Gündem

Çanakkale Kent Konseyi’nde başkana göre bina, başkan değişti, tabela kaldırıldı

Geçen haftasonu yapılan Çanakkale Kent Konseyi seçiminde başkan değişince, konseyin hizmet verdiği binanın kapısına kilit vuruldu ve tabelası söküldü. Bu gelişme başkana göre yer seçimi olarak algılanırken, Çanakkale Belediyesi belediye iş merkezinde yeni bir yer tahsis edeceği öğrenildi.

Kent Konseyi seçimi geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşti. Seçimlerde Halit Kubilay Fırat 196 oy, eski başkan Ali Çalıdağ ise  128 oy aldı. Seçimlerin 2. Veya 3. Tura kalacağı beklenirken eski başkan Çalıdağ, seçimden çekildiğini açıkladı. Çekilme üzerine diğer turlar yapılmadı ve Fırat, Çanakkale Kent Konseyi’nin yeni başkanı seçildi.

Seçimden hemen sonra Pazartesi ve Salı günü hizmet binasının kapalı olduğu ve çalışanların işbaşı yapmadığı gözlendi. Dün (Çarşamba) ise Çanakkale Belediyesi görevlileri, kent konseyi binasına gelerek “Çanakkale Kent Konseyi” yazısını ve kapıdaki flamayı söktü. Yaşanan bu gelişme halk arasında tepkiyle karşılandı. 

Binaya 15 gün önce badana yapıldı

Maaşları ödenmesine rağmen Kent Konseyi çalışanlarının görev başında bulunmaması, binanın açılamaması ve Kent Konseyi yazısının sökülmesi şaşkınlıkla karşılandı. Kent Konseyi binasında seçimlerden yaklaşık 15 gün önce badana ve boya yapılmasına rağmen seçimlerin hemen ardından kullanıma kapatılması vatandaşlar tarafından garipsendi. Vatandaşlar, kamu hizmeti vermesi gereken bir kurumun neden kapalı olduğunu sorgularken, çalışanların neden işe gelmediklerini öğrenmek istedi.  Yeni yönetim tarafından Kent Konseyi çalışanlarına ulaşmak için yapılan telefon aramalarının yanıtsız kaldığı ve çalışanların aramalara cevap vermediği gibi, geri dönüş de yapmadıkları öğrenildi.


YENİ BİR YER TAHSİS EDİLECEK

Belediye kaynaklarından edinilen bilgiye göre, kent konseyi binasının geleceği için seçimlerin beklendiği ve seçimlerin ardından yeni dönem için kararın beklendiği ifade edildi. Çanakkale Belediyesi’nin sahip olduğu mevcut Kent Konseyi binasının geçici olarak Kent Konseyi’ne verildiği ifade edilirken, Kent Konseyi’nin yeni yerinin Belediye İş Merkezi’nde olacağı öğrenildi. 

Yönetimden açıklama

Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı ve Çanakkale Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi İsmet Balkan yaşanan gelişmeler hakkında basın açıklaması yaptı. Meydana gelen duruma tepki gösteren Balkan, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “28.09.2024 Tarihinde Çanakkale Kent Konseyi seçimleri Sivil Toplum Kuruluşlarının rekor katılımı ile yapıldı ve H. Kubilay Fırat başkanlığında, benimde içinde yer aldığım yürütme kurulu büyük bir oy farkı ile kazandı. Çanakkale Kent Konseyi, kentteki önemli aktörleri bir araya getiren bir platform ve Demokrasi arenasıdır. Başta Sivil Toplum kuruluşları ( Dernekler ), Kamu kurumlarının, Noterler, Sivil toplumun meslek örgütlerinin, Siyasi partilerin ve Muhtarların temsilcileri, kent konseyinde bir araya gelir ve Kent Konseyinden hizmet bekler. Durum böyleyken, Cumartesi gününden bu güne kadar yeni seçilen Başkan ve Yürütme Kurulu olarak sabırla Çanakkale Kent Konseyi binasının açılmasını bekledik.  Açılmayınca, başta Genel Sekreter Gülay Hanıma, Çanakkale Belediye yetkililerine ve Belediye Başkanımıza ulaşmaya çalıştık. Ulaşamadığımız gibi kimse geri dönüşte yapmadı.  Bu sabah belediye yetkilileri, yeni seçilen ve bir an önce çalışmaya başlamak isteyen Başkan ve Yürütme Kurulumuza hiç bir bilgi vermeden Çanakkale Kent Konseyi Binasının üzerinde ki tabela niteliğinde ki yazıları Belediye elemanlarına söktürdü.

“Demokrasi anlayışınız bu mu?”

Balkan açıklamasının devamında şunları söyledi; “Sormak istiyorum;  Demokrasinin temelini temsil eden Sivil Toplum kuruluşlarının hizmet arenası olan Kent Konseyine böyle bir yaklaşımı Çanakkale'ye yakıştı mı? Sivil Toplum Kuruluşlarına mübah görülen,  Çanakkale'de çözülmesi gereken bir çok sorun varken, birlikte çalışıp çözme yerine, yönetim anlayışı bu mu olmalı? Çanakkale Sivil Toplum Kuruluşlarının tamamını kapsayacak şekilde çalışmalar yaparak, Çanakkaleliye hizmet etmek istiyoruz.  Lütfen Çanakkale Kent Konsey Binamızı açın ve çalışmamıza köstek değil destek olun. Çanakkale'ye yakışan bu olur.”

Atakan Alkış