Gündem

Bakan, doğalgaz üretim platformunu Çanakkale’de karşıladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin ilk yüzer doğalgaz üretim platformunu Çanakkale'de karşıladı.

4,4 milyon hanenin gazını karşılayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformunu Çanakkale'de karşıladı. Bu tesis, Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'ndaki günlük doğal gaz üretimini iki katına çıkararak 10 milyon metreküpten 20 milyon metreküpe yükseltecek ve 4,4 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşılayacak.

Platform, 51 gün süren bir yolculuğun ardından Türkiye'ye ulaştı. Bayraktar, platformun endüstriyel bir tesis olduğunu vurgulayarak, üretimin deniz tabanından gaz alarak gerçekleştirileceğini belirtti. Tesisin Çanakkale'de kalacağı süre boyunca üst ve alt tamamlama işlemleri yapılacak, ardından Filyos'a gönderilecek ve burada 20 yıl boyunca her gün 10-10,5 milyon metreküp gaz üretecek.

Bakan, 2026 yılında toplamda 9 milyon haneye yetecek kadar doğal gaz üretmeyi hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, platforma bir isim verileceği ve önerilerin değerlendirileceği duyuruldu. Karadeniz'deki Faz 3 çalışmalarının devam ettiğini ve yeni sondajlar yapılacağını da sözlerine ekledi.

“Birkaç ay Çanakkale'de misafir olacak”

Öncelikli olarak Çanakkale'deki limanlarda platformla ilgili yapılması gerekenler olduğunu aktaran Bayraktar, şunları söyledi; “Önümüzdeki yıl bu tesis, Filyos'a hareket edecek. Filyos'taki limanımızda diğer aktivasyon işlemleriyle ilgili süreçler tamamlanacak ve ondan sonra da 20 yıl boyunca üretim yapacağı lokasyona bu tesisi göndereceğiz. Orada 20 yıl boyunca her gün 10-10,5 milyon metreküplük bir üretimle inşallah ülkemizin enerjisine enerji katmaya başlayacak ve devam edecek. 20 yıl boyunca kalacağı lokasyonda 20 özel çapayla deniz tabanından 20 metre aşağıya kadar sabitlenecek. Her gün bu gemide vardiyayla beraber bu tesiste yaklaşık 140 personel çalışacak. Bunların büyük çoğunluğu inşallah kendi personelimiz, yani Türk insanı, mühendislerimiz, teknisyenlerimiz olacak. Karadaki ekiple beraber bu tesisin operasyonunda toplam 165 kişilik bir ekip, 7/24 çalışacak. Tesisimiz şimdiden milletimize hayırlı olsun. Burada emeği geçen bütün arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Büyük bir ekip çalışması halinde bu faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Birkaç ay Çanakkale'de misafir olacak. Ondan sonra da inşallah Filyos'a hareket edecek.”

2026 yılında tamamlanacak

Platformun endüstriyel tesisinin üst tamamlama ve alt tamamlama işlemlerinin Çanakkale’de yapılacağını söyleyen Bakan Bayraktar; “Bir kısmı burada tamamlanacak, bir kısmı için Filyos'a gideceğiz. Özellikle güverte altı işlemlerle alakalı buradaki Türkiye'nin en büyük kuru havuzlarından birinde bu çalışmaları bitireceğiz. Bir kısım üssün üzerindeki tesislerin sökümü ve yenilerinin zaten şu anda imalatları devam ediyor. Onların da burada takılması söz konusu olacak. Diğer tamamlama, aktivasyon işlemleri ve 20 yıl boyunca bu faaliyetini sürdürmesi için sertifikalandırma işlemleri, Filyos'ta tamamlanmış olacak, 2026 yılı içerisinde." dedi.

 

Bünyamin Nami Tonka

Foto: Bakanlık