Sağlık

Saç Yağlanması Nedir? Saç Yağlanması Neden Olur?

Saç yağlanması neden olur sorusu sıkça araştırılan konular arasında yerini alırken bu durumun çözümleri ise kısa süre içerisinde merak konusudur.

Zannedilenin aksine saçın uzunluğuyla değil saç derisi ile alakalı bir durum olan saç yağlanması, saç derisinde yağ salgılayan bezlerin normalden farklı çalışmasıyla bozulan sebum dengesinden kaynaklanır ve bu durum saçın yağlanmasına neden olur.

Yaşam koşullarının da etkisiyle saçların zamanla yağlanması oldukça normal iken kişinin yağ bezlerinin daha hızlı çalışması saçların yağlanma süresini etkileyerek aşırı saç yağlanmasına sebebiyet verir.

Hem estetik açıdan hem de saç sağlığı konusunda rahatsız edici bir durum olan saç yağlanması birden fazla nedene bağlı gelişebilir.

Saç derisindeki sebum dengesinin bozulması hormonal bir durum olabileceği gibi stres ve çevre koşullarının etkisiyle de gelişebilir.

Örneğin yapılan bir seyahat sırasında saçların alışılmış kireç oranından farklı bir su ile yıkanması, saçın dengesini bozabileceği gibi kullanılan şampuanın değiştirilmesi, şampuanın kullanım oranı ve sıklığı da saç derisinde sebum dengesinin bozulmasına neden olabilir.

 

Saç Yağlanması Neden Olur?

Genetik faktörler: Saçların yağlanması genetik yolla aktarılabilirken aynı zamanda saçın ne kadar hızlı yağlandığını da belirleyebilir.

Saç bakım ürünlerinin yanlış seçimi veya kullanımı: Saç yapısına, şekline ve tipine göre farklılık gösteren şampuan çeşitleri, yanlış saç tipinde kullanılması üzerine farklı etkilere neden olabilir. Örneğin yağı saçlara özel bir şampuanın kuru saç tipinde kullanılması saç derisinin çok daha kurumasına neden olabilirken kuru saçlar için kullanılan bir şampuanın yağlı saçlarda kullanılması saç derisindeki gözeneklerin tıkanmasına sebum dengesinin çok daha zor toplanmasına sebep olabilir.

Şampuan kullanımı: Şampuanların kullanım şekli ve miktarı en az şampuan seçimi kadar önemlidir. Marka ve çeşidine göre kendilerine uygun kullanım önerilerinin bulunduğu şampuanlar, ancak doğru miktarda ve şekilde kullanıldığı takdirde işe yarayabilir ve saç derisinde istenilen etkiyi gösterebilir.  

Saçların aşırı yıkanması: Saçların çok sık yıkanması saç derisinin kurumasına neden olur. Çok kuru bir saç derisi ise saçın nem dengesini bozacağından aşırı yağlanma gibi sonuçlara neden olabilir. Bu durum aynı zamanda egzama oluşumuna da yol açabilir.

 

Dengesiz beslenme: Beslenme düzeninde özellikle yağlı ve işlenmiş gıdaların aşırı tüketimi, vücuttaki yaş dengesini bozacağından saç ve cilt üzerinde de etkileri görülebilir. Bu nedenle dengeli beslenmeye de dikkat edilmesi gerekir.

Stres: Vücudun kortizol hormonunu salgılamasına neden olan stres, vücuttaki yağ bezlerinin daha fazla yağ üretmesini sağlar.

Çevresel ve yaşamsal faktörler: Yapılan çevre değişikliği söz konusu düzenin ve rutinlerin aksamasına neden olabileceğinden değişen çevre faktörleri ile birlikte saçın yapısını da etkileyebilir.

 

Saç Yağlanması Nasıl Geçer?

Saç yağlanması çözümünde etkili adımları uygulayabilmek için saç yağlanması neden olur sorusunun yanıtı da oldukça önemlidir.

Saç yağlanmasına neden olan faktörlerin belirlenmesi çözüm önerilerini çoğaltacağı gibi sürecin daha sağlıklı bir şekilde geçirilmesini olanak sağlar.

Örneğin çevre değişikliğinden kaynaklı saç yağlanması yaşıyorsanız doğru saç bakımı rutini ile bu yağlanmanın önüne geçebilirsiniz.

Fakat genel olarak yağlı bir saça sahipseniz ve sorun dönemsel değilse saç yağlanması için şampuan kullanarak soğuk su ile durulama yöntemini deneyebilirsiniz.

Soğuk su, saç derisindeki gözeneklerini temizleyip küçültürken son durulama esnasında kullandığınız suyun içerisine bir miktar elma sirkesi katmanız pH dengesinin oluşmasını sağlar ve bu sayede yağ bezlerinin yavaş çalışmasına neden olur.

Saç ekimi sonrasında yağlanma problemi söz konusu ise saç ekimi sonrası şampuanlarının kullanımına dikkat edilmelidir.

 

Saç Yağlanması Nasıl Önlenir?

Yağlanma karşıtı bir şampuan kullanımı ve değiştirilen durulama yöntemlerinin yanı sıra saçların yağlanma süresini uzatan birkaç önemli adım bulunmaktadır.

Özellikle 1 günde saç yağlanması yaşayan kişilerde sıklıkla karşılaşılan problem her gün saçların yıkanması ve bu rutine alıştırılmasıdır.

Zannedilenin aksine saçların her gün yıkanması yağ bezlerinin sıklıkla uyarılıp çok daha fazla yağ üretmesine neden olmaktadır.

