Sağlık

Parmak Protezi Nedir? Parmak Protezi Çeşitleri

Protez ile işlevini kaybeden uzvun işlevini geri kazanması amaçlanır. Diz kapağı protezi, kalça protezi, parmak protezi gibi birçok protez çeşitleri bulunur.

Protez kullanım amacı hastanın hayat standardını korumak ve ağrılarını azaltmaktır.

Parmak protezi ise parmağın kaybedilmesi, parmak işlevinin yitirilmesi gibi durumlarda kullanılır. Parmak protezinin birçok çeşidi bulunur ve bu çeşitlere göre işlevi de değişkenlik gösterir. Parmak protezi; tutma kavrama, yazı yazma, telefon kullanma gibi becerileri yapabilir. Özellikle myoelektrik protezler hastaya çok geniş bir hareket kabiliyeti sunar.

Parmak Protezi Nedir?

Parmaklar günlük hayatı sürdürmek için oldukça önemlidir. Bu nedenle parmağını kaybeden ya da parmak fonksiyonunu yitiren kişilerin günlük hayatı sürdürmesi de zorlaşır. Protez ameliyatı yapılmasındaki amaç ise hastanın günlük yaşamının daha kolay bir hale getirilmesi, ağrılarının hafifletilmesi ve estetik görüntü kazandırmaktır.

Parmak protezi ile kişinin kaybettiği parmağının işlevini yerine getirmek amaçlanır. İnce motor becerilerini yapabilmek için önemli görev üstlenen protezler, hastaların da kendini toplum içinde daha rahat hissetmelerini sağlar. Hastanın özgüvenin getirir ve sosyal anksiyeteye engel olur.

Parmak Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Protez ihtiyacı uzman doktor tarafından belirlenmekte olup, her hastanın ihtiyacı olan fonksiyon farklıdır. Bu nedenle kişinin ihtiyacı, yaşam tarzı protez çeşidini etkileyen en önemli etkenlerdir. Protezden en yüksek verimi almak için doğru protez seçimi önem taşır. İşte, parmak protezi çeşitleri;

Pasif Protezler: Parmak kaybı yaşadıktan sonra günlük hayatta zorlanmayan ancak estetik açıdan rahatsız olan kişiler için pasif protezler önerilir. Çünkü pasif protezler maliyet bakımından diğer protezlere göre daha uygundur. Pasif protezlerin amacı parmak görüntüsünü taklit etmek olduğundan estetik bir görüntü oluşturur.. Bu anlamda protezin hareket kabiliyeti yoktur. Yalnızca estetik görünüm amaçlı kullanılır.

Mekanik Protezler: Bir yay ve ip mekanizmasıyla çalışan ve hasta tarafından manuel kontrol edilen mekanik protezler işlevseldir. Tutma, kavrama gibi becerileri yapmayı sağladığından günlük hayatı kolaylaştırır. Mekanik protezlerin yapısı basittir ve uzun ömürlüdür.

Myoelektrik Protezler: Gelişmiş protez çeşitlerinden olan myoelektrik protezler kas sinyallerini algılayan sensörler ile çalışır. Hasta kaslarını gerdiği zaman sensörler sinyalleri algılar ve hareket sağlanır. En işlevsel protez çeşidi olan myoelektrik protezler mekanik protezlere göre daha yüksek maliyete sahip olup, bakımlarının düzenli yapılması gerekir.

Parmak protezi uygulaması yapılırken kişiye göre doğru seçimi yapmak önem taşır. Protezin kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olması gerekir. Bu nedenle protez seçiminde yaş değerlendirmeye alınan bir faktördür. Ayrıca çocuklarda büyüme süreci devam ettiğinden, protez düzenli olarak yenilenmelidir. 

 

Parmak Protezi Nedenleri Nelerdir?

Parmak protezi uygulamasının temel sebebi parmağın kaybedilmesi ve estetik ya da işlevsel açıdan proteze ihtiyaç duyulmasıdır. Parmak iltihabı , kazalar, travmalar, doğuştan gelen anomaliler ve çeşitli hastalıklar parmak kaybına neden olabilir. Herhangi bir sebepten parmağın kaybedilmesi durumunda hem estetik bir görüntü kazanmak hem de günlük hayatı kolaylaştırmak amacıyla protez kullanılabilir.

Parmak Protezi Hangi Durumlarda Takılır?

Kazalar, travmalar ya da bazı hastalıklardan kaynaklı olarak parmak kaybedilebilir. Kaybedilen parmağın işlevini yerine getirmek amacıyla parmak protezi kullanılabilir. Protez ile kişi aktif yaşamına geri dönebilir ve günlük işlerini rahatlıkla yapabilir.

Protezin takılma sürecinde her hasta kendi şartlarına göre değerlendirilir. Protez seçimini belirleyen en önemli husus hastanın genel sağlık durumu ve yaşam biçimidir. Bu hususların değerlendirilmesinin neticesinde nihai karar uzman doktor tarafından verilir. Parmak protezi takılması cerrahi bir operasyon olduğu için işlem esnasında herhangi bir acı hissedilmez. Ancak protez takıldıktan sonra başlangıçta küçük sorunlar yaşanabilir.

