Tarım ve Sanayi

Çiftçilere bir darbe de Akdeniz sineğinden

Maliyetlerin artması ve ürünlerin fiyatlarının düşük kalması nedeniyle zor bir yıl geçiren çiftçilerin ürünlerine bir de Akdeniz sineği dadandı. Çanakkale’de hızla yayılan ve önlem alınmayan Akdeniz sineği, meyvelere büyük zarar veriyor.

Başta meyve deposu olarak bilinen Umurbey beldesi olmak üzere birçok bölgede Akdeniz sineği meyvelere zarar verdiği için çiftçiler zor durumda. Çiftçiler, hem Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nü hem de Ziraat Fakültesi’ni çalışma yapmaması ile eleştiriyor.

 

Akdeniz sineği, turunçgillere zarar vermesi ile sık sık gündeme gelmeye başladı. Kayısı, şeftali, incir, Trabzon hurması, elma, armut gibi turunçgillerde sık görülüyor. Daha önce az görülen bu zararlı sinek ile ilgili önemli bir çalışma başlatılmayınca bu yıl daha çok ortaya çıktı ve zarar vermeye başladı.

Çok küçük olduğu için zor görülen bu haşereler, Türkiye’nin meyve deposu olarak bilinen Lapseki ilçesinin Umurbey Beldesi’nde son zamanlarda daha fazla görülmeye başladı. Sinekler, meyvelerin içine girerek adeta içini boşaltıyor ve çürütüyor. Bu sorun her geçen gün artınca çiftçiler de zor durumda kaldı.

Ekonomik kriz, maliyetlerin artması ve diğer sorunlar nedeniyle zor yıllar geçiren çiftçiler, bu sorunlara Akdeniz sineği de eklenince zor dönem geçiriyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi’nin bu konuda önemli bir çalışma yapmaması ile de eleştiriliyor. 

ÖNLEM ALINMIYOR

Sorun nedeniyle bu yıl çok zararları olduğunu belirten Umurbey Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ve çiftçi Halil Öner, sineklerin bu yıl çok daha etkili olduğunu hatırlatarak, sineklerin meyvelerin içine girerek zarar verdiğini söyledi. Sinekler nedeniyle zarar gören meyvelerin pazarda alıcı bulamadığını belirten Öner, yetkili kurum ve kuruluşların bu haşerelerle mücadele çalışmasını yeterince yapmaması nedeniyle de eleştirdi.

AKDENİZ SİNEĞİ

Akdeniz meyve sineği, bilimsel adıyla Ceratitis capitata olarak anılıyor. Günümüzde meyve kalitesini etkileyen en önemli sorunlar arasında sayılan böcek, özellikle tatlı meyvelerin kalitesini düşürüyor. Dişiler, yumurta bırakmak için tatlı meyveleri kullanıyor. Meyve içinde larva aşamasına geçen ve meyveyi delen zararlı, bu yollar mahsullerin pazarda yer alamayacak zarara gelmesine neden oluyor.

Akdeniz sineği, 4-5 mm civarında bir sinek türüd. Kırmızımsı kahverengi renkte. Gözleri parlak ve zümrüt yeşili. Sıfırın altındaki sıcaklıklarda yaşayamadığından “Akdeniz” adını almış. Birden fazla sinek türünün meyveye yumurta bırakması nedeni ile bu sineğin zararı çok büyük.

 

Bünyamin Nami Tonka