Şehitliklerden daha çok buralarda vakit geçirince, Gelibolu Yarımadası’nda bulunan şehitlikler, tarihi yerler, siperler ise kaderine terkedilmiş gibi her geçen gün büyük zarar görüyor. Siperler yıkılmış, bonetler çökmüş, tarihi alandaki hemen her yer büyük zarar görmüş durumda.
Çanakkale Savaşları, Türk Milletinin dünyanın en güçlü devletlerine karşı, insanüstü direnmesi ile kazanılan bir savunma destanıdır. 8,5 ay süren bu savaşın yaşandığı yer ise Gelibolu Yarımadası. Binlerce şehidimizin yattığı ve şehit kanları ile sulanmış bu bölge, dünyanın en büyük açık hava müzesi konumunda. Alanın içinde şehitlikler, mevziler, siperler, sahra hastaneleri, savaşta kullanılan malzemeler ve birçok önemli yer bulunuyor. Bu önemli yerin en üst seviyede korunması ve tahrip edilmemesi gerekiyor. Bu kadar önemli olan bölge, 1973 yılında Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park ilan edildi. Daha sonra bu bölgenin ismi ve statüsü değiştirilerek, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yapıldı.
İKİ YERDE MAKAM ODASI VAR
Bu tarihi alanın başında ise Çanakkale’nin eski milletvekili ve avukat İsmail Kaşdemir getirildi. Yıllardır burada görev yapan Kaşdemir, son yıllarda bölgeden daha çok Çanakkale merkezde vakit geçirmesi ile tartışılıyor. Yarımadada çalışma ve makam odası bulunuyor. Daha önce sadece burada kalan Kaşdemir, daha sonra Çanakkale merkezde de büro kiraladığı öğrenildi. Hem yarımadada hem de merkezde makam odası olduğu belirtiliyor. Kaşdemir, tarihi alana bazen uğradığı, daha çok Çanakkale merkezde vakit geçirdiği biliniyor. Herhangi bir yerde protokol varsa, Kaşdemir’in hiç programları kaçırmadığı çok daha fazla konuşulmaya başlandı. Kaşdemir, programların protokolünü hiç kaçırmaması ile herkesin dilindi. Gitmediği programlarda ise sohbetlerin konusu oluyor.
TARİHİ ALAN DÖKÜLÜYOR
Başkan Kaşdemir, daha çok merkezde programlarda vakit geçirince, tarihi alan da kaderine terkedilmiş durumda. Tarihi alanda bulunan birçok tarihi yer yıpranmış, yıkılmış. Namazgah Tabyası’nda bulunan bonette çökmeler oluşmuş, bonetlerin üstü açılmış, tarihi taşlar yerinde çıkmış. Büyük delik açılan yerin taşları çevreye saçılmış durumda. Ziyaretçilerin büyük tepkisini çeken yer, uzun zamandır bu halde olduğu belirtildi. Aynı durum Conkbayırı’nda bulunan siperlerde de var. Çanakkale Savaşları’nı dönüm noktası olan bu anlamlı yerde aslına uygun yapılan siperlerin durumu da içler acısı. Tahtalar yerinde çıkmış, bir kısmı yıkılmış. Siperlerin kenarları çökmüş. Gelibolu Yarımadası’ndaki bakımsızlık ve ilgisizlik birçok yerde var. İlgilemeyen bu alanların içinde bulunduğu durum, tepki topluyor. Bu sorunları gören ziyaretçiler çektiği fotoğrafları sosyal medya hesaplarında paylaşıyor.
Mehmet Güler