3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve Engelliler Haftası kapsamında Çanakkale Valiliği, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Müzik ve Sahne Sanatlarını Geliştirme Derneği iş birliğiyle düzenlenen kış kampı, otizmli bireylerin müzik yeteneklerini geliştirmeyi hedefliyor. Kamp, 6-8 Aralık tarihleri arasında İris Otel’de gerçekleştiriliyor.
Kampın ikinci gününde Çanakkale Valisi Ömer Toraman ve eşi Neşe Toraman, otizmli öğrencilerin piyano, akordeon ve kanun performanslarıyla karşılandı. Öğrencilerden Koral Erdeniz (piyano), Mehmet Çağırhan Atyıldız (akordeon) ve Eren Arıcan (kanun) çaldıkları parçalarla misafirlere hoş geldiniz dedi. Vali Toraman, etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada; “3 Aralıkta Dünya Engelliler Günü ve 3 Aralığı da içine alan haftanın engelliler haftası olması nedeni ile bu etkinlik düzenlendi. Bu etkinliğinde amacı farkındalığı arttırmak. Bu amaç doğrultusunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ‘nin çok kıymetli dekanı Profesör Doktor Uğur Türkmen ve öğretim üyeleri otizmli bireyleri ve müziği buluşturan önemli bir projeyi “Engellerin Ötesinde Müzik” başlığı ile hayata geçirmişler. Bizde bugün bu projenin kış kampı çalışmalarına katıldık. Ben projede emeği olan Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ‘nin çok kıymetli dekanı Profesör Doktor Uğur Türkmen’i ve değerli hocalarımızı tebrik ediyorum. Bu etkinliğe otizm’li bireylerin aileleri de katıldı. Ben asıl teşekkürü ailelerimize etmek istiyorum.aileler Otizimli çocuklarına çok önemli destek veriyorlar.Bu destek çok önemli.hayata geçirilen bu projede çok kıymetli hiç ummadığınız hiç tahmin etmediğimiz otizmli bireylerin çok önemli müzik yetenekleri oluyor. Önemli olan bu yeteneklerin açığa çıkartılması.bu proje vesilesi ile bununda gerçekleşmiş olduğunu görmekten de mutluluk duyuyoruz” dedi.
ÇOMÜ'den toplumsal katkı vurgusu
ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Aydın ise üniversitenin sadece akademik bir kurum olmadığını belirterek, toplumsal sorunlara odaklanma hedeflerinin altını çizdi. Aydın, “Engelliler Haftası boyunca farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Engelli bireylerin yaşadığı zorlukları anlamak adına bir etkinlikte gözlerimi bağlayarak yürümeyi denedim; bu deneyim beni çok etkiledi. Üniversitemiz, toplumun her kesimiyle iş birliği yaparak bu tür projeleri desteklemeye devam edecek.” dedi.
Otizmli öğrencilerden anlamlı hediye
Kış kampının sonunda, otizmli öğrenciler Vali Ömer Toraman’a ve eşi Neşe Toraman’a kendi imzaladıkları seramik bir hediye sundu. Etkinlik, müzikle birleşen farkındalık çalışmalarının toplumsal etkisine dair güçlü bir örnek oldu.
Projeye destekler artarak devam ediyor
“Engellerin Ötesinde Müzik” projesinin, otizmli bireylerin yeteneklerini ortaya çıkarması ve toplumsal farkındalık yaratması açısından önemli bir model olarak öne çıktığı belirtiliyor. Organizasyonun destekçileri, bu tür projelerin yaygınlaşması için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.
Dilgen Beril Erken