Bu sebeple saçların sık sık yıkanmaması ve yağlanma karşıtı bir şampuan kullanılması doğal sebum dengesini sağlayacak etkili yöntemlerden biridir.

Bir diğer yandan saç kremlerinin yanlış kullanımı da saç yağlanmasına neden olabilir.

Kullanılan bölgeyi nemlendirmek için kullanılan saç kremleri saç diplerine uygulandığı takdirde yağ üretimini arttırarak saçın ph dengesini bozmaktadır.

Aynı şekilde saç şekillendirici ürünlerin de sebep olabileceği saç yağlanması, özellikle fön makinesi, saç maşası, saç düzleştirici gibi ısı cihazlarının da kullanılması ile saçın çabuk yıpranmasını sağlar.

Saç bakımında kullanılan bazı yağlar vardır. Bu yağların kullanımına da dikkat edilmesi önerilir. Özellikle lavanta yağı kullanımı, saç yağlanmasına neden olabilir.

 

Çabuk Yağlanan Saçlar Kaç Günde Bir Yıkanmalı?

Kişinin yaşam şekline ve alışkanlıklarına bağlı olarak değişen bu süreç, aynı zamanda saç uzunluğuna ve tipine göre de farklılık gösterebilir.

Fakat genel çerçevede ortak özelliklere sahip olan yağlı saçların yıkanma sıklığı haftada 2-3 kez olarak ifade edilir.

Sıklıkla yıkanan saçlar daha fazla yağ üretimine yol açabileceği için saç derisinin kendi dengesini sağlaması birkaç gün bulabilir.

Bu sebeple her her gün ya da gün aşırı yıkanması önerilmez aksine yıkandıktan sonra araya birkaç gün konulması tavsiye edilir. 

Fakat süreç boyunca saç tipine uygun saç bakım ürünlerinin kullanılması da önemli bir faktördür.

Kullanılan ürünler dolayısıyla kuruyan saç derisi zamanla düzene gireceğinden yıkanma sıklığı da artabilir.

 

Hamilelikte Yüz ve Saç Yağlanması Neden Olur?

Hamilelik sırasında hem rahim hacminin büyümesi hem de vücut ağırlığının artışı nedeniyle kadınların cildi yoğun bir mekanik gerilime maruz kalır.

Bu süreçte meydana gelen hormonal değişimler arasında hormonal saç yağlanması da yer alır.

Hamilelik ile birlikte vücutta östrojen seviyesinin artması yağ hücrelerinin de aktivitesini hızlandırır ve bu sebeple adipoz dokularda bir yağ birikimi meydana gelir.

Bu süreç birçok kadının hamileliğinde gözlemlenen oldukça normal bir durumdur.

Doğum sonrasında hormonal düzeyin normale dönmesi daha geç olacağı için cildin normale dönüşü de kişiden kişiye göre zamansal farklılıklar gösterebilir.

Fakat süreç boyunca saçta olduğu gibi ciltteki yağlanma da rahatsızlık hissi verirse krem kullanılabilir.

 

Yağlı Saçlar Yıkanmadan Nasıl Temizlenebilir?

Bozulan pH dengesini düzene sokabilmek için yağlı saçların her gün yıkanmaması gerekir. Fakat kişinin süreç içerisinde rahatsız hissetmemesi de önemlidir. Bu gibi durumlarda özellikle estetik açıdan oldukça etkili olan bazı saç temizleme yöntemleri kullanılır. Özellikle anlık bir çözüm arayışında olanlar için iyi bir alternatif olan kuru şampuanlar saç derisindeki fazla yağı emerek saçları temizler ve yağlı görünmesine engel olarak rahat şekil alabilmesine olanak sağlar.

 

Saç Yağlanması İyi mi? Saç Yağlanması Faydaları

Saç yağlanmasının eksileri olduğu kadar artıları da mevcuttur. Örneğin saç derisindeki doğal yağlar saçları nemlendireceği için saçların oldukça parlak görünmesini sağlar. Ayrıca yağlı saçlar, saçların kuru kalmasını engellediği için yıpranmasını ve kırılmasını da önler. Vücudun ürettiği doğal yağlar sayesinde saç derisinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

 

Saçın Yağlı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Saçın yağlı olduğunun en belirgin göstergesi saçın yıkandıktan belli bir süre sonra ağırlaşarak düzleşmesidir. Diğer yandan yağlı saçlar kuru veya normal saçlara göre çok daha parlaktır. Saçın uzunluğu fark etmeksizin saç dipleri çoğu zaman kafaya yapışacak kadar ıslak olur. Ayrıca saçlar çok daha çabuk kirlenir.

 

Saç Yağlanması Saçı Döker mi?

Yağlanma ile bozulan pH dengesi saç köklerinin ihtiyaçlarını doğru bir şekilde karşılamasına engel olur ve bu sebeple saçların zamanla dökülmesine neden olur. Bu durumda hormonal düzensizlikler çok daha ön planda olabileceği için kişinin medikal destek alması önerilir. Çünkü saçtaki yağlanma artışıyla birlikte saç dökülmesine eşlik eden başka semptomlar da görülebilir. Örneğin sivilce sorunu, tüylenme artışı, bel çevresinde kalınlaşma ve regl düzensizliği gibi bu semptomlar ile birlikte saç dökülmesi başka endokrin düzensizliklerin habercisi de olabilir. Bu yüzden kişinin saç yağlanması neden olur sorusuna alabileceği birkaç farklı yanıt vardır.

 

Kaynak:Medicalpark