Gündem

Engeller Kalksın (videolu)

Dünya Engelliler Günü’nde Çanakkale’de yaşayan engelli bireyler ve temsilcileri, yaşadıkları sorunları dile getirerek çözüm taleplerinde bulundu.

 Braille alfabesinde okunan basın açıklamasında; “Kentlerimiz, açık alanlarımız, konutlarımız ve toplu taşıma araçlarımız, engelliler yok sayılarak planlanmaktadır.  Haklara, hizmetlere, meskenlere ve bilgiye erişebilmemizin önünde halen engeller bulunmaktadır.” denildi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1992 yılında ilan edilen ve her yıl 3 Aralık’ta kutlanan Dünya Engelliler Günü dolayısıyla dün saat 11:30’da Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Altı Nokta Körler Derneği, Çanakkale Özgün Bireyler Otizm Derneği, Çanakkale Zihinsel Engelliler Derneği, Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi ve Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şubesi dernekleri temsilcileri tarafından çelenk sunumu gerçekleştirildi. Günün anlam ve önemini vurgulayan konuşmayı Altı Nokta Körler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Nagihan Çetin yaptı. Çetin, engelli bireylerin yaşamını zorlaştıran yapısal sorunlara dikkat çekerek, eğitim ve istihdam olanaklarının yetersizliğinden, erişilebilirlik sorunlarından ve toplumsal ayrımcılıktan bahsetti. Programa Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Kent Konseyi Başkanı Halit Kubilay Fırat, Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Ümit Burunlular, engelli dernek yöneticileri ve çok sayıda engelli vatandaş katıldı.

Basın metnini görme engelli bireylerin kullandığı Braille alfabesinden okuyan Altı Nokta Körler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Nagihan Çetin konuşmasında; “Engelli olmayı biz seçmedik. Ancak bugün ülkemizdeki engelli nüfusun büyük çoğunluğu, eğitim ve istihdam gibi temel haklardan yoksun bırakılmış durumda. Kentlerimiz, açık alanlarımız, konutlarımız ve toplu taşıma araçlarımız, engelliler yok sayılarak planlanmaktadır.  Haklara, hizmetlere, meskenlere ve bilgiye erişebilmemizin önünde  halen engeller bulunmaktadır.  Toplumumuzda engellilere yönelik ayrımcılık, değer yargıları, tutum, davranış ve uygulamalar son derece yaygındır.  Ücretsiz ya da indirimli tarifelere, sosyal yardımlara dayanan sosyal iklimi, acil bakım himaye ve yardıma muhtaç  engelli imajının doğmasına yol açmaktadır.  Bu sayede engelliler halkın çoğu tarafından  hak öznesi olan eşit kişiler olarak  değil, bakılması, korunması ve yardım edilmesi  gereken zavallı kişiler olarak  görülmektedir” dedi. 

Çetin, engelli bireylerin sosyal haklarında son yıllarda yaşanan kayıplara da değindi. Sağlık kurulu raporları yönetmeliği nedeniyle birçok kişinin önemli haklarını kaybettiğini, engelli aylıkları ve evde bakım hizmetlerinin kesildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Çağdaş demokrasilerin bir özelliği olan karar alma süreçlerine katılım hakkımız yok sayılıyor. Engelli çocuklar ve kadınlar şiddet ve kötü muameleye karşı savunmasız bırakılıyor. Bizler sadaka değil, herkesle eşit hak ve fırsatlara sahip bireyler olarak yaşamak istiyoruz” dedi.

Engelli bireylerin haklarını iyileştirmek için tüm siyasi partilere çağrıda bulunan Çetin, yetkilileri göreve davet ederek, hak temelli bir yaklaşımın benimsenmesini talep etti. Çetin; “Bizler himaye, himmet, sadaka değil, herkesle eşit haklara fırsatlara ve olanaklara sahip başı dik yurttaşlar olarak  yaşamak istiyoruz” dedi.  

Atakan Alkış