Gündem

Dünya Mimarlık Günü Çanakkale'de etkinliklerle kutlanıyor

TMMOB Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi, 124 ülkede bir milyondan fazla mimar tarafından kutlanan Dünya Mimarlık Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Bu yıl "Katılımcı Kentsel Tasarımda Gelecek Nesli Güçlendirmek" temasıyla yapılan kutlamalar, hafta boyunca devam edecek.

Her yıl farklı bir temayla Ekim ayının ilk pazartesi gününden itibaren kutlanan ve bu yıl “Katılımcı Kentsel Tasarımda Gelecek Nesli Güçlendirmek” temasıyla kutlanacak olan Dünya Mimarlık Günü kapsamında TMMOB Mimarlar Odası Çanakkale Şube Başkanı Sevil Ural tarafından basın açıklaması yapıldı.

TMMOB Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi, Dünya Mimarlık Günü’nün 1985'ten beri her yıl kutlandığını hatırlatarak, bu yılki etkinliklerin 7 Ekim’de başlayacağını ve hafta boyunca Çanakkale’de çeşitli programlarla devam edeceğini duyurdu. TMMOB Mimarlar Odası Çanakkale Şube Başkanı Sevil Ural, mimarlığın kentsel tasarım, sürdürülebilirlik ve toplumsal sorumluluklar açısından önemine vurgu yaptı.

Ural, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler Habitat Günü ile eşzamanlı olarak 7 Ekim 2024’te kutlanan Dünya Mimarlık Günü, kentlerimizin ve toplumun geleceğine odaklanan 'Katılımcı Kentsel Tasarımda Gelecek Nesli Güçlendirmek' teması ile 124 ülkede bir milyondan fazla mimar tarafından kutlanıyor. Mimarlar Odası olarak bu çerçevede seksen bini aşkın meslektaşımızla 'Mimarlık Haftası Etkinlikleri'ni gerçekleştireceğiz." dedi.

Ural, ayrıca günümüz dünyasında kontrolsüz yapılaşma, iklim değişikliği ve sosyal eşitsizliklerin mimarlığın önündeki büyük sorunlar olduğuna dikkat çekti ve mesleğin toplumsal sorumluluklarına işaret etti. Hafta boyunca sürecek etkinlikler, Çanakkale'deki mimarları ve toplumu bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

Açıklamanın devamında; “Mimarların ve meslek kuruluşlarının mesleki ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirmeleri; kamu yararının, nitelikli mesleki hizmetlerin, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir geleceğin güvencesidir. Mimarlar Odası olarak; eşitliğe dayalı, temel insan hak ve özgürlüklerine dair hiçbir ayrım, mahrumiyet ve kısıtlamanın yaşanmadığı sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek dileğiyle meslektaşlarımızın ve toplumumuzun Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Atakan Alkış