Gündem

Çevresi suyla dolu, denizden su arıtacak, Geyikli’de 200 milyon Euro’luk tartışmalı proje

Ezine ilçesine bağlı Geyikli belediyesi, çevresinde su kaynakları bulunmasına rağmen denizden içme suyu elde etmek için 200 milyon Euro’luk projeye imza attı.

Ezine ilçesine bağlı Geyikli belediyesi, çevresinde su kaynakları bulunmasına rağmen denizden içme suyu elde etmek için 200 milyon Euro’luk projeye imza attı. Sadece tatlı suya kavuşma imkanı olmayan yerlerde hayata geçirilen bu projenin maliyeti de oldukça fazla. Bozcaada’ya deniz suyu arıtma yerine anakaradan deniz altından su götürülürken nüfusu az olan beldede böyle bir projeye imza atılması tartışma konusu oldu.

 

Dünyada başta adalar olmak üzere tatlı suya kavuşma imkanı bulunmayan yerlerde deniz suyu arıtılarak içme suyu elde ediliyor. Deniz suyu çok tuzlu olduğu için içme suyu ele etme imkanı da çok maliyetli ve elde edilen su da zor içiliyor. Şuanda Türkiye’de Marmara Denizi ortasında yer alan Avşa adasında yıllar önce böyle bir arıtma tesisi kuruldu. Avşa adası da hem Avrupa yakasında hem de Anadolu yakasındaki anakaraya çok uzak olduğu için böyle bir yöntem kullanıldı.

DENİZ SUYU NASIL ARITILIYOR

Deniz suyu denizden çekiliyor. Geyikli beldesi merkezi de denizden uzak bir yer. Sadece Odunluk İskelesi civarı deniz kenarında bulunuyor. Denizden alınan su önce içindeki canlıları ayırmak için bir arıtmadan geçiriliyor.

Ondan sonra tuzdan arıtma prosesine geçiliyor. Sonrasında içme suyu haline getirecek dezenfekte yöntemi kullanılıyor. Bu aşamada da ilaç kullanılıyor. Suyun kirlilik durumuna göre de maliyetler artıyor. Suyun arıtması ile sorun bitmiyor, bu sefer arıtılan sudan çıkan yoğun tuzlu suyun ne olacağı da hep tartışma konusu oldu.

 

GEYİKLİ BELEDİYESİ 200 MİLYON EURO’LUK ANLAŞMA YAPTI

Ezine ilçesine bağlı Geyikli Belediyesi’nin 200 Milyon Euro değerindeki projeyi, Pasifik Çevre Teknolojileri ve Mermerler Holding tarafından yapılacak. Deniz suyundan içme suyu üretim tesisi için yer teslimi yapıldı. Proje ile ilgili açıklama yapan Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu “Deniz suyundan içme suyu üretim tesisi yer tahsisi için Pasifik Çevre Teknolojileri ve Mermerler Holding  Murat Mermer ile Geyikli Belediyesi arasında işbirliği protokolü imzalanmıştır. Çok ciddi bir yatırım ve iş imkanı sunacak olan tesis Beldemize 200 Milyon Euro değerinde yatırım yapacak. Proje Türkiye de İlk Olacak Çalışmalara başladık inşallah beldemiz için Hayırlı olsun” dedi.

EN KALİTELİ SU BU BÖLGEDE

Türkiye’nin doğa harikası Kazdağları’nın Bayramiç ilçesi sınırları içindeki bölgesinde her yerde su akıyor. Mitolojide 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen Bayramiç Barajı'nın suyu Bayramiç ilçesinde hem içme suyu hem de arazi suyu olarak kullanılıyor. Bu su aynı zamanda Geyikli beldesinin bağlı olduğu Ezine ilçesine de getirilip burada tarım arazisinde kullanılıyor. Hatta bu su Çanakkale merkeze bağlı Batak Ovası’na kadar getirilip buradaki arazi de sulanıyor. Bayramiç barajındaki su yaklaşık 100 km uzunluğundaki alanda bulunan tarım arazisinin su ihtiyacı gideriliyor. Geyikli yakınına kadar gelen bu su arıtılıp daha az maliyetle içme suyu elde edebilme imkanı var.

Bu su ve hem Ezine ilçesi hem de Geyikli çevresindeki su kaynakları dururken, nüfusu çok az olan Geyikli’de içme suyunun denizden arıtılma çalışması şaşkınlıkla karşılandı. Beldenin 200 milyon Euro gibi büyük bir borcun altına sokulması ayrı bir tartışma konusu.

BOZCAADA’YA DENİZ ALTINDA SU GÖTÜRÜLDÜ

Geyikli beldesinin hemen karşısında bulunan Bozcaada’nın içme suyu ihtiyacını karşılamak için deniz suyu arıtma yerine anakaradan su götürüldü. Getirilen su Geyikli iskelesinin yakınından deniz altından borularla adaya taşındı. Bozcaada’ya bile tatlı su götürülürken Geyikli Belediyesi’nin anakarada olmasına karşın denizden içme suyu arıtmak istemesi uzun süre tartışma konusu olacak.

 

Mehmet Güler