Yatırım

Ekolojik Köy Yatırımlarında Bunlara Dikkat!

Türkiye’de bulunan eko köylerin henüz Avrupa’da bulunan eko köy girişimleri ile aynı şartları yakalayamadığını belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Eylül Helin Gül, yatırımcıların bu alanlarda dikkat etmesi gerekenleri açıklayarak yol haritası çizdi.

Ekolojik köylerin çoğunlukla şehir hayatı ve küresel etkilerinden rahatsız olan bir topluluk tarafından kırsala geçiş ile kurulduğunu vurgulayan EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Eylül Helin Gül, “Ekolojik köy projeleri yapımında son dönemlerde devlet teşviklerinin olduğu ve aynı zamanda çeşitli dernek ve kuruluşların da eko köy projelerine destek çıktığı görülüyor.  Türkiye’de bulunan eko köyler henüz Avrupa’da bulunan eko köy girişimleri ile aynı şartları yakalayamadı. Türkiye Eko Köylerinin gelişimi için katılımcı sayılarının artması, finansal teşvikler sağlanması ve bu yerleşkelerin hukuki açıdan koruma altına alınması gerekiyor.” dedi.

Özellikle Çanakkale ili genelinde çevre düzeni planından sonra yaklaşık 500 adet eko turizm projesi başvurusu yapıldığını sözlerine ekleyen Gül, “Eko turizm alanlarının sürdürülebilirlik ilkesi ile değerlendirilmesi gerektiğinden bu projeler özelinde enerji kaynakları, ekolojik mimari ve yöresel mimari bakımından incelenmesi gerekiyor. Yerel halk ve çevreciler tarafından eko turizm alanı olarak ilan edilen ve proje yapılan yerleşkelerde amacın dışına çıkılarak ikinci konut oluşturulduğu da biliniyor. İkinci konut anlayışı eko turizmin amacını desteklememekle birlikte, eko turizm alanlarında yapılacak faaliyetlerin bölgenin doğal yaşamına ve yerel halkına destek olması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Gül; Yatırımcıların Bu Alanlarda Dikkat Etmesi Gerekenleri de Şöyle Sıraladı:

• Yapılan projelerde, 1/100.000, 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli imar planlarında imar durumunun ne olduğu, arsa üzerine konut kullanımı olan bir yapı için izin verilip verilmeyeceği, kat irtifakı / kat mülkiyeti kurulup kurulamayacağı ile ilgili olarak satıcı firmalardan bilgi alınması gerekmektedir,

• Bu konu çok sayıda kanun ve yönetmeliği ilgilendirdiği için yatırım kararı öncesi mutlaka bir hukukçudan görüş alınması gerekmektedir,

• Piyasadaki arsa projelerinde satışlar arsa hissesi satışı ya da şirket hissesi şeklinde yapılmaktadır. İdeal olan yatırım bu alanların müstakil arsa ya da kat mülkiyetli yapı şeklinde satılmasıdır. Yatırımcıların bu konunun hukuki boyutunu göz önünde bulundurarak yatırım yapmaları önerilmektedir,

• Yatırımcıların bitmiş projelerden yapı alırken yapıya ilişkin yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi alınmış şekilde projenin teslim edilmesine dikkat etmesi önerilmektedir.

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Hakkında: EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık AŞ, gayrimenkul sektörün uzman isimleri tarafından 2008 yılında kuruldu. EVA, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen Değerleme Şirketlerinden olup ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)  tarafından finans kurumlarına,  “gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” hizmet verme yetkisine sahip şirketler arasındadır. Ayrıca uluslararası bir kurum olan RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) tarafından Türkiye’de “Regulated by RICS” olarak ünvanı verilen ilk kuruluştur.

EVA Değerleme’nin kendi alanında 26 adet uluslararası ödülü bulunmaktadır. Finans piyasaları konusunda dünyanın önemli otoritelerinden Euromoney Yayın Kurumunun lider dergisi olan Euromoney Magazine her yıl dünyanın birçok ülkesinde çeşitli kategorilerde en başarılı kurumları bilimsel bir çalışma ile belirlemektedir.  EVA  Değerleme,   2011 senesinde Euromoney tarafından Değerleme Konusunda Türkiye En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması, 2013 senesinde Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde, 2014 senesinde ise “Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Araştırma Firması" ödülüne, 2016, 2017 ve 2018 senelerinde tekrar Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde layık görülmüştür. 2020 yılında ise  Euromoney’in “Real Estate Awards 2020” ödülleri kapsamında, Türkiye'nin en iyi Gayrimenkul Araştırma ve Gayrimenkul Değerleme firması seçilmiştir. Ayrıca uluslararası International Property Awards, EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı 2013-2014 senesi ödüllerinde "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" ve "Avrupa'nın En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması";  2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 ve 2018-2019 senesinde ise arka arkaya tekrar "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması"  olarak seçmiştir. Tüm bu ödüller yanısıra 2017 senesinde Global Brands Magazine tarafından “Best Property Appraisal Company, Turkey 2017”, 2018 senesinde Global Brands Magazine tarafından “Most Innovative Real Estate Valuation Brand, Turkey 2018, 2023 senesinde tekrar Global Brands Magazine tarafından “Best Real Estate Advisor Turkey 2023 ödülüne layık görülmüştür. 2024 senesinde Boston Brand Research&Media tarafından “Best Real Estate Advisor, Turkey 2024 ödülüne layık görülmüştür.

EVA Gayrimenkul Değerleme, her türlü gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı hak ve faydaların değerlemesi, makine ve ekipman değerlemesi hizmetleri vermekte, gayrimenkul projelerinde fizibilite, şerefiyelendirme, yer seçimi analizi, çalışmaları yapmakta, en iyi ve en verimli kullanım etütleri hazırlamakta, kurumsal imar barışı danışmanlığı hizmeti vermekte, finansal kurumlar için kredilerde yatırım ilerleme raporları hazırlanması hizmetleri vermektedir. Şirketin ortakları ve Yöneticileri arasında Türkiye’nin ilk SPK Lisanslı Değerleme Uzmanlarından Cansel Turgut Yazıcı, Özdil Şahin, Özhan Yurtseven ve Zuhal Balsarı bulunmaktadır. Şirketin Türkiye Otel Sektörü Pazar Analizi Raporu, Türkiye Alışveriş Merkezleri Potansiyeli Analizi raporları, İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler Raporu, İstanbul Yurt sektörü raporu gibi yayınlanmış sektörel araştırma raporları vardır.

Haber merkezi