Gündem

Şehitliklerdeki HAÇ’lı aydınlatma ile Göğsündeki HAÇ’lı nişan benzerliği

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Şehitler Abidesi ve Kilitbahir Kalesi’ne HAÇ şeklinde aydınlatma yapması tepki toplamıştı.

Tepkiler devam ederken, ortaya aydınlatma ile birebir benzer HAÇ’lı nişanın Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’e Yeni Zelanda Devleti tarafından verildiği ortaya çıktı. Bu benzerlik tesadüf mu sorusunu akıllara getirirken Kaşdemir’in onurla taşıdığı HAÇ’lı nişan, son olarak Yeni Zelanda’nın Ankara Büyükelçisi Zoe Coulson- Sinclair’i ziyaret ettiği sırada da taktı ve çektirdiği fotoğrafları sosyal medya hesaplarında paylaşıldı.

 

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası, binlerce şehidimizin kanıyla sulanmış bir yer. Hem maddi hem de manevi açıdan burası Türkiye’nin en değerli toprakları. Dünyanın dört bir yanında gelen düşmanlara karşı Türk milletinin mücadele etti. Bu mücadele sırasında binlerce dedemiz şehit oldu. Büyük bedeller ödenerek korunan bu topraklar, dünyanın en büyük açık hava müzesi konumunda.  Ülkemiz için bu kadar büyük önem taşıyan bu alanın korunması için Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kuruldu.

Bu başkanlığın başına ise asıl mesleği Avukatlık olan İsmail Kaşdemir getirildi. Kaşdemir’in gelmesi ile beraber bölgede tartışmalı çalışmalar yapılmaya başlandı. Son olarak tepki toplayan ise şehitliklerde yapılan aydınlatmanın HAÇ şeklinde olması.

 

Manevi değeri büyük olan bu bölgeye gelen vatandaşların tepkisini çeken ise bu yeni yapılan aydınlatmalar. Hem Çanakkale Şehitler Abidesi alanında hem de Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir Köyü’nde bulunan tarihi kalede HAÇ şeklinde aydınlatmalar kurulmuş.

Şehitler abidesi ve kale çevresinde bulunan aydınlatmaların HAÇ şeklinde aydınlatma yapması ziyaretçilerin tepkisi ile karşılanıyor.

Özelikle Müslüman coğrafyasına Hristiyan aleminin zülüm ettiği bu dönemde onların işareti olan böyle bir görsel daha çok tepki topluyor. Bu aydınlatmaları gören vatandaşlar çektiği fotoğrafları sosyal medya hesaplarında paylaşarak tepki gösteriyor.

 

HAÇ’LI NİŞAN ALMIŞ

Şehitliklerde HAÇ şeklindeki aydınlatmalar tepki toplarken, Başkan Kaşdemir’in aydınlatmalarla tıpa tıp aynı HAÇ’lı bir nişan aldığı da ortaya çıktı. Bu “benzerlik tesadüf mu” sorusu akıllara getirirken HAÇ’lı nişanın bu yıl Mayıs ayında Yeni Zelanda’da verildiği öğrenildi. Alan başkanlığı o dönem nişanla ilgili şu haberi paylaşmıştı;

 

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’e Yeni Zelanda Devleti tarafından Liyakat Nişanı Onursal Üyeliği takdim edildi. Türkiye – Yeni Zelanda ilişkilerine katkılarından ötürü Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir 2024 yılı Yeni Zelanda Liyakat Nişanı Onursal Üyeliği ile ödüllendirildi. Yeni Zelanda Başbakanlığı ve Kabine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; “Yeni Zelanda ve İngiliz Milletler Topluluğu Savaş Mezarlarının bulunduğu Tarihi Alan'ın korunmasında ve Yeni Zelanda için ulusal öneme sahip Tarihi Alan'nda her yıl düzenlenen Anzak Günü anma törenlerinin güvenli şekilde gerçekleşmesine sağladığı katkılardan dolayı Türk hükümetinin sorumlu üst düzey yetkilisi olan İsmail Kaşdemir'in Yeni Zelanda Liyakat Nişanı Onursal Üyeliği'ne layık görüldüğü belirtilmiştir.” Liyakat Nişanı Yeni Zelanda Genel Valisi Cindy Kiro tarafından takdim edildi. Tören Yeni Zelanda Türkiye Büyükelçisi Ömür Ünsay ve Çanakkale Valisi İlhami Aktaş'ın katılımlarıyla gerçekleşti. 31 Aralık 2023 yılında ilan edilen listede, tek Türk isim olarak İsmail Kaşdemir yer almıştı. Nişan, Mayıs 2024 ayında düzenlenen törenle verilmişti.

NİŞANI TAKARAK ZİYARET ETTİ

Geçtiğimiz günlerde Kaşdemir, Ankara’da bir dizi ziyaretlerde bulundu. Yeni Zelanda’nın Ankara Büyükelçisi’ni ziyaret ederken nişanı takıp gitmesi dikkat çekti. Ziyarette çektirdiği HAÇ nişanlı fotoğrafı sosyal medya hesabında, “Yeni Zelanda’nın Ankara Büyükelçisi Sn. Zoe Coulson- Sinclair’i ziyaret ettim. Çanakkale Tarihi Alan ve gelecekte yapabileceğimiz işbirlikleri üzerinde istişarelerde bulunduk.” notu ile paylaştı.

Mehmet Güler

Foto: alan başkanlığı, arşiv, BHA