Gündem

Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü mesajı

Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla basın açıklaması yayımladı.

 Kadın Meclisi Başkanı Didem Gürdoğan tarafından yapılan açıklamada, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için ulusal ve yerel düzeyde farkındalık çalışmaları, eğitimler ve toplumsal iş birlikleri vurgulandı.

1999 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen bu özel günün, kadınların fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete karşı korunması adına önem taşıdığı ifade edildi. Gürdoğan, dünyada her üç kadından birinin yaşamı boyunca en az bir kez şiddete maruz kaldığını belirterek, şu bilgileri paylaştı: 

Şiddet Verileri: 2022'de dünya genelinde 48.800 kadın ve kız çocuğu aile üyeleri tarafından öldürüldü. 2024 yılında Türkiye'de ise şu ana kadar 296 kadın cinayeti işlendi.

Çanakkale'deki Durum: 2023 yılında 3.598 kadına yönelik şiddet vakası kayıtlara geçerken, 2024'te kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet vakalarının arttığı ifade edildi.

Kadın Meclisi, şiddeti önlemenin en etkili yolunun, bu sorunun kaynağına inmek ve şiddet daha ortaya çıkmadan önlem almak olduğuna dikkat çekti. Bu kapsamda şu çalışmalar gerçekleştiriliyor: Çanakkale Belediyesi iş birliğiyle, toplumsal cinsiyet eşitliği konulu atölyeler düzenleniyor. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, ŞÖNİM, İl Sağlık Müdürlüğü ve Baro Kadın Komisyonu ile ortak projeler yürütülüyor. Şiddet mağdurlarının temel hizmetlere erişimini kolaylaştırmak ve kaliteyi artırmak amacıyla yerel yönetimlerle koordineli çalışmalar yapılıyor.

Gürdoğan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınlara tanıdığı hakların önemine değinerek, 17 Şubat 1926'da kabul edilen Türk Medeni Kanunu'nun Türk kadınının hayatında bir devrim olduğunu vurguladı. Gürdoğan, kadınların eşit haklara sahip olduğu bir dünya için dayanışmanın ve toplumsal seferberliğin önemine işaret etti.

"Yalnız değiliz ve dayanışmanın ötesindeyiz. Artık yan yana, diz dizeyiz," diyen Gürdoğan, herkesin eşit fırsatlardan yararlandığı bir dünya için harekete geçme çağrısı yaptı. Kadın Meclisi, şiddete karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla paneller, söyleşiler ve medya etkinlikleri düzenlemeye devam edeceklerini açıkladı.

25 Kasım'ın tarihsel önemi

Açıklamada, bugünün tarihsel temeli olan 1960’ta Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı mücadele eden ve vahşice öldürülen Mirabal Kardeşler’in, kadın hakları mücadelesinin sembolleri olduğu hatırlatıldı. Kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin sürdürülebilir olması için toplumun tüm kesimlerinin iş birliği yapması gerektiği mesajı verilerek basın açıklaması sona erdi.

 

Hasan Sami Er/ foto: BHA