Gündem

"Deprem Değil, İhmal ve Bina Öldürür!"

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay, deprem fay hatları üzerinde bulunan Çanakkale’ye dikkat çekerek kaçak ve kontrolsüz yapılaşmaları hatırlattı.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay, deprem fay hatları üzerinde bulunan Çanakkale’ye dikkat çekerek kaçak ve kontrolsüz yapılaşmaları hatırlattı. Kutluay,Çanakkale halkının depreme bilinçli, önceden hazırlıklı olması ve bu şehirde güvenli bir yaşam kültürünün inşa edilmesi büyük önem taşıyor. Deprem değil, ihmal ve bina öldürür!" dedi.

Ülkemiz, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinin üzerinde yer alıyor. Son olarak 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve "Asrın Felaketi" olarak adlandırılan, 11 ilimizde büyük yıkımlara sebep olan depremler, hepimizi derinden etkiledi. Binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti, binlercesi yaralandı ve çok sayıda aile evsiz kaldı. Çanakkale’de deprem fay hattı üzerinde duruyor. Bu konuda depremle ilgili ne gibi hazırlıklar yapıldığı sık sık gündeme geliyor. Bir kez daha bu önemli ve hayatı gerçeği dile getiren Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay, önemli açıklamalar yaptı:

Depremle Yaşamayı Öğrenmek Zorundayız

Deprem gerçeğiyle yaşamak zorunda olduğumuz ülkemizde, doğa olaylarının büyük afetlere dönüşmemesi ve milyonlarca insanı etkileyen acıların tekrar etmemesi için harekete geçmek zorundayız. Çanakkale halkının depreme bilinçli, önceden hazırlıklı olması ve bu şehirde güvenli bir yaşam kültürünün inşa edilmesi büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda, Çanakkale'nin siyasi otoritelerine, kamu kurumlarına, meslek örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına ve her bir vatandaşa görevler düşmektedir. Her birimiz, bireysel ve toplu koruyucu önlemlerle olası zararları en aza indirebiliriz.

Kaçak ve Kontrolsüz Yapılaşma Can Almaya Devam Ediyor 

Depremin can ve mal kaybına yol açmasının başlıca nedenleri; kaçak ve kontrolsüz yapılaşma, plansız kentleşme, yetersiz denetim ve mühendislik hizmetlerine gereken önemin verilmemesidir. İnşaat ruhsatı veren yetkili kurumların, kişiye göre değil zemine göre imar sağlaması gerekmektedir. Çanakkale'nin geleceği için bu standart kaçınılmazdır ve tartışmaya kapalıdır. Yapılaşmada zemin özelliklerinin dikkate alınması, çok disiplinli denetim ve mühendislik çalışmasının zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Unutulmamalıdır ki bir yapının sorumluluğu yalnızca müteahhite ait değildir; jeoloji ve jeofizik mühendisleri, mimarlar, inşaat mühendisleri, işçiler, tedarik firmaları, denetim firmaları ve resmi yetkililer gibi birçok paydaş bu sorumluluğu paylaşmaktadır.

 

Yeni Yapılarda ve Eski Binalarda Güvenlik Önceliğimiz Olmalı

Yeni yapıların yer seçiminden, eski yapıların güçlendirilmesine kadar yapılacak her planlama, teknik uzmanlık ve bilimin ışığında şekillenmelidir. Çanakkale’de risk teşkil eden binalar yıkılmalı ve güçlendirme gerektiren binalar için gerekli çalışmalar hızla yapılmalıdır. Bu bağlamda, "imar affı" gibi günü kurtaran ancak uzun vadede can güvenliğimizi tehdit eden uygulamalara izin verilmemelidir.

 

Deprem Ülkesinde Bilim ve Denetimle Güvende Yaşayabiliriz

Türkiye bir deprem ülkesidir; Çanakkale’miz de birinci derece deprem kuşağında yer almaktadır. Sağlıklı ve güvenli kentleşme için yerel yönetimlerle, siyasilerle ve bürokratlarla el ele vererek denetim, bilim ve mühendisliğin yol göstericiliğinde çalışmalıyız.

Tekrar vurgulamak isteriz ki; deprem değil, ihmal ve bina öldürür!”

Haber merkezi