla yağlanma olması

Alt çenenin küçük ya da geride olması

Burun orta duvar eğriliği, burun eti büyümesi, tümörler veya polipler

Geniz eti ya da büyük bademcik sorunları

Yumuşak damak ya da küçük dilin aşağı doğru sarkması

Horlama hastalığında önlem alınmazsa ve tedavi edilmezse bu durum uyku apnesine kadar gidebilir. Horlama tedavisi ve uyku apnesi hastalığında benzer önlemler alınmasına dikkat edilir.

 

Hastalar için en iyi yöntem ve tedavinin planlanması gerekir. Ancak genelde alınan önlemler yeterli olmaz. Bu nedenle hastalara cerrahi ya da cerrahi dışı bazı yöntemler uygulanır. Horlama protezi günümüzde sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer alır.

 

Horlama Protezi Hangi Durumlarda Takılır?

Ağız içi horlama protezi genellikle alt çeneyi öne alarak sıkışan dil kökü ve soluk borusu girişinin rahatlamasını sağlar. Özellikle alt çenesi geride olan ya da küçük olanlarda son derece etkilidir.

 

Horlama protezi aşağıdaki durum ve hastalara takılır:

Ameliyat olmayı düşünmeyen hastalara

Ameliyattan fayda sağlayamayacak hastalara

Ameliyat olan ve tam sonuç alamamış hastalar

CPAP ya da BPAP kullanan hastalarda basıncın düşürülmesi için

CPAP ya da BPAP kullanan hastalar

Sağlık problemleri nedeniyle ameliyat olamayan hastalar

Horlama Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Horlama protezi üst ve alt arka solunum yolunun genişletilmesi ve tıkanma potansiyellerinin azaltılması için tercih edilir. Alt çene ile dili öne çekmek bunun yanında hyoid kemiğini yukarı ve öne yükseltmek için kullanılır. Burada asıl amaç üst solunum yollarının genişletilmesidir.

 

Horlama protezi kullanılırken dil tabanı yükseltildiğinden tıkanma ya da daralma sorunları ortadan kaldırılır. Solunum yolu ve çevresinde bulunan dokuların sıkışmaması ve genişlemesi sağlandığından solunum yolunda açıklık sağlanmış olur.

 

Hava kanallarının hacmini artırma özelliği bulunduğundan havanın hızını düşürür ve bu sayede yumuşak dokuların vibrasyonuna engel olur. Horlama protezi dil, hyoid kemiği ve ağız tabanını hem öne hem de yukarı doğru çeker. Bu sayede geniogloussus kası üzerinde sürekli olarak bir egzersiz etkisi yaratır.

 

Kasın yitirdiği güç ve fonksiyonun geri kazandırılması mümkün olur. Horlama protezinin aktive ettiği bir diğer kas se palatoglossustur. Bu sayede yumuşak damağın ön tarafa çekilmesi sağlanmış olur.

 

Horlama Protezi Avantajları Nelerdir?

Kullanıldığı ilk andan itibaren horlama ve uyku apnesi sorunlarının azalmasını sağlar. Horlama protezinin diğer avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür;

 

3-4 hafta içinde tamamen etki etmeye başlayacaktır.

Horlama protezi kullanımı son derece kolay ve pratiktir.

Pek çok bilimsel çalışmada bu aparatın tedavi edici etkisi olduğundan bahsedilir.

Diğer tedavi yöntemleri ile kıyaslandığında son derece uygun fiyatlıdır.

Cerrahi herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duyulmaz.

Küçük protez kabına kolaylıkla sığar ve istenilen her yere kolay bir şekilde götürülebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Horlama Protezi Fiyatları Neye Göre Değişiyor?

Horlama protezleri kişiye özel olarak üretilen ürünlerdir. Bu protezler hekim uygulaması ile beraber tedavi edici olarak üretilir. Bu nedenle kişilerin diş kalıbına tam oturacak şekilde ölçü alınarak yapılır. Bu bakımdan fiyatlar kişi bazında hesaplanır. Fabrikasyon ürünler ile kıyaslanmamasına dikkat edilmelidir.

 

Horlama Protezi Kaç Yılda Bir Değişir?

Horlama protezleri sert plastikten üretilen ürünlerdir. Bu nedenle bu ürünlerin başına bir şey gelmedikçe ya da dişlere yeni bir protez tedavisi yapılmadıkça yıllar boyu sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Dişlerin şeklini değiştirecek bir tedavi olması durumunda o zaman horlama protezlerinin yenisi yapılmalıdır.

 

Bu protezlerin tedavisi hastalığın şiddetine ve durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Takılıp çıkarılabilen aparatlar olduğu için kullanımı son derece kolaydır. Hastaların kolay bir şekilde nefes almasına olanak tanır. Çoğu hastada ortalama 6 aydan sonra protez kullanılmasa bile horlama sorunlarının ortadan kalktığı görülür. Bu süreden sonra protezin tedavi edici özelliğinden bahsedilebilir. Ancak protez kullanımı bırakıldığı zaman horlama sorunlarının yeniden ortaya çıkması gibi durumlar söz konusu olabilir.

 

Horlama Protezi Bakımı Nasıl Yapılır?

Horlama protezleri doğru bir şekilde kullanıldığında maksimum fayda elde etmek mümkün olur. Bu nedenle bu ürünlerin kişilerin ağız yapısına uygun olarak üretilmesi gerekir. Bunun yanında uzun süreli kullanımlarda protezin temizliğine ve bakımına dikkat etmek de önemli bir konudur.

 

Bu protezler kullanılmadan önce bir sağlık uzmanına danışmak son derece önemlidir. Kişiye özel olarak üretilen bu ürünler ağız yapısına tam olarak uyum sağlamalıdır. Bunun yanında düzenli olarak kontrol edilmesi de önemli bir konudur.

 

Horlama protezi tedavisinden sonra çeşitli konulara dikkat etmek gerekir. Bu durumlara uyup uymamaya bağlı olarak horlama problemlerinin çözümleri de değişiklik gösterir. Uyulması halinde tedaviden kesin ve en iyi sonuçların alınması mümkün olur.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr