Sağlık

Bağırsak Kanaması Nedenleri Nelerdir?

Bağırsak kanaması, çeşitli nedenlerle bağırsak yapısında meydana gelen kanamalardır. Bağırsakta meydana gelen kanamalar normal değildir. Bazen ciddi sağlık sorunlarının olduğunu gösterebilir.

Hemoroid (basur), anal kanalda yırtık, kolon kanseri, rektal kanser ya da bağırsak hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilir.

 

Dışkıda, kırmızı parlak kan görülmesi (hematokezi) gibi belirtiler bağırsak yapısında kanama olduğunu gösterebilir. Bu tür durumlar ciddiye alınmalı ve vakit kaybetmeden uzman bir doktora muayene olmak gerekir.

 

Bağırsak kanaması; dışkılama sırasında dışkının üzerinde, içinde veya dışkı olmadan kendi başına anüsten kan çıkması durumudur. Makattan kan gelmesi ve dışkıda kan görülmesi, peçete veya iç çamaşırda kan olması bağırsak kanamasının olduğunun işareti olabilir.

 

Kan parlak kırmızıdan siyaha kadar her renkte olabilir. Parlak kırmızı kan, sindirim sisteminin alt kısmında, örneğin kolon, rektum veya anüste meydana gelen bir rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir.

 

Siyah görülebilen koyu kan daha eskidir. Dolayısıyla sindirim sisteminin daha yukarılarından, örneğin ince bağırsaktan, mideden veya yemek borusundan geliyor olabilir.

 

Kanın miktarı da nereden geldiğini anlamada yardımcı olur. Tuvaletteki az miktarda kan, suya değdiğinde çok fazla gibi görünebilir.

 

Bağırsakta meydana gelen kanamanın belirtileri şu şekildedir;

 

Dışkıda, tuvalet kağıdında ya da çamaşırda kan görülebilir

Tuvalet suyunda kırmızılık olması

Karın ağrıları ve krampların varlığı

Baş dönmeleri

İshal

Bilinç bulanıklığı

Rektal ağrı gibi semptomlar bağırsak kanaması kaynaklı belirtiler olabilir. Bu tür belirtilerin varlığı ciddi bir rahatsızlığa neden olabilir

Bağırsak kanaması nedeniyle bu tür belirtilerin fark edilmesi halinde erken tanı ve tedavinin yapılabilmesi oldukça önemlidir.

 

Bağırsak Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

Bağırsakta meydana gelen kanamaların pek çok nedeni olabilir. Bağırsak kanamasında karşılaşılan yaygın nedenler şu şekilde sıralanabilir;

Anal fissür: Anal kanalındaki deride yırtılma oluşması sonucunda kabızlık gibi bağırsak rahatsızlıkları meydana gelebilir.

Divertiküler hastalık: Kolonun iç yüzeyinde oluşan küçük çıkıntılar kanamaya neden olabilir.

Hemoroid: Anüs veya rektumdaki kan damarları şişebilir. Bu durum; kanamaya, ağrıya ve kaşıntıya neden olabilir.

Ülser: Yemek borusunda, midede, ince veya kalın bağırsağın herhangi bir yerindeki ülser (yaralar) kanamaya neden olabilir.

Anal fistül: İki organ arasında ya da bir organ ve cilt arasındaki anormal tünele fistül denir. Kolona ya da anüse bağlı bir fistül kanamaya neden olabilir.

Anal kanser: Bu kanser türü nadir görülür ve anüs dokusunda oluşur.

 

Kolorektal kanser: Kolon veya rektumda oluşarak kansere dönüşen polipler bağırsak kanamasına neden olabilir.

İnflamatuar bağırsak hastalığı (Crohn hastalığı veya ülseratif kolit): İnflamatuar bağırsak hastalığı, sindirim sisteminin çeşitli kısımlarında iltihaplanmaya neden olarak kanamaya yol açabilir.

İskemik kolit: Kalın bağırsağa giden kan damarlarının tıkanması ya da daralması sonucu ağrı, kanlı dışkılama gibi belirtilere neden olabilir.

Meckel divertikülü: İnce bağırsağın dışarı doğru keseleşmesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Genellikle herhangi bir belirti göstermez fakat bazı durumlarda kanamaya neden olabilir.

Psödomembranöz kolit: Bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle, kolonun iç yüzeyinin iltihaplanmasına ve kanamaya neden olabilir.

Radyasyon enteriti: Kanser gibi durumlarda radyasyon tedavisi bağırsakta iltihaplanmaya ve kanamaya neden olabilir.

Soliter rektal ülser sendromu: Bağırsakta yaralara (ülserlere) neden olan ve kanamaya yol açabilen nadir bir durumdur.

 

Bağırsak Kanamanın Tanısı Nasıl Konur?

Bağırsak kanamasının neden kaynaklandığını tespit etmek için anüs, rektum ve kolonun görüntülenmesi gerekebilir. Bunun için bazı görüntüleme tekniklerinden yararlanılabilir. Bağırsak kanamasının tanısını koymak ve nedeni bulmak için uygulanabilecek tetkikler şu şekildedir;

Anoskop: Anoskop adı verilen yaklaşık 7-8 santimetre uzunluğunda bir alet, anüse sokarak anal kanal ve bağırsağa bakılır.

Kan testleri: Kan testleri gibi laboratuvar testleri kanamanın nedenini belirlemeye yardımcı olmaz. Ancak çok fazla beyaz kan hücresi olup olmadığını (bu iltihap veya enfeksiyon anlamına gelebilir), düşük demir seviyelerini, anemiyi veya pıhtılaşma sorunlarını tespit etmek için kullanılabilir.

Kolonoskopi: Ucunda ışık ve kamera bulunan ince bir tüp yerleştirilerek tüm bağırsak yapısı görülür.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Bağırsağın genel yapısında meydana gelen bir anormallik olup olmadığını tespit etmek için kullanılan bir görüntüleme tekniğidir.

Dijital rektal muayene: Muayene yapan doktor eldivenli ve yağlanmış bir parmağını hızla anüse sokar. Parmak üzerinde kan veya mukus gibi bir sıvı olup olmadığı tespit edilebilir.

Özofagogastroduodenoskopi: Üst endoskopi olarak da adlandırılan bu test; ışıklı, kameralı bir tüp ağızdan mideye ve ince bağırsağın ilk kısmına (duodenum) doğru ilerletilir.

Esnek sigmoidoskopi: Kolonoskopiye benzer şekilde, ucunda kamera ve ışık bulunan ince bir tüp anüse sokulur.

Manyetik rezonans görüntülemesi (MR): Karnın iç kısmındaki organların görüntülerini almak için kullanılan bir tekniktir.

Meckel taraması: Bu test sırasında, az miktarda radyasyon içeren bir bileşik damara enjekte edilir. Bileşik nerede birikiyorsa, bunun Meckel divertikülünün yeri olabileceğini görmek için karın izlenir.

Etiketli kırmızı kan hücresi (RBC) taraması: Kişinin kendi kanı alınır, az miktarda radyoaktif bir kimyasalla karıştırılır ve ardından vücuda geri enjekte edilir. Bu kırmızı kan hücrelerini izlemek ve gastrointestinal (GI) yolundan nereden ayrıldıklarını görmek için özel bir kamera kullanılır.

Video kapsül: İçinde kamera olan bir kapsül yutulur. Kapsülden gelen görüntüler kablosuz olarak bir alıcıya gönderilir.

Visseral anjiyogram: Kasıktaki bir kan damarına küçük tüp yerleştirilir. Boya tüpten geçirilir ve kan damarından nereden ayrıldığını görmek için izlenir.

 

Bağırsak Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Bağırsak kanamasına neden olan faktörün etkisine göre tedavi yöntemleri de değişebilmektedir. Bağırsak kanamasının nedenine bağlı olarak tedavileri de şu şekildedir;

 

Anal fissür: Anal fissür, evde oturma banyoları (derin bir kapta ılık suda bekleme), beslenirken daha çok lifli besin maddelerini tüketme ve düzenli su içerek tedavi edilebilir. Daha ciddi yırtıklar cerrahi müdahale ile iyileştirilebilir.

 

Hemoroidler: Genellikle ilaç, krem ve oturma banyolarıyla evde tedavi edilebilir. Bazı durumlarda hemoroidler ameliyatla tedavi edilir.

 

Ülserler: Ülser tedavisi ilk olarak mide asidi üretimini engellemek için ilaç tedavisi ile iyileştirilmeye çalışılır. Sebebe bağlı olarak antibiyotik de verilebilir. Daha ciddi ülserlerin tedavisinde ameliyat gerekebilir.

Anal fistül: Crohn hastalığı gibi bir hastalıkla ilişkili olan fistüller; yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç ve ameliyatla tedavi edilebilir.

Anal kanser: Anal kanserler; cerrahi yöntemler, immünoterapi, radyoterapi ve kemoterapi ile tedavi edilir.

Kolorektal kanser: Kolon kanseri vakaları genellikle; radyasyon ve kemoterapi tedavisiyle birlikte cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.

 

Bağırsak Kanaması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kolon Kanseri Bağırsak Kanamasına Neden Olabilir mi?

Kolon kanseri, kolonda meydana gelen beklenmedik polip hücrelerinin büyümesiyle başlayabilir. Polipler başlangıçta küçük boyutlu olarak meydana gelir ve zamanla büyürler. Büyüme sonucunda bağırsakta kanamaya neden olabilir. Bağırsaktan kaynaklanan bir kanama fark edildiğinde zaman kaybetmeden gastroenteroloji uzmanı veya genel cerrahi uzmanına muayene olmanız hayati bir öneme sahiptir.

 

Bağırsak Kanamasına Ne Sebep Olur?

Bağırsaktan kan gelmesinin birçok nedeni olabilir. Ancak kanamaya neden olan en yaygın rahatsızlıklardan bazıları hemoroid, anal yırtık, anal fissür, divertiküler hastalık ve ülserlerdir. Bağırsakta kanama, daha ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabileceğinden, erken tanı ve tedavisinin yapılması oldukça önemlidir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr