Yerel

I. Uluslararası Tomris Öziş Piyano Günleri Çanakkale’de başladı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen I. Uluslararası Tomris Öziş Piyano Günleri, Nedime Hanım Evi’nde başladı.

Erken yaşta sahne hayatına veda eden ünlü piyanist Tomris Öziş’in anısını yaşatmayı amaçlayan etkinlik, genç sanatçıları bir araya getirerek alanında ünlü piyanistlerle buluşturmayı hedefliyor. Özgün çalışmalardan haberdar olmayı, genç yeteneklere rehberlik sağlamayı ve piyano sanatına ilgi duyanları Çanakkale’de ağırlamayı amaçlayan organizasyon, 1-2-3 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleşiyor. ÇOMÜ’den yapılan açıklamada, "Piyano sanatına her yönüyle ilgi duyan herkesi güzel şehrimiz Çanakkale’de ağırlamaktan onur duyacağız," denildi.

 

Tomris Öziş: Unutulmaz bir piyanist

1935’te İstanbul’da doğan Tomris Öziş, küçük yaşta başladığı piyano eğitimine İzmir Konservatuvarı’nda devam etti. Almanya’da Münih Devlet Yüksek Müzik Okulu’nda üstün yetenekli genç müzisyenlerle birlikte eğitim alan Öziş, 1960’ta bu okuldan mezun oldu. Türkiye’de ve Avrupa’da birçok şehirde konserler veren sanatçı, konser piyanistliğinin yanı sıra İzmir Devlet Konservatuvarı ve Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretmen olarak görev yaptı. Sağlık sorunları nedeniyle 1982’de sahnelere veda eden Öziş, birçok dinleyici ve müzisyen tarafından "özel bir piyanist" olarak nitelendiriliyor.

Öziş’in İzmir, Münih, İstanbul, Ankara, Miami gibi şehirlerde konser verdiği; İstanbul Şehir, İzmir Senfoni ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası gibi birçok orkestra ile sahne aldığı biliniyor. Gotthold Ephraim Lessing, Cemal Reşit Rey, Orhan Barlas ve Gürer Aykal gibi dünyaca ünlü şeflerle de çalışan sanatçının canlı konser kayıtları, şimdi bir arşiv edisyonu olarak dinleyicilere sunuluyor.

 

Tuba Demirtaş