Yerel

5000 yıllık tatlı: Globi

Tevfikiye köyünde, Troya dönemine ait tarifle yapılan Globi tatlısı, 5000 yıllık geçmişiyle dikkat çekiyor. Antik çağdan gelen bu eşsiz tatlı, lezzetiyle damaklarda tarihin esintilerini taşıyor.

Çanakkale’nin Tevfikiye köyünde yapılan Globi tatlısı, antik çağdan gelen tarifiyle günümüzde büyük bir ilgi görüyor. Troya kazı çalışmaları sırasında açığa çıkan tabletlerdeki tarifin günümüze uyarlanmasıyla ortaya çıkan bu tatlı, 5000 yıllık geçmişiyle dikkat çekiyor. Globi veya Çanakkale Troya Tatlısı olarak bilinen bu lezzet, antik çağın en sevilen tatlılarından biri. 2018 yılında Troya Yılı ilan edilmesiyle birlikte popülaritesi artan Globi, deneyenlerin damaklarında bir cümbüş yaratıyor. Troya döneminde yaygın olarak kullanılan lor peyniriyle yapılan bu tatlı; elma, bal, susam, tarçın, zeytinyağı ve nane ile harmanlanarak servis ediliyor. İrmik, süt ve bal ile hazırlanan tatlı, yöreye ait kelle peyniri ile yoğruluyor ve şekil verildikten sonra susamla kaplanıyor. Belirli bir süre buzlukta bekletilen tatlı, kızartmaya hazır hale geliyor ve son dokunuş olarak taze nane ile süsleniyor.

Un ve şeker içermemesiyle de dikkat çeken Globi tatlısının gerçek lezzetini almak için bütün malzemeleri aynı anda tatmak gerekiyor. Bu eşsiz tatlı, sadece Tevfikiye köyündeki Globi Kafe’de ve Çanakkale’deki bir otelde bulunuyor.

 

Tuba Demirtaş