Boğazın bazı noktalarında görülen müsilaj, özellikle balıkçılar arasında tedirginliğe neden oldu. Yetkililer, durumu analiz etmek ve önlemler almak için harekete geçerken, Çanakkale’de boğaz kenarında bulunan fabrikaların ve yerleşim yerlerinin atıklarının neden olduğu belirtiliyor. Bu felaketin ilk çıktığı 2021 yılından beri Çanakkale’de bu konuda herhangi bir alınmaması sık sık konuşuldu.
Müsilaj sorununa çözüm bulmak amacıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank’ın başkanlığında bir toplantı düzenlenecek. 25 Aralık Çarşamba günü (bugün) Ankara’da gerçekleştirilecek toplantıya, TÜBİTAK Başkanı, Marmara Belediyeler Birliği, Marmara Araştırma Merkezi yetkilileri ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden uzman akademisyenler katılacak. Toplantıda, Marmara Denizi’ndeki mevcut durum ele alınacak ve bilimsel analizlerle birlikte atılacak adımlar değerlendirilecek.
2021 yılında deniz ekosistemini tehdit eden müsilaj krizi sonrası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 22 maddelik “Marmara Denizi Eylem Planı” hazırlanmış ve “2021-2024 Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı” devreye alınmıştı. Bu kapsamda, atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtma tesislerine dönüştürülmesi ve çevre denetimlerinin artırılması kararlaştırılmıştı.
Cezalar ve yaptırımlar
2021’den bu yana Marmara Denizi Havzası’nda yapılan 38 bin 545 denetimde, çevre mevzuatına aykırı faaliyetlerde bulunan bin 998 tesis ve 749 deniz aracına toplamda 1 milyar 227 milyon 363 bin 368 lira idari ceza uygulandı. Ayrıca çevreye zarar veren 268 tesisin faaliyetleri durduruldu. 2024 yılı boyunca devam eden denetimlerde ise 11 bin 314 kontrol yapılmış, 727 tesise 318 milyon 715 bin lira idari ceza kesilmiş ve 88 tesisin faaliyetleri sonlandırılmıştı.
Marmara Denizi’nin korunması için çalışmalar sürüyor
Son dönemde yeniden görülen müsilaj, bilim insanları ve yetkilileri tekrar harekete geçirdi. Atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtma sistemlerine dönüştürülmesi çalışmaları hızlandırılırken, çevresel kirlilikle mücadele kapsamında Marmara Denizi Havzası’ndaki denetimler artırıldı. Çanakkale, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Tekirdağ, Bursa ve Balıkesir gibi Marmara Bölgesi illerinde kapsamlı kontroller yapılmaya devam ediliyor. Toplantıda alınacak kararların kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.
Atakan Alkış