Protez takılan bölgede ameliyat sonrası hafif ağrı hissedilmesi, rahatsızlık hissinin oluşması normaldir. Ağrılar için ağrı kesici önerilebilir. Ancak iyileşme süreci uzun değildir. İyileşme tamamlandığında ağrı da kesilecektir. Uzun zaman geçmesine rağmen ağrılarda azalma görünmüyorsa doktora danışmak fayda vardır. Aynı zamanda ameliyat sonrası ödem oluşumu da bu süreçte meydana gelebilir ve bir süre sonra geçer.

Parmak Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Her cerrahi müdahaleden sonra kişinin genel sağlığına dikkat etmesi önem taşır. Parmak protezi ameliyatı sonrası da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Parmak protezi ameliyatı sonrası yapılması gerekenler şu şekildedir;

Yara Bakımı Yapılmalı: Tüm cerrahi operasyonlardan sonra olduğu gibi parmak protezi ameliyatı sonrasında da enfeksiyon riski bulunur. Enfeksiyon oluşmasını engellemek için yaranın temizliğinin ve bakımının yapılması önemlidir. Yara temiz tutulmalı ve düzenli olarak antiseptik solüsyonlarla temizlenmelidir. Ayrıca yaranın sarıldığı steril bandajlar ise düzenli olarak değiştirilmelidir.

Fizyoterapi Desteği: Protez ameliyatları sonrasında fizyoterapi desteği almak önemlidir. Protezin vücuda uyum sağlaması, ağrıları azaltmak amacıyla mutlaka fizik tedaviye gidilmelidir. Fizyoterapi, kasların ve bağ dokuların güçlenmesini sağladığından protezin yerleşimine yardımcı olur.

Doktor Kontrolüne Gidilmeli: Cerrahi operasyonlardan sonra kontrol muayenesine gitmek önem taşır. Protez ameliyatı sonrasında da protezin uyum sağlayıp sağlamadığının tespiti ve yaranın iyileşme sürecinin takip edilmesi için doktora gidilmelidir. Çünkü doktor kontrolleri protezin takibi açısından önemli olup, protezin daha uzun süre kullanılmasını sağlar.

Parmak protezi ameliyatı sonrası yara bakımının yapılması, fizyoterapi desteğinin alınması ve doktor kontrolüne gidilmesinin yanı sıra doğru kullanımda önem taşır. Bu hususta en çok sorulan soru parmak protezi ile suya girilip girilemeyeceğidir. Parmak protezi ile suya girebilmek için protezin çeşidi önem taşır.

 

Mekanik parmak protezleri ve pasif parmak protezleri ile suya girmekte genel olarak bir sakınca yoktur. Ancak myoelektrik protezlerin içeriğinde elektronik bileşenler olduğu için suya girilmemesi gerekir. Protez ile suya girildiğinde sorun yaşamamak için suya girmeden önce mutlaka uzman görüşü alınmalıdır.  

 

Sık Sorulan Sorular

Parmak protezi engel oranı nedir?

Parmak protezinin sabit bir engel oranı yoktur. Parmak protezi engel oranını belirleyen faktör parmak kaybının ve protezin kişinin hayatına olan etkisidir. Parmak protezinin etkisi hem mesleki açıdan hem de günlük hayat açısından değerlendirilir ve sağlık kurulu tarafından engel oranına karar verilir.

 

Parmak protezi diğer protezlere göre günlük hayatı daha az etkilediğinden engel oranı da diğer protezlere göre daha az olmaktadır.

 

Parmak Protezi Fiyatları Neye Göre Değişiyor?

Parmak protezi fiyatını etkileyen en temel faktör protezin türüdür. Pasif ve mekanik protezler daha uygun ücretlere sahipken, myoelektrik protezler daha yüksek ücretlere sahiptir. Ayrıca protezde kullanılan malzeme de protez fiyatını doğrudan etkileyen faktörlerdir.

 

Parmak protezi ameliyatını etkileyen yan faktörler olarak ameliyatın yapıldığı hastanenin özel olup olmaması, cerrahi müdahaleye ve doktora verilecek ücret sıralanabilir.

 

Parmak Protezi Kaç Yılda Bir Değişir?

Parmak protezi genel olarak 3 ile 5 yıl arasında kullanılırken, bu süre çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Protezin türü, kalitesi kullanım süresi üzerinde doğrudan etkilidir. Ayrıca protezin düzenli bakımlarının yapılıp yapılmaması da protez ömrünü etkileyen faktörler arasındadır.

 

Protez kullanılırken aşınma, yıpranma ya da fonksiyon kaybı gibi durumlar tespit edildiğinde mutlaka uzman doktora danışılarak görüş alınmalıdır.

 

Parmak Protezi Bakımı Nasıl Yapılır?

Parmak protezinin genel kullanım süresi 3 yıl ile 5 yıl arasındadır. Protezin ömrünü etkileyen en temel faktör ise bakımlarının düzenli yapılıp yapılmamasıdır. Dolayısıyla protezin temizliği ve bakımını yapmak önem taşır. Protez temiz bir bezle silinebilir. Ayrıca düzenli doktor kontrolüne gidilerek bakımı da sağlanabilir.

Kaynak:www.medicalpark.com.tr